środa, 26 styczeń 2022

Wino piołunowe. Jak wzmocnić układ odpornościowy i trawienny.

Wino piołunowe-jak naturalnie wzmocnić układ odpornościowy, trawienny i się odrobaczyć? Oto łatwy przepis jest dla Ciebie.

Przepis na wino piołunowe



Przepis jest bardzo krótki i prosty, ale prozdrowotne efekty stosowania winka stanowią bardzo długą listę.

Już średniowieczna lekarka i mistyczka Hildegarda z Bingen tak oto pisze o winie z piołunem.

„Wino z piołunu usunie z ciebie osłabienie nerek i czarna żółć, rozjaśni oczy, wzmocni serce i nie dopuści, aby rozchorowały się Twoje płuca. Ono rozgrzewa żołądek, jelita, oczyszcza wnętrzności i zapewnia dobre trawienie”

A więc do dzieła.

 


Wino piołunowe. Składniki:

 

  • sok z bylicy piołun 60 ml
  • białe wino 1 litr
  • miód 15 dag
  • opcjonalnie przyprawy takie jak:  cynamon, jałowiec, imbir, anyż, kardamon, kilka sztuk jagody jałowca

 


bylica-piolun-jak-wyglada

Bylica piołun główny składnik wina piołunowego

 


Wino z Piołunu jak zrobić:

 

  • Do podgrzanego wina / wino powinno być wrzące, ale nie gotujące się/ dodajemy przyprawy oraz sok z piołunu.
  • Zamiast soku możemy dodać roztarty w moździerzu piołun lub/ do roztartego piołunu dodać trochę wina, dobrze wymieszać, a następnie przez gazę odcisnąć sok.
  • Po ostygnięciu wina do temp ok. 40°C dodajemy miód.
  • Całość zostawiamy na 14 dni. Po tym czasie winko przecedzamy i zlewamy do wyparzonych butelek.

 

przefermentowane-ziele-piolunu

Już prawie gotowe

 


Piołun właściwości i jak stosować:

 


Profilaktycznie co drugi dzień 30 minut przed śniadaniem jeden kieliszek likierowy

W problemach trawiennych można stosować winko przed każdym posiłkiem do czasu ustąpienia zaburzeń trawiennych.

 

gotowa-piołunowka-w-sloiku

A oto już gotowy piołun do picia na robaki

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.