Na pytanie, czy jest zdrowa sól, nie można jednoznacznie powiedzieć, tak lub nie. Aby się dowiedzieć czy dla ciebie sól jest zdrowa, należy trochę poznać, czym ona jest.

Jaka sól wybrać dla zdrowia ?

Sól możemy podzielić na sól naturalną, do której zaliczamy:

  • sól kamienną,
  • sól odparowaną z mórz i słonych jezior oraz
  • sól chemicznie oczyszczona nazywana   ługiem sodowym (rafinowana).

Powszechnie stosowana sól rafinowana (poprzez proces wytwarzania) jest wyjałowiona praktycznie z wszystkich spośród 60 pierwiastków śladowych, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obecnie sól rafinowana składa się tylko z:

Jaka jest zdrowa sól
  • 99,97% z chlorku sodu (NaCl) 
  • dodatków substancji przeciwzbrylających,
  • jodku potasu
  • cukru (dekstrozy), służącego do stabilizacji jodu.

Współczesna sól zaliczana jest do produktów wysoko rafinowanych takich jak biały cukier czy białe pieczywo, co wpływa bardzo niekorzystnie na organizm człowieka.
Naturalna sól zarówno pochodzenia morskiego, jak i z osadów słonych jezior i mórz, zawiera  całą gamę anionów i kationów, które jak się okazuje, zawarte są również w płynach i tkankach ustrojowych człowieka. Skład mineralny pełnej soli morskiej jest najbardziej zbliżony do profilu naszej krwi. Nasza krew, ale i pot oraz  łzy mają smak słony. Na tej podstawie doktor  S. Ringer opracował płyn infuzyjny izotoniczny, stosowany min. jako uzupełnienie elektrolitów w szpitalach. Sól kamienna zazwyczaj posiada  nieco odmienny skład minerałów niż sól morska ze względu na geologię otoczenia i okresy klimatyczne. Aby nabyć taka sól, trzeba się natrudzić. Sól z nazwą „sól morska” to najczęściej biała oczyszczona jej forma. Naturalna sól morska jest szarawa i występuje w nierównomiernych kawałkach kryształków lub w postaci proszku.

„Sól…jest uziemiającym kryształem, który zabiera nas w głąb naszego ciała /umysłu, gdzie mocno skupiona na materii koncentracja zwraca naszą uwagę w kierunku czystego postrzegania jej przeciwieństwa: Ducha (nie materii)”

                           Jacques De Langre “Sól morska i twoje życie”

Jaką sól kupić?

W Polsce możemy nabyć naturalną niejodowana sól z kopalni  w Kłodawie. Jeszcze w latach 70-tych mieliśmy możliwość korzystania z dobrodziejstw soli w Bochni czy Wieliczce. Niestety po przemianach w Polsce zaprzestano sprzedawać ją w naturalnej postaci.
Warto zaznaczyć, że sól z kopalni w Kłodawie (sól kłodawska) posiada w swoim składzie min:

  • magnez,
  • mangan,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • wapń,
  • potas,
  • selen,
  • jod

i inne kilkadziesiąt innych pierwiastków, których próżno szukać w soli warzonej. Jest  koloru w odcieniu różu i szarości sprzedawana jest często jako sól różowa.
Istnieją również możliwości zakupu soli morskich i kamiennych sprowadzanych z zagranicy. Niestety przy obecnym zatruciu mórz należy bardzo wnikliwie badać pochodzenie soli.

Czy sól jest zdrowa?

Sól wzmacnia trawienie i pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Znany rosyjski naukowiec Borys Bołotow, aby zwiększyć we krwi ilość substancji pepsynopodobnych, poleca rozpuszczenie na języku szczypty soli przed każdym posiłkiem i po posiłku godzinę. W ciągu dnia czynność można powtórzyć 10 razy.
Starożytni Grecy proponowali, ssanie granulki soli po posiłku.W wyniku działania soli odruchowo zaczyna się wydzielać sok żołądkowy, który zawiera składniki służące rozbiciu zestarzałych komórek.

