Propozycja owocowej herbatki uzupełniającej witaminy i wzmacniającej organizm, a to za sprawą unikatowej mieszanki suszonych owoców i czerwonej herbaty rooibos.
Herbata Rooibos z dodatkiem suszonych owoców
Przygotowanie składników jest bardzo proste. Polega tylko na zakupie odpowiedniej jakości suszonych owoców, co może być już nie lada wyzwaniem, i zmieszaniu ich razem z herbatą Rooibos.
Poniżej króciutka lista proponowanych suszonych lub liofilizowanych owoców:
Suszone owoce:
- Aronia – źródło witaminy B1, B2, B6, C, E i PP aronia pomaga zwalczyć przeziębienia, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.
- Dzika róża – źródło witaminy B1, B2, E,K, PP, a szczególnie C więc wzmacnia układ odpornościowy.
- Jabłko – bogate w potas, witaminę C, pektyny, dzięki którym reguluje florę bakteryjną, neutralizuje toksyny.
- Rooibos– są to fermentowane igły afrykańskiego krzewu Camelia Sinensis „czerwony krzew”.
Mogą ją pić nawet dzieci, ponieważ w nie jest to typowa herbata. (bardziej zioło). Jest bogata w witaminę C oraz mikroelementy takie jak:
- sód,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- wapń,
- mangan.
Herbata ma właściwości m.in. przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. 1
Wykonanie:
Zmieszaj składniki i umieść w szczelnym pojemniku.
Sposób użycia:
Herbatkę zaleca się 5-10 min gotować, ale można też 1 łyżeczkę herbatki zalać wrzątkiem i odczekać ok. 10 min przed spożyciem.
Uwaga!
(herbatka ma właściwości lekko obniżające ciśnienie, dlatego osoby z obniżonym ciśnieniem krwi powinny zachować ostrożność).
Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Camellia+sinensis
Hits: 5