środa, 26 styczeń 2022

Ciasto ze śliwkami,kruszonką i muscovado Bardzo prosty przepis.

Ciasto jest wyjątkowo łatwe do upieczenia. Wszystkie składniki ciasta są ekologiczne a zamiast białego cukru w składzie jest cukier muscovado. Proste i smaczne

Ciasto ze śliwkami proste do zrobienia

Aromatyczne o lekko karmelowym posmaku, który nadał cukier muscovado. Swojskie śliwki węgierki dodały królewskiego smaku.

Przeczytaj o właściwościach ciemnego cukru, do którego zalicza się  muscovado.   Kurozato czyli cukier z Japonii.Alternatywa dla cukru rafinowanego



Składniki na ciasto śliwkowe

  • Kubek mąki orkiszowej typ 600 --zanim kupisz mąkę orkiszową, dowiedz się jaka odmiana jest najzdrowsza. Orkisz i gluten? Przeczytaj zanim kupisz
  • Kubek maki ziemniaczanej
  • Płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Kostka masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru muscovado, jeżeli śliwki są słodkie
  • Śliwki ok. 1 kg

 

Ciasto ze śliwkami

 

Wykonanie ciasta ze śliwkami

 

  • Masło rozpuścić w rondelku
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę
  • Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. (Przesiana mąka nadaje ciastu większą puszystość)
  • Nastawić piekarnik na 180 C
  • Śliwki umyć i wydrylować z pestek
  • Do ubitej masy jajecznej powoli porcjami dodajemy mąkę na przemian z masłem.


Czyli dajemy trochę mąki, mieszamy delikatnie i dodajemy trochę masła. Ponownie mieszamy delikatnie, dodajemy mąki, mieszamy......itd

  • Gotową masę wlewamy do blaszki ok. 24 na 24 cm – wielkość blaszki jest zależna od ilości ciasta. W przepisie miarką są kubki, a więc ilość ciasta zależna od wielkości kubka. W tym przepisie kubek ma pojemność 350 ml.

    Jeżeli masz większy kubek, dodaj dodatkowo jedno jajko i rozważ większą blaszkę.

 

ciasto śliwkowe

  • Na masę układamy śliwki, starając się, aby skórka była bardziej skierowana do ciasta a środek do nieba.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (góra i dół) ok. 1 godziny. Ciasto pieczemy na dolnym ruszcie.

    Uwaga!


Każdy piekarnik ma inną wydolność w pieczeniu. Trzeba obserwować ciasto i po ok. 40 minutach ocenić sytuację. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków, w jakim stopniu jest ciasto upieczone i czy należy dać ciasto na wyższy ruszt. (niekiedy spód ciasta jest upieczony, a wierzch jeszcze potrzebuje jeszcze  pieczenia).

 

Ciasto śliwkowe

 

śliwkowe składniki

 

Smacznego!!

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.