Są wśród nas osoby, które bardzo lubią czosnek. Niektórzy jedzą go, nie zważając na otoczenie, ale dla większości osób zjedzenie czosnku przed pracą nie wchodzi w grę.     

Zapach od takiej osoby może powodować, że wszyscy ludzie na około będą unikać takiego osobnika.

Czosnek ma właściwości:

 

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwpasożytnicze i
  • przeciwgrzybiczne,
  • usuwa z organizmu metale ciężkie
  • wzmacnia nerki.

 

Koniecznie trzeba go jeść szczególnie o okresie jesieni i zimy. Jeżeli lubisz czosnek, a nie jesz go ze względu na intensywny zapach, nie przejmuj się, od dzisiaj możesz jeść czosnek bez oporu, a to dzięki tej prostej recepturze.

 

 Recepta jest banalnie prosta. Czosnek nie smakuje jak świeży, ale jest smaczny i zdrowy a co najważniejsze nie pozostawia przykrego zapachu z ust.

 

Mus czosnkowy – składniki:

 

  • czosnek
  • masło    /niektóre wersje tego przepisu podają oliwę z oliwek, ale przepis wymaga gotowania czosnku w tłuszczu  
  • blender
  • garnek                                                                                                          

 

Sposób wykonania:

 

  • Do garnka wsypujemy dowolna ilość obranego czosnku.
  • Garnek podgrzewamy na małym ogniu.
  • Stopniowo dodajemy masło, aż rozpuszczony tłuszcz zakryje cały czosnek.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i trzymamy jeszcze ok. 5 do 10 minut.
  • Jeszcze gorący czosnek możemy włożyć do małych słoików i zakręcić albo zmiksować całość na gładką masę.
  • Taki mus czosnkowy przechowujemy w szczelnym słoiku w lodówce.
  • Bezpieczny okres przechowywania to 2 tygodnie.

Mus czosnkowy idealnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do sałatek, zup, mięs itp.

obrany czosnek w misce i blender

Wszystko, co potrzebne do pasty czosnkowej

Hits: 5

Napisz komentarz