środa, 26 styczeń 2022

Ocet z kwiatów szczypiorku. Przepis

Poprawia trawienie, neutralizuje toksyny w organizmie, likwiduje obrzęki, zwalcza pasożyty, a co najważniejsze ma obłędny smak, zapach i kolor. Zakochasz się w nim na zawsze.

Co zrobić ze szczypiorku?



Najczęściej szczypiorek zjadamy przed kwitnieniem na surowo jako dodatek do chleba, past, sałatek i zup. Kiedy szczypiorek zakwitnie, cieszy nasze oko, ale nie zawsze mamy pomysł jak spożytkować kwiat szczypiorku.
Kwiaty szczypiorku podobnie jak łodyżki mają podobne właściwości lecznicze.

O niezwykłych właściwościach octu poczytasz w tym artykule Ocet dla zdrowia. Niedoceniany żywy suplement diety  oraz Ocet rodzaje zastosowanie i właściwości dla zdrowia

Ocet z kwiatów szczypiorku ma  smak kwaśny, słodki i lekko ostry. Nie da się opisać dokładnie tego smaku, ponieważ zarówno aromat jak i smak jest jak królewski dresing do sałatek i serów.

 

 kwiat szczypiorku

Tak wygląda ocet ze szczypiorku

 

Właściwości octu z kwiatów szczypiorku


Ocet z kwiatów szczypiorku ma także właściwości wiążące toksyny nagromadzone w wątrobie i w podbrzuszu które są wynikiem niewłaściwej diety.

Ponadto możemy stosować ocet z kwiatów szczypiorku w przypadku:

 

  • niestrawności
  • nadwagi /wspomaga odchudzanie
  • zaburzeniach krążenia
  • nudności
  • nadmiar śluzu w organizmie np. odpluwanie flegmy
  • pasożyty
  • wodniste stolce
  • zewnętrznie łagodzi ukąszenia

 


Warto również wiedzieć, że kwiaty szczypiorku zarówno świeże, jak i w postaci octu wzmacniają nerki, wątrobę i żołądek.

Dla osób z chorobami żołądka ocet jest korzystniejszym wyborem niż świeży kwiat, ponieważ nie obciąża tak żołądka.

kwiaty szczypiorku z bliska

Kwitnący szczypiorek

 

Domowy ocet Przepis


składniki:

  • kwiaty szczypiorku
  • przegotowana i ostudzona  woda
  • miód
  • ocet jabłkowy  niepasteryzowany

Bardzo ważne jest, żeby mieć ocet niepasteryzowany, ponieważ musi zawierać żywe bakterie octowe.



Sposób wykonania:

  • napełnić cały słoik umytymi kwiatkami szczypiorku
  • zalać zalewą, zakręcić delikatnie słoik (nie dokręcaj słoika. Ocet potrzebuje dopływu tlenu)

 

kwiaty szczypiorku w słoiku
Kwiaty szczypiorku

 

ZALEWA:

  • 4 szklanki wody dodajemy
  • 1 dużą łyżkę miodu i
  • 1 niepełną szklankę octu jabłkowego.
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy i zalewamy kwiaty.
  • Kwiaty szczypiorku zalewamy tak, aby wszystkie były zakryte.


W zależności od ilości kwiatów - dobieramy wielkość słoika i ilość zalewy.



Czas leżakowania octu:

 Zalewę z kwiatami odstawiamy w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej na ok. 14 dni minimum, ale jak tylko zalewa zmieni kolor na piękny różowo fioletowy, możemy już zrobić pierwsze próby smakowe.



Jak stosować ocet z kwiatów szczypiorku?

 

Kulinarnie stosujemy ocet podobnie jak inne octy do sałatek, mięsnych galaretek, dresingów, lemoniad.

Zdrowotnie wewnętrznie stosujemy 1 łyżeczkę octu na pół szklanki wody.

Można również 1 łyżeczkę octu trzymać w ustach i powolutku po kropelce przełykać.

 

 ocet ze szczypiorku

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.