czwartek, 21 styczeń 2021
Hanf 1

Przepis na zupę szparagową z podagrycznikiem

Szparagi warto spożywać kiedy jest na nie sezon.



 Szparagi  mają cenne właściwości zdrowotne, o których przeczytasz w artykule  Oczyszczanie organizmu za pomocą szparagi

Tym razem propozycja zupy krem z dodatkiem podagrycznika.

Podagrycznik jest pospolitą rośliną stosowaną w lecznictwie ludowym na podagrę i reumatyzm. Rośnie powszechnie przy lasach.
Ma smak przypominający pietruszkę i seler, dlatego do zupy dodajemy go niewiele, tylko jako dodatek, żeby nie zdominował delikatnego smaku szparagów.

Szparagi i podagrycznik



Składniki:

pęczek szparagów

kilka ziemniaków ok. 5 szt. średniej wielkości

1/2 kostki masła

2 -3  litry wody

trochę podagrycznika

ewentualnie 1 bulwa topinambura

sól

pieprz

odrobina kurkumy

W kwestii ziemniaków ilość jest zależna od indywidualnych upodobań. Im więcej ziemniaków tym zupa będzie gęstsza i treściwa, ale jednocześnie smak szparagów jest słabszy.
Dzieci lubią więcej ziemniaków, ponieważ bardziej im smakują niż szparagi. Najlepiej samodzielnie testować ilość ziemniaków.



Wykonanie


szparagi do połowy obieramy
ziemniaki obieramy
topinambur porządnie myjemy
podagrycznik płuczemy

 



Wszystkie składniki oprócz masła kroimy i gotujemy w wodzie.
Kiedy ziemniaki są miękkie, odkładamy wywar z warzywami do lekkiego przestudzenia oraz dodajemy masło.

 



Letni wywar miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy (sol i pieprz) do smaku.


Zupa ma delikatny smak, świetnie smakuje z czarnym sezamem, grzankami lub ptysiami do zupy.

 

Akcesoria do obierania i gotowania szparagów zakupisz w sklepie tu

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.