piątek, 03 kwiecień 2020

Jemioła na 5 sposobów

Z ziela jemioły można sporządzić macerat, nalewki, octy, maści. Warto poświecić trochę czasu na zrobienie sobie takiej mikstury, zwłaszcza że, jemioła ma działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, rozkurczowe, wzmacniające, pobudzające przemianę materii, moczopędne.

Macerat


Maceratio Visci. W tym celu najlepiej świeże ziele przemielić przez maszynkę (uwaga! ziele twarde i włókniste, odradzam użycie maszynki do mięsa elektrycznej, (połamie nożyki); tutaj sprawdzi się ręczna duża maszynka do mięsa), następnie zalać letnią przegotowana wodą z odrobiną soli kuchennej (0,5% roztwór soli kuchennej). Roztwór soli ułatwia ekstrakcję frakcji aminokwasowej i peptydowej. Pozostawić pod przykryciem na 6-8 godzin, przecedzić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Pić 3 razy dziennie po 30-50 ml. (2-3 łyżki surowca zalać 1 szklanką wody).



Nalewka



100 g ziela zalewamy 0,5 litra alkoholem 20- 30% (należy alkohol rozcieńczyć z wodą do uzyskania pożądanej mocy alkoholu)
Nalewkę leżakujemy 14 dni. Stosować 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli



Wino


40 g świeżego ziela jemioły zalać 1litrem słodkiego białego wina
Leżakować wino 14 dni od czasu do czasu należy wino zamieszać. Przecedzić.
Stosować 1 kieliszek likierowy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie potem należy zrobić przerwę w kuracji przynajmniej na 2 tygodnie.



Ocet



W zależności od ilości octu, jaka chcemy otrzymać.
Rozdrobnione lub przemielone ziele jemioły zlewamy posłodzoną wodą najlepiej cukrem nierafinowanym, lub miodem w proporcji 2 łyżki cukru na szklankę wody.
Aby skrócić czas fermentacji, dodajemy pół szklanki dobrej jakości niepasteryzowany ocet jabłkowy lub winny.
Otwór naczynia z jemiołą zakrywamy gazą, aby nie wleciały muszki, ale był dostęp powietrza.
Naczynie odstawiamy do ciepłego zacienionego miejsca, do czasu aż powstanie ocet. (ok. 3-4 tygodnie).



Jemioła fermentowana beztlenowo



Rozdrobnione lub przemielone ziele jemioły wrzucamy do balonu na wino. Całość zlewamy wodą posłodzoną melasą trzcinową w proporcji 2 łyżki melasy na szklankę wody.
Dodajemy mateczkę EM (efektywne mikroorganizmy) w ilości 1 szklanki.
Otwór balonu zamykamy korkiem z wypełnioną wodą rurką. (tak jak przy robieniu wina).
Odstawiamy jemiołę do fermentacji beztlenowej. Kiedy jemioła przestanie „bąbelkować co jest sygnałem, że fermentacja jest zakończona, zlewamy przecedzony napój probiotyczny do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.
Stosujemy po kieliszku likierowym 3 razy dziennie.



Ciekawostka



Świeże owoce i zmielone ziele można zamrozić i przechowywać 1 rok. Zużywać na bieżąco przy sporządzaniu maceratu lub maści. Maść stosuje się na guzy nowotworowe. Przepis Maść jemiołowa na guzy rakowe
Ziele jemioły i owoce zbierać od lutego do kwietnia.

O jemiole poczytasz jeszcze tu: Jemioła, opowieść o miłości i zdrowiu

 

Materiały źródłowe: "Rośliny Lecznicze" dr A. Ożarowski i W. Jaroniewski, "Zioła św. Hildegardy", "Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie" B. Bołotow,
http://rozanski.li/?s=jemio%C5%82a&submit.x=0&submit.y=0

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.