Ten niezwykły napój w smaku przypominającym piwo powinien zagościć w każdym domu.„Piwo” na bazie kasztanów ma właściwości antynowotworowe szczególnie przy nowotworach żołądka.
Przepis na Zdrowe piwo z kasztanów wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
„Piwo” można przyrządzić z owoców kasztanowca, ale i też z kwiatów. „Piwo” z kwiatów kasztanowca szczególnie korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.
O niesamowitych właściwościach zdrowotnych owoców i kwiatów kasztanowca możesz przeczytać w artykule o właściwościach Kasztanowca zwyczajnego
Przepis:
- trzy litry wody
- 30-40 owoców kasztanowca
- szklanka cukru trzcinowego/ może być miód
- łyżeczka kwaśnej niepasteryzowanej śmietany
Przygotowanie:
- Kasztany kroimy na ćwiartki
- wrzucamy do 4-5 litrowego słoja.
- Dodajemy cukier i 3 litry wody najlepiej strukturyzowanej lub przefiltrowanej.
- Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko, aż cukier się rozpuści.
- Zakrywamy otwór słoja gazą
- odstawiamy na 14 dni w ciepłe zacienione miejsce.

Składniki do piwa z kasztanów
- Po 14 dniach odlewamy 1 litr „piwa”. Odlane „piwo” jest gotowe do spożycia.
- Do kasztanów dolewamy 1 litr wody i dosypujemy pół szklanki cukru. Na drugi dzień „piwo” powinno być znowu gotowe.
- Ponownie odlewamy litr napoju do spożycia, resztę znowu uzupełniamy jak wyżej.
Takie uzupełnienie możemy wykonać 5 razy. Potem należy „piwo” wykonać od nowa.

Gotowe piwko na wzmocnienie serca
Piwo najlepiej smakuje w rozcieńczeniu 1:1 z gazowaną wodą mineralną. Można do smaku dodać soku.
Przepis pochodzi z książki „Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie” Borys Bołotow
Odsłony: 22