To rodzaj kremu tłustego nadającego się dla cery przesuszonej, popękanych ust i rąk. Pięknie pachnie lasem cedrowym. Ma silne właściwości gojące, co stawia ten krem
Na równi z maścią wspomagającą gojenie popękanej skóry. Konsystencją przypomina bazowy krem Nivea (w niebieskim płaskim pudełku).
Krem cedrowy właściwości.
Krem cedrowy ma właściwości ochronne, poprawiające ukrwienie i gojące ze względu na zawarty w kremie olej z orzeszków cedrowych, wosk pszczeli i hydrolat ziołowy.
Olej cedrowy właściwości.
Stosowany zewnętrznie na skórę poprawia jej elastyczność i ukrwienie. Olej ma właściwości ochronne, gojące i przeciwbólowe. Polecany jest dla każdego rodzaju skóry, ale szczególnie osoby z łuszczycą się, popękaną, atopową skórą powinny używać olejku cedrowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i A wspomaga produkcję magnezu, działa przeciwutleniająco przedłużając młodość.
Oprócz witaminy A i E zawiera witaminy z grupy B, B1, B2, B3 (PP), B4 i D.
Krem cedrowy składniki.
- 4 stołowe łyżki oleju cedrowego
- stołowe łyżki hydrolatu lub odwaru rumiankowego, lub z nagietka (właściwości przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia lekko nawilżające)
- 1 stołowa łyżka wosku pszczelego (źródło witaminy A)
- 1 płaska łyżeczka biobazy emulgującej (ułatwia połączenie fazy wodnej z tłuszczową)
- eteryczny olejek z igieł cedru – 2 krople (może być inny, ale wtedy tracimy wyjątkowy zapach kremu) UWAGA! Olejek musi być do stosowania na skórę.
- 2 szklanki
- szpatułka, patyk do szaszłyków lub łyżka
- spieniacz do mleka
- garnek z wodą
- dobry nastrój
Wykonanie
1. Hydrolat umieść w jednej szklance.
2. Do drugiej szklanki wlej olej, wosk, bio bazę.
3. Umieść obie szklanki w garnku z niewielką ilością wody.
4. Podgrzewaj garnek z wodą do temperatury ok. 30 ºC.
5. Mieszaj zawartość obu szklanek (fazę wodną i fazę tłuszczową) osobnymi szpatułkami lub patyczkami do szaszłyków aż do rozpuszczenia się wosku i bio bazy.
6. Pamiętaj, aby temperatura roztworów nie przekroczyła 35º C.
7. Wyciąg obie szklanki z kąpieli wodnej i wlej fazę wodną do tłuszczowej, natychmiast mieszając miksturę.
8. Spieniaczem do mleka ubij delikatnie miksturę aż do otrzymania konsystencji kremu.
9. Dodaj olejek eteryczny, możesz dodać zawartość jednej kapsułki witaminy E lub koenzym Q 10.
10. Jeszcze lekko ciepły krem przełóż do wyparzonego i suchego słoiczka.
Krem należy trzymać w chłodnym miejscu np. w lodówce i zużyć w ciągu 4-5 miesięcy.
Odsłony: 5