Aby wzmocnić serce, znana średniowieczna mistyczka oraz lekarka Hildegarda z Bingen  zalecała winko pietruszkowe. Winko ma przyjemny pietruszkowy smak i oprócz działania wzmacniającego serce jest moczopędne i filtruje układ moczowy.

                                                                                                                                                             

Wzmocnij serce i nerki w naturalny sposób.

PRZEPIS ŚW. HILDEGARDY:

 

 składniki:

  • 10 gałązek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 80- 150 g miodu
  • 1 l wina Kabinett

 

Przygotowanie:

  • Wino i pietruszkę 10 minut gotować
  • Następnie dodać miód i ocet winny
  • Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować

 

Tylko w ten sposób z pietruszki i miodu powstaje połączenie glikozydów nasercowych.
Miksturę odszumować, wlać do butelek.
Pić po posiłkach 3 razy dziennie po kieliszku likierowym.

Wino pietruszkowe Hildegardy zalecano przy:

 

  • niewydolności serca
  • zaburzeniach bicia serca
  • bólach serca na tle nerwowym
  • zastojach żylnych
  • obrzękach nóg i płuc.

Winko można modyfikować, dodając głóg lub korzeń pietruszki.

 

dodatki do wina na serce  

Wino na wzmocnienie serca                                                                
  

 

Źródło: przepis pochodzi i z książki “Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z” Dr.W. Strehlow  książki zakupisz w ksiegarni internetowej

Tagi: niewydolność serca, bóle serca, osłabienie serca, niedokrwienie, niewydolność serca, ból serca na tle nerwowym, zastoje żylne, obrzęki nóg i płuc winko pietruszkowe.

Hits: 5

Napisz komentarz