wtorek, 29 wrzesień 2020
Hanf 1

Jak stosować olej rokitnikowy – praktyczne porady

Olej z rokitnika może być stosowany zewnętrznie lub wewnętrznie – niezależnie od sposobu aplikacji działa znakomicie, w szczególności naskórę i nabłonki. Poznajcie sprawdzone przez pokolenia przepisy, jak stosować olej rokitnikowy – dla zdrowia i urody.



Więcej na temat składu oleju rokitnikowego i jego właściwości przeczytacie  tutaj . W tym artykule natomiast przedstawiamy praktyczne porady na temat stosowania oleju z rokitnika.

 

  • Stany zapalne jamy ustnej – należy płukać jamę ustną olejem rokitnikowym 2-3 razy w ciągu dnia, a dodatkowo wewnętrznie stosować 3 razy dziennie po pół łyżeczki 30 minut przed posiłkiem.

 

  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – pić 3 razy dziennie po pół łyżeczki 30 minut przed jedzeniem. Podobną kurację można zastosować w ramach profilaktyki przeciwmiażdżycowej i zapalenia zakrzepowego żył.

 

  • Stany zapalne układu moczowo-płciowego – olej rokitnikowy jest podawany w formie czopków dopochwowych na noc.

 

  • Żylaki odbytu lub hemoroidy – zalecane jest smarowanie olejem rokitnikowym chorej okolicy 1-2 razy dziennie lub stosowanie tamponów z waty nasączonej olejem. Można również stosować czopki z olejem rokitnikowym.

 

  • Skóra, odleżyny, rany – olej rokitnikowy można nakładać profilaktycznie lub leczniczo – zapobiega bowiem procesom starzenia się skóry, w tym fotostarzeniu się, gdyż stymuluje odbudowę zasobów kolagenu, podstawowego białka odpowiedzialnego za jędrność tej tkanki.

 

  • Warto smarować twarz olejem z rokitnika w celu ochrony przed działaniem promieni słonecznych, gdyż pełni on funkcję naturalnego filtra ochronnego dla promieniowania UVA i UVB.

 

  • Olej z rokitnika stosujemy także leczniczo – nakładając go bezpośrednio na skórę w przypadku oparzeń (w tym oparzeń słonecznych i popromiennych) oraz odmrożeń, egzem, łuszczycy. Zastosowany na skórę głowy wspomaga leczenie łupieżu oraz zapobiega wypadaniu włosów i stymuluje ich wzrost.



Własne kosmetyki z olejem rokitnikowym – to takie proste!


Olej rokitnikowy można dodawać do samodzielnie wytworzonych kosmetyków: kremów, maseczek, balsamów, mleczek, lub do gotowych produktów kosmetycznych wzbogacając ich skład. Do porcji kremu lub innego kosmetyku nałożonego na dłoń należy dodać 1-2 krople oleju z rokitnika i nałożyć preparat na skórę.
Kosmetyki z dodatkiem oleju rokitnikowego działają bardzo dobrze na skórę suchą i starzejącą się, bladą, poszarzałą, oraz na skórę wymagającą intensywnej regeneracji, delikatnego, lecz skutecznego natłuszczenia, detoksykacji i pobudzenia procesów przemiany materii.



Jak otrzymać olej rokitnikowy w domu?


Olej z rokitnika pozyskuje się najprościej z niefiltrowanego soku rokitnikowego, ale ponieważ jest to procedura żmudna, warto kupić gotowy olej tłoczony na zimno. Jeśli jednak bardzo chcecie przygotować ten olej samodzielnie, należy owoce rokitnika dokładnie rozdrobnić i rozgnieść na miazgę. Po umieszczeniu tej masy na jałowej gazie należy wycisnąć z niej sok i odstawić go na 1 do 2 dni. Po tym czasie płyn rozdzieli się na 3 frakcje:


- górną – będzie ją stanowić olej rokitnikowy, który należy zebrać delikatnie, starając się nie mącić zbytnio płynu;

- pod nim będzie znajdować się czysty sok;

- na dole osiądą drobiny owoców.


Oleju pozyskanego tą metodą nie będzie zbyt dużo – zaledwie niecałe 3% całej porcji. Ale to zawsze coś.

W warunkach przemysłowych olej rokitnikowy uzyskuje się różnymi metodami. Efektywność tego procesu jest znacznie wyższa od domowej procedury. Jeśli jednak ktoś chciałby spróbować własnym sumptem wytworzyć olej rokitnikowy zawsze można skorzystać z podanego wyżej babcinego przepisu.

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.