piątek, 03 kwiecień 2020

Kiszone Ogórki

Kiszone ogórki u jednych wzbudzają zachwyt u innych wstręt. Dla niektórych narodowości takie jedzenie to już coś, co nadaje się do kosza, bo jest zepsute. Dla Polaków ogórek kiszony to już tradycja.

Wspaniała przekąska,  dodatek do obiadu, składnik sałatek i zup. Warto więc  zrobić sobie zapas ogórków kiszonych na zimę, zwłaszcza ze wykonanie takich zapasów jest naprawdę łatwe a korzyści zdrowotne niemałe.

 

Przepis

 

Składniki:

Ogórki do kiszenia — oczywiście najlepsze są ogórki z przydomowego ogródka lub ekologiczne od znajomego rolnika.

Czosnek  3-5 ząbki na słoik

3-4 baldachy kopru na słoik

Chrzan pokrojony w słupki lub plastry 4 cm długie i 1 cm szerokie (2 szt., na słoik)

Sól kamienna niejodowana  do przetworów. 1,5 łyżki (kopiatej) na 1 litr wody

opcjonalnie listek wiśni, porzeczki lub winorośli



Przygotowanie

Słoiki i zakrętki wyparzyć

Ogórki umyć

Z kopru odciąć baldachy. Najlepsze do kiszenia są właśnie baldachy kopru, ale można też użyć pozostałych części kopru, wtedy jednak należy dać więcej kopru, ponieważ łodygi nie są już tak aromatyczne, jak kwiaty.

Czosnek obrać,

chrzan obrać i pokroić w słupki/ plastry


Wykonanie

Do każdego słoika włożyć na dno trochę kopru, chrzan i 2 ząbki czosnku. Ogórki, umieszczamy w słoikach pionowo tzw. kwiatem do góry, czasem zmieszczą się jeszcze 1 lub 2 poziomo. Na górę ogórków dajemy ponownie koper, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku. Możemy dodać listek wiśni, porzeczki lub winorośli dla poprawy smaku i twardości ogórków.  Całość zalewamy roztworem solnym do pełna, aby zakryć ogórki i przyprawy.

Roztwór solny: w gorącej wodzie rozpuścić sól - 1,5 łyżki na 1 litr wody.



Ogórki możemy zalać jeszcze gorącym roztworem lub zimnym, ale wtedy czas kiszenia jest dłuższy. Słoiki lekko zakręcić, postawić, najlepiej na tacy, bo mogą w trakcie kiszenia jeszcze cieknąć.

Po 2-6 dniach (w zależności czy były zalane gorącą zalewą, czy zimną oraz od temperatury otoczenia) ogórki zmieniają kolor i przestają już intensywnie się kisić.  Zalewa zmienia kolor na lekko mleczno- zielony.

Dokręcamy zakrętki a słoiki wynosimy w chłodne ciemne miejsce np. do piwnicy.

Ogórki są świetne przez całą zimę. Smacznego!

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.