Na półkach sklepowych możemy zobaczyć różne rodzaje octu. Jest ocet spirytusowy, jabłkowy, ryżowy,winny czy dodatkami ziół. Warto wiedzieć jednak, że nie każdy ocet służy naszemu zdrowiu.
Rodzaje octów
Ocet balsamiczny
Jest długo leżakowany w beczkach (nawet 6 lat i dłużej) ma wyrazisty smak i jest mocno skoncentrowany, dlatego wystarczy tylko niewielka ilość, aby potrawa nabrała aromatu. Octy balsamiczne nie są tak kwaśne, jak inne octy a smak jest bardziej wyrafinowany z powodu przenikających się aromatów owoców, ziół i beczki.
Ocet spirytusowy
Powstaje w wyniku destylacji spirytusu. Jest to ocet bardzo silnie drażniący żołądek, ma działanie demineralizujące, dlatego nie powinien być stosowany wewnętrznie.
Ocet winny, jabłkowy i inne ..
Najlepszy ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Taki ocet powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej z udziałem bakterii tlenowych Acetobacter.
Każdy z tych octów ma inne zastosowanie zdrowotne.
Oto tylko niektóre właściwości octów
Ocet z białych winogron
łagodzi stany zapalne dróg moczowych. Ułatwia wypróżnienia, jest wspomagający w depresji.
Ocet z ciemnych winogron
obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza naczynia krwionośne z tłuszczu, poprawia krążenie krwi.
Ocet jabłkowy
Reguluje ciśnienie krwi i krążenie, wspomaga trawienie, odkwasza, oczyszcza stawy, wspomaga odchudzanie.
Ocet z piołunu
reguluje trawienie, przeciw pasożytniczy, żółciopędny, usuwa toksyny z organizmu, przeciwnowotworowy.
Ocet agrestowy
Wspomaga oddychanie, wzmacnia naczynia krwionośne, stosowany zewnętrznie poprawia ukrwienie, stymulując porost włosów.
Ocet ananasowy
Ułatwia trawienie szczególnie białek, hamuje stany zapalne szczególnie dróg moczowych, wspomaga leczenie osteoporozy (posiada dużą ilość manganu).
Ocet cebulowy i czosnkowy
Przeciwzapalny, antyseptyczny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne, stymuluje wydzielanie enzymów, wzmacnia mięsień sercowy, poprawia wzrok i pamięć.
Ocet figowy
Przeczyszczający, poprawia koncentrację, antydepresyjny.
Ocet grejpfrutowy
Działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, wspomaga odchudzanie (ocet wykonuje się z owocu razem ze skórką).
Ocet z kurkumy
Oczyszcza i uspokaja jelito wskazany szczególnie w okresie postów i głodówek, zalecany w okresie biegunek dla zmniejszenia podrażnienia jelit.
Ocet morelowy
Odtruwa organizm. Oczyszcza krew, chroni komórki, odżywia skórę, włosy i paznokcie. Wzmacnia zdolność koncentracji.
Ocet porzeczkowy
Pobudza układ odpornościowy. Przeciwzapalny, ochronny na śluzówki. Wspomaga leczenie depresji.
Ocet śliwkowy
Antyalergiczny, rozkurczowy, wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza prace jelit.
Ocet walerianowy /kozłek lekarski/
Działa uspokajająco nie powoduje senności.
Ocet wiśniowy
Przeciwzapalny, przeciwbólowy w schorzeniach reumatycznych.
Ocet z owoców bzu czarnego
Przeciwzapalny, wzmacnia i odbudowuje system nerwowy, pomaga przy zaparciach i hemoroidach.
Ocet brzozowy
oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia krew.
Ocet z owocu kaliny
Wzmacnia układ odpornościowy, ma tendencję rozpuszczania guzów piersi.
Ocet z krwiściągu
stosuje się przy włókniakach macicy.
Ocet z jemioły
rozpuszcza tłuszcz w jamie brzusznej, przeciwnowotworowy.

Zasady spożywania octu
Standardowo octy przyjmujemy na pusty żołądek na 15 minut przed posiłkiem. Stosuje się niewielkie ilości np. łyżeczka octu na 1/2 szklanki wody.
Osoby z chorym żołądkiem powinny zachować szczególną ostrożność w stosowaniu octu. Więcej o occie: Ocet żywy suplement