czwartek, 21 styczeń 2021
Hanf 1

Tarta ze szparagami

Przepis na tartę ze szparagami



Tarta szparagowa


Lekkie danie, które można przygotować dzień wcześniej. Posiłek jest smaczny na ciepło i na zimno dlatego jest dobrą propozycją na piknik lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Ja upiekłam tartę, aby mi umiliła pracę w ogródku.

O właściwościach zdrowotnych szparagów możesz poczytać w artykule  Oczyszczanie organizmu za pomocą szparagi

 



Przepis na tartę szparagową


Składniki na kruchy spód:

2 kubki maki orkiszowej
2/3 kostki masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
2 szczypty soli – poczytaj o soli  Czy sól jest zdrowa?

Składniki na farsz tarty

pęczek szparagów
ser żółty ok. 15 dag
ser parmezan ok. 10 dag
3 jajka
1/3 szklanki słodkiej śmietany 30%
sól
pieprz
kurkuma


Forma do tarty o średnicy 26 cm do 30 cm.

Można dodać trochę wędzonego boczku -1 plasterek drobno posiekany. Nie zalecam dodawać więcej, ponieważ intensywny smak wędzonego boczku zdominuje delikatny smaczek szparagów.



WYKONANIE


Szparagi obierz do połowy (od części przyziemnej, czyli miejsca ucięcia) obierkiem do warzyw

 


Ugotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze.
Ponieważ górna część szparagów jest miękka i gotuje się szybciej, można ją odciąć, ugotować osobno lub tylko blanszować. Odcięte części przyziemne należy gotować do miękkości.
Szparagi odcinamy na długości równej promieniowi formy do tarty.
Jeżeli forma ma średnicę 26 cm, to promień ma 13 cm. Wtedy szparagi obcinamy na 13-14 cm.

 




Spód

Wszystkie składniki na kruchy spód zmieszaj i wyrób na jednolitą masę.
Ciasto uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 15 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180 °C

 

Schłodzone ciasto pokrój na plastry ok. 0,5 cm i ułóż w formie na tartę.
Równomiernie rozprowadź ciasto w formie, nakłuj widelcem i włóż na 10 -15 minut do piekarnika (ciasto lekko podpiekamy)

 

 

Farsz

Pokrojone ugotowane końcówki szparagów kroimy na mniejsze kawałki

Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Boczek pokrój na maleńkie kawałki.

Następnie mieszamy z częścią sera (część ok. 1/3 zostawiamy do wyłożenia spodu tarty) i boczkiem tworząc masę szparagowo- serową.

 


Jajka, śmietanę, sól, pieprz, kurkumę wymieszaj.


Podpieczona tartę oprósz lekko bułką tartą i posyp cienką warstwą sera tartego.
Szparagi poukładaj w formie, wolne przestrzenie pomiędzy szparagami wypełnij masą serwo szparagową.

 


Całość polej rozmieszanymi jajkami ze śmietaną i przyprawami.
Piecz tartę ok. 20 minut. Masa jajowa powinna być ścięta.