Jemioła (Viscum album L.) jest dobrze znana jako lekarstwo z czasów starożytnych. Do celów leczniczych używano ziela i owoców. Okazuje się, że owoce mają bardzo silne właściwości wspomagające rozpuszczanie guzów.
Na wszelkiego rodzaju guzy, kłykciny i powiększone węzły chłonne należy sporządzić maść z białych owoców jemioły.
Maść jemiołowa – Unguentum Visci na guzy rakowe, a także na oporne kłykciny można sporządzić samodzielnie.
Przepis
Świeże owoce jemioły należy rozcierać w moździerzu z olejem rycynowym Oleum Ricini, lanoliną (lanolinum, lub Linomag), lub z niewielką ilością gliceryny (glicerolum; nie dawać więcej niż 1 łyżkę na 50 g owoców) oraz z roztworem soli fizjologicznej. (olej z solą fizjologiczną stanowi 50% maści)
Maść powinna być w proporcji 50% owoców na 50% oleju z solą fizjologiczną
Maść uciera się bardzo trudno na pestki w owocach oraz ciągnącą i lepką konsystencję.