środa, 26 styczeń 2022

Kuchenna apteka czyli jak przechowywać ziołowe przyprawy.

Żyjemy w czasach, gdzie kuchnie budujemy malutkie, ale za to salon gościnny znajduje się w centrum i jest największym pomieszczeniem w domu. Nie zawsze tak było. Dawniej kuchnia

w domu była najważniejszym miejscem. Tam odbywały się spotkania rodzinne, dzieci odrabiały lekcje a przedsiębiorcy jeszcze, 100 lat temu bardzo często mieli w zwyczaju wypłacać pracownikom pensję w kuchni. Nierzadko taka wypłata kończyła się wspólnym posiłkiem pracodawcy z pracownikami. Wielu z nas pamięta jak w kuchni babci lub prababci nad piecem suszyły się rozmaite zioła.

 

Jakie zioła można przechowywać w kuchni?

 

Do rosołu dodawało się świeży lub suszony kurdybanek. Zimą pijało się herbatkę z macierzanki lub dziurawca.
Jako przyprawy trawienne często stosowano czosnek, cebulę, koper, seler, pietruszkę, majeranek, gorczycę, tarninę, arcydzięgiel, nasturcję i wiele innych zapomnianych w dzisiejszych gospodarstwach domowych artykułów roślinnych. Tymczasem większość tych przypraw powinna zawsze się znajdować w naszej kuchni, jeżeli to ma być zdrowa kuchnia, a nie wylęgarnia chorób.



Zrób zapasy świeżych przypraw ziołowych

Warto wiedzieć zatem jak należy przechowywać przyprawy. Wiele poradników podaje jako najlepsze przechowywanie skrzynie drewniane, worki lniane czy szary karton.
Najlepiej jednak trzymać się zasady: im bardziej pachnące zioła - tym lepszej wymagają izolacji od innych artykułów spożywczych i lepszego szczelnego opakowania, aby olejki eteryczne, które są czynnikiem leczniczym i trawiennym, wyparowują i wietrzeją. Najlepiej takie zioła przechowuje się w szklanych słoikach szczelnie zamkniętych.
W takich opakowaniach zioła przechowujemy do dwóch lat, nasiona i owoce do lat trzech. Wyjątkiem jest kminek, który i po dziesięciu latach jest dobry.
Natomiast kory i korzenie możemy przechowywać do sześciu lat.Po tym czasie rośliny najczęściej tracą swoje właściwości trawienne i lecznicze.



„Apteka w kuchni” powinna być dobrze zaopatrzona zioła najwyższej jakości

 

Obecnie żywność, jaką znajdziemy w sklepie, w większości nie ma wartości odżywczych, ze względu na proces technologiczny, jakim jest poddawana. Orzechy są pasteryzowane, kasze napromieniowywane falami, a warzywa przez monokulturę i wyjałowioną ziemię zawierają niewiele składników odżywczych. Co do produkcji mięs to jak nie masz sprawdzonego ekologicznego gospodarstwa, to lepiej zostań wegetarianinem.
Dlaczego więc nasza kuchnia powinna być dobrze zaopatrzona w przyprawy i zioła? Otóż te rośliny pełnią funkcję katalizatorów. To taki majster w hali fabrycznej: on sam nie stoi przy maszynie i nie produkuje, ale bez niego produkcja idzie kulawo albo wcale nie idzie. Niedobory mikroelementów możemy właśnie uzupełnić dzięki przyprawom.

 

Korzyści dla zdrowia dobrych jakościowo przypraw ziołowych

 

Przykładowo prowitaminę A zawiera bluszczyk, brzoza, estragon, dziurawiec, mięta, lisic orzecha włoskiego, liść pokrzywy liść dębu i inne
Brak tej witaminy powoduje osłabienie wzroku czy wysuszenie skóry.
Aby przyswoić witaminy z grupy B z produktów ciężkostrawnych, niezbędny jest kminek, natka koperku, majeranek, jałowiec.
Warto sięgnąć po cynamon, kiedy bierze nas przeziębienie. Wystarczy pół łyżeczki cynamonu zalać wrzątkiem i wypić przed snem, aby rano poczuć się lepiej.

 

Zioła na dobre trawienie



Nie zapominajmy używać przypraw. Szczególnie cenne są te, które poprawiają trawienie jak kminek, imbir, kolendra, gorczyca, majeranek, rozmaryn, tymianek, czarnuszka i inne
Przyprawy nadają charakter potrawie, ale też, jak zostało wspomniane, uzupełniają witaminy i poprawiają trawienie. Dlatego dobra kuchnia to kuchnia pełna przypraw.

 

 

Na podstawie: Poradnik Zielarza Witold Poprzecki

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.