zdrowe piwo z

Ten niezwykły napój, który swoim bogatym bukietem smakowym nawiązuje do tradycyjnego piwa, to prawdziwa perła wśród domowych napojów. Piwo na bazie kasztanów nie tylko zaskakuje oryginalnością smaku, ale także skrywa w sobie niezwykłe właściwości prozdrowotne. Badania wskazują, że ma ono zdolność do wspierania organizmu w walce z nowotworami, zwłaszcza tych dotyczących żołądka. Ponadto, jest cennym sojusznikiem naszego serca, pomagając w prewencji chorób kardiologicznych. Warto wprowadzić ten napój do codziennej diety i cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia.

Przepis na zdrowe piwo z kasztanów wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.

„Piwo” można przyrządzić z owoców kasztanowca, ale i też z kwiatów. „Piwo” z kwiatów kasztanowca szczególnie korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.

O niesamowitych właściwościach zdrowotnych owoców i kwiatów kasztanowca możesz przeczytać w artykule  o właściwościach Kasztanowca zwyczajnego

Przepis:

  • trzy litry wody
  • 30-40 owoców kasztanowca
  • szklanka cukru trzcinowego/ może być miód
  • łyżeczka kwaśnej niepasteryzowanej śmietany

 Piwo z kasztanów przygotowanie:

  • Kasztany kroimy na ćwiartki
  • wrzucamy do 4-5 litrowego słoja.
  • Dodajemy cukier i 3 litry wody najlepiej strukturyzowanej lub przefiltrowanej.
  • Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko, aż cukier się rozpuści.
  • Zakrywamy otwór słoja gazą
  • odstawiamy na 14 dni w ciepłe zacienione miejsce.
zdrowe piwo przepis
Przepis na piwo z kasztanów

Piwo z kasztanów składniki

  • Po 14 dniach odlewamy 1 litr „piwa”.
  • Odlane „piwo” jest gotowe do spożycia.
  • Do kasztanów dolewamy 1 litr wody i dosypujemy pół szklanki cukru.
  • Na drugi dzień „piwo” powinno być znowu gotowe.
  • Ponownie odlewamy litr napoju do spożycia, resztę znowu uzupełniamy jak wyżej.

Takie uzupełnienie możemy wykonać 5 razy. Potem należy „piwo” wykonać od nowa.

zdrowe piwo z
Piwo najlepiej rozcieńczyć z wodą gazowaną

Gotowe piwko na wzmocnienie serca

 

Piwo najlepiej smakuje w rozcieńczeniu 1:1 z gazowaną wodą mineralną. Można do smaku dodać soku.

 

Przepis pochodzi z książki „Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie” Borys Bołotow

 

Views: 125

Similar Posts