Z drzewa kasztanowca zwyczajnego do celów leczniczych pozyskiwanych jest kilka surowców o niezwykłych właściwościach leczniczych.

 

Kasztanowiec zwyczajny właściwości zdrowotne:

 

  • uszczelnia ściany naczyń włosowatych,
  • Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych , przywracając im elastyczność,
  • Poprawia krążenie obwodowe,
  • zwiększa ukrwienie skóry,
  • Przeciwdziała zastojom żylnym,
  • usprawnia przepływ krwi w naczyniach żylnych oraz w umięśnieniu gładkim.

 

Zewnętrznie stosowane preparaty kasztanowca działają:

 

  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwzapalnie
  • lekko ściągająco
  • likwidują obrzęki i krwiaki.

 

Garbniki zawarte w surowcu z kasztanowca wpływają na przewód pokarmowy, działając:

 

  • rozkurczowo,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie
  • łagodnie przeciw biegunce.  

 

Kora z kasztanowca zastosowanie lecznicze:

 

Korę pozyskujemy młodych i zdrowych gałązek. Po ususzeniu w ciepłym przewiewnym pomieszczeniu mamy gotowy surowiec (Cortex Hippocastani) Odwar z kory stosowany jest w:

 

  • nieżytach przewodu pokarmowego,
  • obecności krwi w kale,
  • owrzodzeniu jelita grubego,
  • hemoroidach i pękających żylakach. 

 

Przepis na odwar z kory drzewa kasztanowego:

 

  • 1 łyżka rozdrobnionej kory
  • dwie szklanki letniej wody
  • pozostawić na 1-2 godziny
  • następnie gotować 5 minut
  • odstawić na 10 minut
  • przecedzić i pić 1/4- 1/2 szklanki

zewnętrznie robić okłady na obrzęki i żylaki.

 

Kwiat Kasztanowca działanie:

 

Kwiaty (Flos hippocastani) zbieramy się w czerwcu. Ścinamy całe kwiatostany kasztanowca w pełni kwitnienia. Suszymy tylko kwiaty w ciepłym przewiewnym zacienionym miejscu. Kwiaty rozkładamy cieniutką warstwą, aby nie gniły. Uzyskany surowiec (Flos Hippocastani) zawiera między innymi, escynę, flawonoidy i związki kumarynowe, które:

 

  • uszczelniają i wzmacniają naczynia włosowate,
  • wspomagają odtruwanie organizmu,
  • regulują przemianę materii,
  • poprawiają krążenie mózgowe, obwodowe i wieńcowe,
  • Hamują rozwój miażdżycy.  

 

Przepis na intrakt z kwiatów kasztanowca:

 

Doktor H.Różański poleca intrakt kwiatowy sporządzony na winie wytrawnym:

 

  • 100 g świeżych kwiatów
  • zalać 500 g gorącym winem wytrawnym
  • zażywać 2 razy dziennie po 15 ml lub
  • 1 raz dziennie po małym kieliszeczku na dobre krążenie krwi.

 

Napar z kwiatów kasztanowca:

 

  • 1 łyżki kwiatów
  • na 1 szklankę wrzątku (nie gotować)
  • pić 2 razy dziennie po 200 ml przez 3-4 tygodnie.  

 

Owoce kasztanowca zastosowanie lecznicze:

 

Wyciągi z niedojrzałych owoców i dojrzałych nasion służą do:

 

  • leczenia obrzęków pooperacyjnych, pourazowych,
  • zaburzeń krążenia żylnego kończyn i mózgu,
  • żylaków kończyn i odbytu (hemoroidów).

 

Podawane są także w przypadku:

 

  • udaru,
  • obrzęku mózgu,
  • w stanach zapalnych żył,
  • przy zakrzepach, zawałach,
  • w profilaktyce zakrzepicy.

 

Wyciągi z owoców i nasion Kasztanowca:

 

  • zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń,
  • przywracają elastyczność naczyniom krwionośnym,
  • poprawiają krążenie obwodowe, mózgowe i wieńcowe,
  • Usprawniają krążenie krwi w skórze,
  • Przyśpieszają resorpcję płynów surowiczych w miejscu obrzęku,
  • Hamują stan zapalny oraz odczyn alergiczny.

 

B. Bołotow zaleca sporządzenie „piwa” z owoców kasztanów dla wzmocnienia pracy żołądka.

 

Przepis na piwo z kasztanów   znajdziesz tu.

 

Pączki i liście kasztanowca w leczeniu

 

Z pączków i liści kasztanowca również wykonuje się preparaty w postaci intraktu, nalewek, naparów czy syropów. Posiadają podobnie jak kwiaty, owoce i kora właściwości:

 

  • odtruwające,
  • przeciwzapalne,
  • Działają przeciwzakrzepowo,
  • wzmacniająco na śródbłonki naczyń krwionośnych

 

Pączki bardzo dobrze wpływają na elastyczność skóry. Działają przeciwzapalnie na układ oddechowy i pokarmowy. Zaleca się również stosowanie pączków do kuracji oczyszczających. (czyszczą krew). 

 

Napar z pączków kasztanowca:

 

  • 1 łyżka rozdrobnionych świeżych lub suchych pączków
  • zalać 1 szklanką wrzącej wody
  • odstawić na 15 minut, przecedzić
  • Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przez 2-3 tygodnie.

W przypadku stanów zapalnych układu oddechowego:

 

  • ½ szklanki naparu z miodem 4 razy dziennie przez 1-2 tygodnie.

 

Intrakt.

 

  • 100 g świeżych lub suchych pączków
  • zalać 300 g gorącego wina, lub alkoholu 30-40%
  • Odstawić na 7 dni, a następnie przefiltrować.

 

Można osłodzić miodem lub sokiem owocowym (najlepiej żurawinowym, różanym, z rokitnika, berberysowym, głogowym, kalinowym lub jarzębinowym). Zażywać 2 razy dziennie po 10-15 ml. W sprzedaży można kupić korę czy pączki kasztanowca. Jest też wiele gotowych preparatów zawierających w swoim składzie wyciągi z kasztanowca. Warto jednak wybrać się na spacer pod drzewo kasztanowca i zebrać samodzielnie surowiec z Kasztanowca.

 

Źródła:

dr. J.A.Dukle „Księga Zdrowia Ziołowa Apteka Domowa”,

dr. A.Ożarowski, W.Jaroniewski „Rośliny Lecznicze”,

dr. J. Górnicka „Apteka Natury”,

dr. H. Różański, www.rozanski.li

Książki nabędziesz w sklepie Tu

Hits: 5

Napisz komentarz