Ten niezwykły napój, który swoim bogatym bukietem smakowym nawiązuje do tradycyjnego piwa, to prawdziwa perła wśród domowych napojów. Piwo na bazie kasztanów nie tylko zaskakuje oryginalnością smaku, ale także skrywa w sobie niezwykłe właściwości prozdrowotne. Badania wskazują, że ma ono zdolność do wspierania organizmu w walce z nowotworami, zwłaszcza tych dotyczących żołądka. Ponadto, jest cennym sojusznikiem naszego serca, pomagając w prewencji chorób kardiologicznych. Warto wprowadzić ten napój do codziennej diety i cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia.
Przepis na zdrowe piwo z kasztanów wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
„Piwo” można przyrządzić z owoców kasztanowca, ale i też z kwiatów. „Piwo” z kwiatów kasztanowca szczególnie korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.
O niesamowitych właściwościach zdrowotnych owoców i kwiatów kasztanowca możesz przeczytać w artykule o właściwościach Kasztanowca zwyczajnego
Przepis:
- trzy litry wody
- 30-40 owoców kasztanowca
- szklanka cukru trzcinowego/ może być miód
- łyżeczka kwaśnej niepasteryzowanej śmietany
Piwo z kasztanów przygotowanie:
- Kasztany kroimy na ćwiartki
- wrzucamy do 4-5 litrowego słoja.
- Dodajemy cukier i 3 litry wody najlepiej strukturyzowanej lub przefiltrowanej.
- Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko, aż cukier się rozpuści.
- Zakrywamy otwór słoja gazą
- odstawiamy na 14 dni w ciepłe zacienione miejsce.
Piwo z kasztanów składniki
- Po 14 dniach odlewamy 1 litr „piwa”.
- Odlane „piwo” jest gotowe do spożycia.
- Do kasztanów dolewamy 1 litr wody i dosypujemy pół szklanki cukru.
- Na drugi dzień „piwo” powinno być znowu gotowe.
- Ponownie odlewamy litr napoju do spożycia, resztę znowu uzupełniamy jak wyżej.
Takie uzupełnienie możemy wykonać 5 razy. Potem należy „piwo” wykonać od nowa.
Gotowe piwko na wzmocnienie serca
Piwo najlepiej smakuje w rozcieńczeniu 1:1 z gazowaną wodą mineralną. Można do smaku dodać soku.
Przepis pochodzi z książki „Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie” Borys Bołotow
Views: 236