czwartek, 21 styczeń 2021

Odchudzający deser ?

Propozycja deseru keto. Niewiele składników, ale za to bardzo wartościowych dla zdrowia a co najważniejsze deser wspomaga odchudzanie.



Dlaczego ten deser jest zdrowy?



Kokos i olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy — naturalny środek przeciwdrobnoustrojowym. Działa wspomagająco w pozbyciu się złych bakterii i drożdży.

Surowa czekolada oraz kakao powodują, że mamy lepszy humor, ponieważ zawierają PEA (fenyloetyloamina), które zwiększają poziom dopaminy w mózgu. Kakao oprócz właściwości stymulujących uwalnianie dopaminy w mózgu jest bogate w magnez, cynk i chrom co pomaga w zachowaniu równowagi cukru we krwi.


Dlaczego ten deser odchudza?


Cała tajemnica ukryta jest w tłuszczu kokosowym.

Olej kokosowy ekasta virgin, czyli tłoczony na zimno nie rafinowany--- jak wykazały badania, wpływa na utratę masy ciała, co ciekawe, aby organizm mógł strawić tłuszcz kokosowy, potrzebuje zużyć do tego własny tłuszcz. Dodatkowo tłuszcz kokosowy wzmacnia naczynia krwionośne i przyspiesza metabolizm.

Zjadając taki tłuszcz, dostajemy „kopa” energii (przyspieszenia metabolizmu), ale jednocześnie jesteśmy długo syci, ponieważ ten tłuszcz jest bardzo kaloryczny.

UWAGA co bardzo ważne to musi być tłuszcz tłoczony na zimno najwyższej jakości, ponieważ olej kokosowy rafinowany w badaniach wykazał swoją szkodliwość dla zdrowia.


 

Przepis


Składniki:

Kokosowa masa:

1,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych
½ szklanki masła kokosowego można opcjonalnie dodać masło śmietankowe
½ szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
20-25 kropli ekstraktu ze stewi lub opcjonalnie 3-4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka wanilii

Czekoladowa masa

1/2 szklanki oleju kokosowego i 1/4 szklanki kakao lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pozostała część ksylitolu lub stewii, 1- 2 łyżki śmietanki 36%

Dodatkowo potrzebujesz papierowych foremek do muffinek ok. 13 szt. (w zależności od wielkości foremki).



Wykonanie


Krok 1: kokos, masło kokosowe, olej kokosowy, wanilię i połowę porcji stewii zmiksuj do uzyskania jednolitej masy

Krok 2: masę nakładać do papilotek na muffinki, około 2 łyżeczki mieszanki kokosowej

Krok 3: Po wypełnieniu wszystkich papilotek przygotować masę czekoladową. Należy roztopić olej kokosowy z czekoladą i drugą częścią stewii. Do lekko przestudzonej masy dodać śmietankę i bardzo dokładnie wszystko razem zmiksować.

Krok 4: Ponownie użyj łyżki, aby nałożyć około 1 łyżkę płynnej czekolady na masę kokosową.

Krok 5: Umieść wypełnione masą foremki w zamrażarce na około 20 minut lub do momentu zamrożenia czekolady.

Deser należy Przechowywać w lodówce.

 


Uwagi


Ksylitol bardzo źle się rozpuszcza w masie czekoladowej, dlatego warto wcześniej go zmielić na puder.

Osoby przyzwyczajone do słodyczy mogą mieć niedosyt słodyczy w deserze. Można dodać niewielką ilość miodu wielokwiatowego.

Deser jest bardzo kaloryczny i należy jeść go z umiarem, ponieważ przy zjedzeniu większej ilości może spowodować biegunkę.

 

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28816548/?from_term=coconut+oil+health+benefits&from_page=2&from_pos=3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26545671/?from_term=coconut+oil&from_page=3&from_pos=4

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.