Hildegarda z Bingen, średniowieczna mistyczka i lekarka, była znaną postacią, której holistyczne podejście do zdrowia przetrwało wieki. Wśród wielu jej zaleceń szczególne miejsce zajmuje winko pietruszkowe, które było rekomendowane jako sposób na wzmocnienie serca i nerek. Ten niezwykły napój, cieszący podniebienie wyraźnym, pietruszkowym aromatem, kryje w sobie więcej niż tylko smakowe walory. Działa nie tylko wzmacniająco na serce, ale również jako naturalny diuretyk, wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać układ moczowy. Dzięki tym właściwościom, winko pietruszkowe może być cennym elementem diety wspierającej zdrowie układu krążenia oraz przyczyniać się do lepszego funkcjonowania nerek.
Wzmocnij serce i nerki w naturalny sposób.
PRZEPIS ŚW. HILDEGARDY:
składniki:
- 10 gałązek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
- 80- 150 g miodu
- 1 l wina Kabinett
Przygotowanie:
- Wino i pietruszkę 10 minut gotować
- Następnie dodać miód i ocet winny
- Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować
Tylko w ten sposób z pietruszki i miodu powstaje połączenie glikozydów nasercowych.
Miksturę odszumować, wlać do butelek.
Pić po posiłkach 3 razy dziennie po kieliszku likierowym.
Wino pietruszkowe Hildegardy zalecano przy:
- niewydolności serca
- zaburzeniach bicia serca
- bólach serca na tle nerwowym
- zastojach żylnych
- obrzękach nóg i płuc.
Winko można modyfikować, dodając głóg lub korzeń pietruszki.
Wino na wzmocnienie serca
Źródło: przepis pochodzi i z książki
“Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z” Dr.W. Strehlow
Visits: 16