Pszenica orkisz właściwości

Pszenica Orkisz staje się (i dobrze) coraz bardziej modny i coraz śmielej wkracza do naszej kuchni. Wiele osób odkrywa go jako nowość, ale on nowy nie jest. Orkisz jest pradawnym zbożem odpornym na modyfikacje genetyczne, dlatego zachował swoja pierwotną formę.

Pszenica orkisz to mąka bez glutenu.

Orkisz to absolutnie fundamentalne zboże w medycynie Hildegardy z Bingen średniowiecznej lekarki i mistyczki. Jego zdrowotne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami i obserwacjami. Chociaż w składzie ma gluten, zauważono, że nie powoduje reakcji uczuleniowych u osób z celiakią. (alergia na gluten). Ponieważ orkisz nie potrzebuje do wzrostu nawozów ani pestycydów przypuszcza się, że dlatego jego gluten nie uczula. Ziarno orkiszu jest po prostu wolne od szkodliwych chemicznych substancji (pestycydów) stosowanych na masową skalę w produkcji zbóż. Szczególnie współczesna pszenica jest traktowana sztucznymi nawozami, ponieważ wykazuje bardzo słabą odporność na rozmaite choroby. Nowoczesne, dostępne w handlu odmiany pszenicy (Durum) są tak bardzo zmodyfikowane genetycznie, że nasz układ pokarmowy nie jest w stanie jej odpowiednio strawić i przyswoić. W rezultacie traktuje ją jako obce białko, co powoduje liczne alergie i inne kłopoty trawienne.
Choć wydajność orkiszu jest wiele mniejsza niż pszenicy z 1 ha, to jednak orkisz nie wymaga tylu zabiegów agrotechnicznych co pszenica. Orkisz jest silną i odporną na  insekty i infekcje grzybicze rośliną. Grzyby atakujące zboża (fusarium) tworzą bardzo trujące toksyny prowadzące u ludzi do poronień, niepłodności i wad wrodzonych. Jak zauważono po katastrofie w Czarnobylu, orkisz był dziesięciokrotnie mniej skażony niż pszenica.

 

Pszenica orkisz

 

Zdrowa bułka orkiszowa poznaj stare odmiany orkiszu.

Możemy kupić wiele odmian orkiszu. Wielu sprzedawców nie orientuje się, że są w ogóle jakieś odmiany orkiszu. Tu jak zwykle okazuje się, że właśnie te szczegóły są kluczowe dla Twojego zdrowia.Najważniejsze, aby odmiana orkiszu była czysta bez domieszek pszenicy. Do tej grupy możemy zaliczyć kilka odmian orkiszu.

  • Oberkulmer Rotkorn
  • Ostro
  • Frankenkorn
  • Schwabenkorn

Są to czyste odmiany oryginalnych starych odmian orkiszu i ważne jest, aby takich odmian szukać. W Polsce jest niewiele gospodarstw uprawiających właśnie te odmiany i trzeba zwrócić uwagę, jakie ma pochodzenie mąka czy ziarno orkiszu, jakie chcemy kupić. Co więcej: jeszcze mniej jest gospodarstw, które nie stosują desykacji (suszenia) ziaren orkiszu herbicydem o nazwie Roundap. Niestety dotyczy to wszystkich zbóż, ale także nasion lnu, ostropestu itd. Środek ten powoduje m.in. nieszczelność jelit.

Pszenica orkisz co zawiera?

„Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca”

Hildegarda z Bingen

Słowa Hildegardy na temat orkiszu były motywacją do przeprowadzenia badań nad tym ziarnem. Badania zostały przeprowadzone m.in. na uniwersytecie w Hohenheim oraz w Greifswald (Prof. dr. W. Weuffen) wykazano, że:

  • Orkisz zawiera wysokowartościowe białko (12% do 20%) – o innej strukturze niż pszenica
  • Węglowodany (75%) z wartościowym błonnikiem
  • Minerały i mikroelementy takie jak: wapń, potas, żelazo, magnez, miedź, cynk
  • Elektrolity
  • Nasycone kwasy tłuszczowe
  • Witaminy A i E bardzo dobrze przyswajalne ze względu na obecność tłuszczy w ziarnie
  • Witaminy B1, B2, B6 odpowiedzialnych za produkcję w jelicie m.in. kwasu foliowego

Pszenica orkisz właściwości

Z pszenicy orkisz wyodrębniono Tiocyanat.

Jest to substancja czynna ktora:

  • Hamuje stany zapalne,
  • stymuluje odporność,
  • jest antyalergiczny,
  • wzmacniający
  • przeciwnowotworowy,
  • Naturalny czynnik wzrostu komórek krwi, tkanek kostnych.
  • Odbudowuje komórki nerwowe,
  • wzmacnia jednocześnie system nerwowy i serce.

Pszenica Orkisz wskazania, czyli kto powinien jeść orkisz ?

Tu ponownie zacytuję Hildegardę, ponieważ w jej słowach jest pełna kwintesencja zaleceń spożycia orkiszu.

„Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci go ludzie jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wyleczy wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść”.

 

Pszenica orkisz i jej wspaniale właściwości zdrowotne

orkisz mąka
Mąka orkiszowa

 

Konsekwentne stosowanie orkiszu bardzo dobrze sprawdza się zdrowotnie w następujących dolegliwościach:

1. choroby żołądkowo- jelitowe

  • biegunki
  • zatwardzenia
  • uchyłkowatość jelit
  • hemoroidy
  • celiakia
  • choroba Leśniowskiego – Crohna

2. choroby skórne

  • alergie
  • atopowe zapalenie skóry

3.choroby związane z przemianą materii

  • cukrzyca
  • podwyższone lipidy we krwi

4. schorzenia reumatyczne

  • zapalenia stawów

5.dolegliwości nerwowe

  • depresje
  • nerwica

6. szkody wyrządzone przez antybiotyki

7. choroby nowotworowe

Co warto wiedzieć, kupując orkisz?

W sprzedaży jest wiele produktów z orkiszu. Możemy kupić surowe produkty takie jak mąkę, kaszę, płatki czy ziarno, które należy gotować. Są też gotowe produkty jak chleb, ciasto, pierogi czy ciasteczka. Jest to droższe rozwiązanie, ale za to bardzo wygodne. To, co przy zakupie jest najważniejsze to:

  • Z jakiej odmiany orkiszu jest produkt.
  • Jak było suszone ziarno.
  • Kiedy i w jaki sposób było mielone.

 

orkisz czy ma gluten
Mąka orkiszowa biała i pełnoziarnista

mąki orkiszowe Oberkulmer i Rotkorn

Pamiętajmy też, że tylko ziarno z pełnego przemiału zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Im bardziej mąka jest biała, tym mniej ma wartości zdrowotnych. Oczywiście idealnie by było kupić mąkę z pełnego przemiału mieloną jak dawniej na żarnach kamiennych. Wtedy to zachowujemy dodatkowo całą pierwotną energetykę zboża zapisaną przez stwórcę.

Pamiętaj, że to, co jesz i co dajesz swojemu dziecku do jedzenia, ma wpływ na waszą przyszłość. Tradycyjna mąka nie tylko ma w sobie pozostałości po pestycydach i herbicydach uszkadzających jelita, ale też jest wzbogacana jodkiem bromu, a to już prowadzi do szeregu zaburzeń hormonalnych.

Powracamy do natury.

Materiały źródłowe:

Program zdrowia św. Hildegardy z Bingen. Dawne lekarstwa na współczesne choroby
Autor: Strehlow Wighard

Views: 25

Podobne wpisy