poniedziałek, 06 kwiecień 2020

Ocet rodzaje i zastosowanie

Na półkach sklepowych możemy zobaczyć różne rodzaje octu. Jest ocet spirytusowy, jabłkowy, ryżowy,winny czy dodatkami ziół. Warto wiedzieć jednak, że nie każdy ocet służy naszemu zdrowiu.


Rodzaje octów


Ocet balsamiczny

Jest długo leżakowany w beczkach (nawet 6 lat i dłużej) ma wyrazisty smak i jest mocno skoncentrowany, dlatego wystarczy tylko niewielka ilość, aby potrawa nabrała aromatu. Octy balsamiczne nie są tak kwaśne, jak inne octy a smak jest bardziej wyrafinowany z powodu przenikających się aromatów owoców, ziół i beczki.

Ocet spirytusowy

Powstaje w wyniku destylacji spirytusu. Jest to ocet bardzo silnie drażniący żołądek, ma działanie demineralizujące, dlatego nie powinien być stosowany wewnętrznie.

Ocet winny, jabłkowy i inne ..

Najlepszy ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Taki ocet powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej z udziałem bakterii tlenowych Acetobacter.
Każdy z tych octów ma inne zastosowanie zdrowotne.

 

Oto tylko niektóre właściwości octów



Ocet z białych winogron

łagodzi stany zapalne dróg moczowych. Ułatwia wypróżnienia, jest wspomagający w depresji.



Ocet z ciemnych winogron

obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza naczynia krwionośne z tłuszczu, poprawia krążenie krwi.



Ocet jabłkowy

Reguluje ciśnienie krwi i krążenie, wspomaga trawienie, odkwasza, oczyszcza stawy, wspomaga odchudzanie.



Ocet z piołunu

reguluje trawienie, przeciw pasożytniczy, żółciopędny, usuwa toksyny z organizmu, przeciwnowotworowy.



Ocet agrestowy

Wspomaga oddychanie, wzmacnia naczynia krwionośne, stosowany zewnętrznie poprawia ukrwienie, stymulując porost włosów.



Ocet ananasowy

Ułatwia trawienie szczególnie białek, hamuje stany zapalne szczególnie dróg moczowych, wspomaga leczenie osteoporozy (posiada dużą ilość manganu).



Ocet cebulowy i czosnkowy

Przeciwzapalny, antyseptyczny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne, stymuluje wydzielanie enzymów, wzmacnia mięsień sercowy, poprawia wzrok i pamięć.



Ocet figowy

Przeczyszczający, poprawia koncentrację, antydepresyjny.



Ocet grejpfrutowy

Działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, wspomaga odchudzanie (ocet wykonuje się z owocu razem ze skórką).



Ocet z kurkumy

Oczyszcza i uspokaja jelito wskazany szczególnie w okresie postów i głodówek, zalecany w okresie biegunek dla zmniejszenia podrażnienia jelit.



Ocet morelowy

Odtruwa organizm. Oczyszcza krew, chroni komórki, odżywia skórę, włosy i paznokcie. Wzmacnia zdolność koncentracji.



Ocet porzeczkowy

Pobudza układ odpornościowy. Przeciwzapalny, ochronny na śluzówki. Wspomaga leczenie depresji.



Ocet śliwkowy

Antyalergiczny, rozkurczowy, wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza prace jelit.



Ocet walerianowy /kozłek lekarski/

Działa uspokajająco nie powoduje senności.



Ocet wiśniowy

Przeciwzapalny, przeciwbólowy w schorzeniach reumatycznych.



Ocet z owoców bzu czarnego

Przeciwzapalny, wzmacnia i odbudowuje system nerwowy, pomaga przy zaparciach i hemoroidach.



Ocet brzozowy

oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia krew.



Ocet z owocu kaliny

Wzmacnia układ odpornościowy, ma tendencję rozpuszczania guzów piersi.



Ocet z krwiściągu

stosuje się przy włókniakach macicy.



Ocet z jemioły

rozpuszcza tłuszcz w jamie brzusznej, przeciwnowotworowy.



Zasady spożywania octu



Standardowo octy przyjmujemy na pusty żołądek na 15 minut przed posiłkiem. Stosuje się niewielkie ilości np. łyżeczka octu na 1/2 szklanki wody.
Osoby z chorym żołądkiem powinny zachować szczególną ostrożność w stosowaniu octu. Więcej o occie: Ocet żywy suplement

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.