W swojej pracy profesor Julian Aleksandrowicz, wspomina o badaniach doktora Stanisława Kulig z zespołem Polfa.W badaniach myszy poddawane były działaniom aflatoksyny B1.
Myszy w grupie kontrolnej poniosły w 100% śmierć. Myszy, którym podawano sól wielicką (sól z Wieliczki) w postaci wodnego roztworu przeżyły w 60%. Prowadzono również badania z udziałem studentów. Posiłki sporządzane przez trzy miesiące na soli naturalnej w studenckich stołówkach, w porównaniu z posiłkami sporządzanymi na soli oczyszczonej (rafinowanej) spowodowały wzrost immunoglobuliny IgM z 137% do 240%, podwyższenie aktywności fosfatazy alkalicznej granulocytów. Stwierdzono również, że u grupy studentów spożywających pożywienie z dodatkiem naturalnej soli, zmniejszenie  zachorowalności na nieżyty dróg oddechowych oraz wzrost żelaza w surowicy krwi (po siedmiodniowej suplementacji soli) z 16,09 do 23,15 umol/l.
Sól pozbawiona biopierwiastków (rafinowana) wywiera szkodliwe działanie na ludzi i zwierzęta oraz sprzyja powstawaniu miażdżycy i nowotworom.

Sól w medycynie chińskiej.

Według medycyny chińskiej sól pobudza działanie nerek. Emocja związana ze zdrowymi nerkami to poczucie bezpieczeństwa. Dzięki niemu mamy właściwe relacji z innymi ludźmi.
Natomiast człowiek wystraszony zdradza swoją słabość nerek. Sól sprowadza energię w dół, wspomagając metabolizm płynów, przez działanie nawilżające. (kumuluje wodę)
Sól właściwie stosowana poprawia przyswajanie wapnia i wspomaga przyswajanie składników odżywczych. Jednak jej nadużywanie powoduje uszkodzenie nerek, prowadzi do osłabienia kości, krwi, wychudzenia, a także osłabienia serca i ducha.
W tradycji ludowej Chińczycy uważali, że nadmiar soli prowadzi do chytrości. Można to wytłumaczyć tym, że osłabione nerki wzmagają emocję strachu i braku poczucia bezpieczeństwa, co może prowadzić do chęci gromadzenia oraz chytrości. Strach osłabia nerki, ale brak dbałości o nerki spożywając m.in. nadmiar soli- również je osłabiają, powodując emocję strachu oraz braku poczucia bezpieczeństwa.

Sól zdrowa czy nie

Zalecenia spożycia soli

Nie można jednoznacznie określić, jaka powinna być dzienna dawka soli. Jest to uwarunkowane indywidualnym zapotrzebowaniem organizmu na sól.
Sód, będący jednym ze składników soli, można znaleźć w wielu pokarmach, między innymi: jajkach, mięsie, wodorostach, owocach morza, szpinaku, rzepie, pietruszce czy burakach.
Jeżeli ktoś ma skłonność do zatrzymywania płynów w ciele już po niewielkiej ilości soli może nabawić się obrzęków.
Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny szczególnie ostrożnie podchodzić do spożywania soli zwłaszcza tej pozbawionej mikroelementów, czyli popularnej soli warzonej jodowanej.

Zdrowa Sól kontra toksyny.

Chociaż dla wielu osób może to być informacja z pogranicza science fiction, sól pełna, czyli naturalna, nieoczyszczona z minerałów ma unikalną zdolność do szybkiego wywoływania stanu koncentracji umysłu, co przeciwdziała rozproszeniu myśli spowodowanemu przez toksyny. Pomaga również w odtruwaniu organizmu. Spożywania w niewielkich ilościach wzmacnia serce i umysł.
Sól ma również właściwości alkalizujące ze względu na wysoką zawartość minerałów. Dodanie niewielkiej ilości soli do produktów zakwaszających takich jak mięso, zboża, sól przywraca równowagę kwasowo- zasadową pokarmu.

Zdrowa sól w kosmetyce.

Właściwości odkażające soli stosowano do pilingów przy trądziku, który wskazuje na nadmiar nagromadzenia toksyn. Bardzo korzystnie jest też płukać jamę ustną solą rozcieńczona z wodą.
W opinii B. Bołotowa takie zabiegi pozwolą nam utrzymać zęby w zdrowiu.

Pomimo wielu zalet soli- właściwości rozjaśniające, alkalizujące, oczyszczające. Istnieje niebezpieczeństwo, nieprawidłowego jej wykorzystania. Może to prowadzić do uszkodzenia nerek, sztywności nóg, bioder czy nadmiernego strachu i dlatego rozwaga jest pożądana.

Piśmiennictwo:

J. Aleksandrowicz „Nie ma nieuleczalnych chorób”,

P.Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”,

B.Bołotow „ Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie”

Visits: 6