poniedziałek, 06 kwiecień 2020

Owies

Jeden z najwartościowszych pokarmów dla dzieci i dorosłych. Uspakaja ducha, rozjaśnia umysł, dodaje siły, poprawia jakość skóry.



Czy znasz powiedzenie: jedz owies, będziesz silny jak koń? Okazuje się, że powiedzenie naszych przodków ma w sobie  dużo prawdy. Owies bowiem zawiera wiele cennych składników.

Spożywany w formie owsianki sprawia cuda w organizmie. Otóż 100 g płatków owsianych pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na 7 z 10 aminokwasów egzogennych, czyli tych, które organizm samodzielnie nie wytwarza, wobec czego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.



Pełnowartościowy pokarm


Owies jest bogaty w węglowodany, tłuszcze, białka. Co ciekawe owies w porównaniu z innymi zbożami ma najmniej węglowodanów. Głównym węglowodanem owsa jest skrobia, która jest błonnikiem pokarmowym, szczególnie korzystnym dla naszej flory jelitowej bowiem jest prebiotykiem (pokarmem dla bakterii probiotycznych).



Największa zaleta owsa


Największą zaletą owsa jest jego bogactwo składników mineralnych. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania krzemionka zasługuje na szczególną uwagę. Rozpuszczalna w wodzie krzemionka poprawia przemianę materii, wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych, na narządy wewnętrzne, kości, włosy, skórę.

Oprócz witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K warto zwrócić uwagę na zawarte w owsie β-glukany.
ß-glukany hamują rozwój bakterii gnilnych, zmniejszają wchłanianie tłuszczu oraz cholesterolu. Działają silnie wzmacniająco na układ odpornościowy. Wiążą trucizny pokarmowe (szczególnie odpady białkowe) i pomagają je wydalić z organizmu.



Zastosowanie owsa


Owies można spożywać gotowany, w postaci gotowanych płatków owsianych oraz odwarów z ziaren i słomy owsianej.

Owsianka jest formą kleiku. Płatki trzeba koniecznie gotować. Mają wtedy właściwości wzmacniające nasz organizm. Nie spożywa się płatków surowych, zalanych ciepłym płynem. Surowe zboża obciążają układ trawienny. A więc gotowaną na wodzie owsiankę, możemy spożywać, aby skutecznie wzmocnić nasz układ odpornościowy, ale również możemy śmiało podać taki kleik wzmacniająco rekonwalescentom.

Ponadto owsiankę spożywamy przy:

- wychłodzeniu organizmu
- wzmacniająco przy braku siły
- uspokajająco i regenerująco
- w zaburzeniach układu nerwowego
- w zaburzeniach pamięci
- biegunkach
- chorobach trzustki
- chorobach nerek
- chorobach wątroby
- niskim libido
- przedwczesnym starzeniu się
- wysokim poziomie cholesterolu we krwi

Wodne wyciągi z owsa stosuje się w:

- kaszlu
- zaburzeniach reumatycznych
- kamicy moczowej
- chorobach nerek
- bezsenności
- epilepsji
- zaburzeniach trawiennych
- robaczycach
- stresie
- bezsenności
- wyczerpaniu
- nerwicach
- zatruciu pokarmowym



Owies zewnętrznie


Zewnętrznie owies stosuje się w postaci odwarów z ziaren i słomy owsa do przemywań oraz kąpieli.
Najbardziej popularny do kąpieli jest odwar ze słomy owsa, ale można również stosować całe ziarno z łuską.

Odwar działa wspomagająco przy:

- kamicy moczanowej
- reumatyzmie
- chorobach nerek
- liszajach
- trądziku
- potliwości stóp
- swędzeniu skóry

Przepis na odwar:

1 łyżka stołowa owsa na 1 szklankę wrzącej wody.
Owies zalewamy w garnku wodą i odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach doprowadzić miksturę do wrzenia i gotować ok. 20 minut.
Przecedzić odwar i dopełnić do 1 szklanki przegotowaną wodą, czyli przecedzamy odwar, wlewamy do szklanki, jeżeli jest odwaru np. 1/2 szklanki uzupełniamy gorącą przegotowaną wodą resztę szklanki.



Owies w medycynie chińskiej


W medycynie chińskiej owies stosowany jest jako środek dietetyczny wspomagający układ odpornościowy. Jako zioło, choć bywa stosowane, nie ma kluczowego znaczenia.
Owies ma termikę ciepłą, zatem ogrzewa organizm. Smak owsa jest słodki oraz lekko gorzki.
Szczególnie korzystne działanie wzmacniające ma owies w chorobach śledziony i serca.

Działa wzmacniająco na te organy, a zatem wskazany jest w:


- kołataniu serca
- stanach lękowych
- bezsenności
- zawrotach głowy
- spontanicznych potach
- wyczerpaniu
- bladości skóry
- anemii
- braku koncentracji
- suchej skórze
- wypadaniu włosów
- zimnych kończynach
- braku apetytu
- nietolerancji tłuszczów
- bólach brzucha
- depresjach
- osłabionym libido
- wyczerpaniu psychicznym i fizycznym

Przeciwwskazania:
Osoby z zaburzeniami krążenia z tendencją do zaparć, zaburzeniami płuc i nadmiernym śluzem powinny przed spożyciem owsa poradzić się terapeuty medycyny naturalnej.

 



Materiały źródłowe:

dr. T.Błaszczyk „Materia medica”, A. Ożarowski, W. Jaroniewski „ Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, Hildegarda z Bingen „ Wiedza lecznicza”, P. Pitchford „ Odżywianie dla zdrowia”, M. Kushi, A. Jack „ Makrobiotyka”, J. Lebiediew „ Wszystko można wyleczyć”, J. A. Duke „ Księga zdrowia ziołowa apteka domowa”,

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.