Wino pietruszkowe przepis

Hildegarda z Bingen, średniowieczna mistyczka i lekarka, była znaną postacią, której holistyczne podejście do zdrowia przetrwało wieki. Wśród wielu jej zaleceń szczególne miejsce zajmuje winko pietruszkowe, które było rekomendowane jako sposób na wzmocnienie serca i nerek. Ten niezwykły napój, cieszący podniebienie wyraźnym, pietruszkowym aromatem, kryje w sobie więcej niż tylko smakowe walory. Działa nie tylko wzmacniająco na serce, ale również jako naturalny diuretyk, wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać układ moczowy. Dzięki tym właściwościom, winko pietruszkowe może być cennym elementem diety wspierającej zdrowie układu krążenia oraz przyczyniać się do lepszego funkcjonowania nerek.

Wzmocnij serce i nerki w naturalny sposób.

PRZEPIS ŚW. HILDEGARDY:

Wino pietruszkowe
Winko pietruszkowe

 składniki:

  • 10 gałązek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 80- 150 g miodu
  • 1 l wina Kabinett

 

Przygotowanie:

  • Wino i pietruszkę 10 minut gotować
  • Następnie dodać miód i ocet winny
  • Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować

 

Tylko w ten sposób z pietruszki i miodu powstaje połączenie glikozydów nasercowych.
Miksturę odszumować, wlać do butelek.
Pić po posiłkach 3 razy dziennie po kieliszku likierowym.

Wino pietruszkowe Hildegardy zalecano przy:

  • niewydolności serca
  • zaburzeniach bicia serca
  • bólach serca na tle nerwowym
  • zastojach żylnych
  • obrzękach nóg i płuc.

Winko można modyfikować, dodając głóg lub korzeń pietruszki.

wino pietruszkowe na serce

Wino na wzmocnienie serca                                                                
  

 

Źródło: przepis pochodzi i z książki

“Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z” Dr.W. Strehlow  

 

Visits: 16

Similar Posts