Ten niezwykły napój w smaku przypominającym piwo powinien zagościć w każdym domu.
„Piwo” na bazie kasztanów ma właściwości antynowotworowe szczególnie przy nowotworach żołądka.
„Piwo” można przyrządzić z owoców kasztanowca, ale i też z kwiatów. „Piwo” z kwiatów kasztanowca szczególnie korzystnie wpływa na układ sercowo -naczyniowy.
O właściwościach kasztanów i kwiatów poczytasz w artykule "Niezwyczajny" Kasztanowiec zwyczajny
Przepis:
1. trzy litry wody
2. 30-40 owoców kasztanowca
3. szklanka cukru trzcinowego/ może być miód
4. łyżeczka kwaśnej niepasteryzowanej śmietany
Kasztany kroimy na ćwiartki i wrzucamy do 4-5 litrowego słoja.
Dodajemy cukier i 3 litry wody najlepiej strukturyzowanej lub przefiltrowanej. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko, aż cukier się rozpuści. Zakrywamy otwór słoja gazą i odstawiamy na 14 dni w ciepłe zacienione miejsce.
Po 14 dniach odlewamy 1 litr „piwa”. Odlane „piwo” jest gotowe do spożycia.
Do kasztanów dolewamy 1 litr wody i dosypujemy pół szklanki cukru. Na drugi dzień „piwo” powinno być znowu gotowe.
Ponownie odlewamy litr napoju do spożycia, resztę znowu uzupełniamy jak wyżej. Takie uzupełnienie możemy wykonać 5 razy. Potem należy „piwo” wykonać od nowa.
Piwo najlepiej smakuje w rozcieńczeniu 1:1 z gazowaną wodą mineralną. Można do smaku dodać soku.
Przepis pochodzi z książki „Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie” Borys Bołotow, którą nabędziesz w sklepie TU