Pieprz czarny (Piper nigrum) jest stosowany nie tylko jako przyprawa, ale także w celach leczniczych lub jako środek konserwujący i w przemyśle perfumeryjnym. To, co jest najbardziej interesujące w pieprzu to jego ostry smak. Tą ostrość zawdzięcza alkaloidowi o nazwie piperyna.

Pieprz rodzaje i właściwości piperyny.

Istnieje wiele odmian pieprzu o różnych kolorach i natężeniu ostrości smaku. Pieprz syczuański o kolorze czerwonym do tysięcy lat stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek leczący syndromy zimna (określenie medycyny chińskiej), jest to środek silnie ogrzewający działający napotnie, poprawiający krążenie krwi i działający wzmacniająco na serce. Również inne rodzaje pieprzu stosowane są, aby silnie ogrzać organizm. Osoby nerwowe, szczupłe lub „suche”, pieprz nie jest wskazany właśnie ze względu na silne właściwości pobudzające i osuszające.

Piperyna co to jest
Pieprz kolorowy

Piperyna co to jest?

Piperyna jest alkaloidem obecnym w czarnym pieprzu (Piper nigrum), jednym z najpowszechniej stosowanych przypraw, pieprzu długim (Piper longum), i innych owocach należących do rodziny pieprzowatych (Piperaceae). Piperyna jest odpowiedzialna za wyraźną, ostrość smaku czarnego pieprzu.
Sama piperyna jest substancją krystaliczną, bezbarwną lub kremową, rozpuszczalną w spirytusie, o temp. topn. 128-129 stopni C. Piperynę wyodrębnił duński chemik i fizyk Hans Christian Oersted (1777-1851) w 1819 r.

Jak działa piperyna.

Piperyna ma wiele korzyści zdrowotnych zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt. Wyciągi z pieprzu czarnego podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając jednocześnie trawienie m.in. białek. Przez swoje właściwości zwiększające ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi i limfy.
Ponieważ piperyna stymuluje enzymy trawienne trzustki, poprawia zdolność trawienia i znacząco zmniejszając czas transportu pokarmu w przewodzie pokarmowym, regulując jednocześnie wypróżnienia. Wiele badań nad piperyną wykazało jej działanie przeciwzapalne również w stosowaniu miejscowym na skórę. Udowodniono również jej działanie insulinoodporne oraz redukujące stłuszczenie wątroby.

W badaniach, nad działaniem piperyny na tkankę tłuszczową, podawano myszom piperynę w połączeniu z kurkumą, co powodowało utratę tkanki tłuszczowej. Wydaje się to dość oczywiste, ponieważ podnosząc temperaturę ciała, piperyna przyspiesza metabolizm, a w połączeniu z kurkumą dodatkowo uzyskano właściwości antyoksydacyjne. Przeczytaj o kurkumie.

Piperyna poprawia wchłanianie leków i witamin szczególnie w chorobach przewlekłych.

W badaniu opublikowanym w Food and Chemical Toxicology opisano wpływ piperyny w różnych dawkach na funkcje mózgu. Zaobserwowano, że piperyna ma właściwości antydepresyjne oraz poprawiające zdolności poznawcze. Naukowcy ustalili, że piperyna jest pokarmem funkcjonalnym, który poprawia funkcjonowanie mózgu. Biorąc pod uwagę opisane właściwości piperyny, nie powinien chyba nikogo zdziwić fakt, że badania wykazały jej właściwości przeciwnowotworowe. Zauważono, że piperyna hamuje zdolność rozmnażania się i przeżycia różnych rakowych linii komórkowych. Ciekawe badania zostały również przeprowadzone z zastosowaniem piperyny przy zatruciu kadmem (Cd). Kadm jest czynnikiem rakotwórczym, powoduje śmierć limfocytów, osłabiając tym nasz system immunologiczny. Powoduje m.in.:

  • zanik grasicy,
  • powiększenie śledziony,
  • uszkodzenie nerek,
  • uszkodzenie wątroby,
  • odwapnienie kości,
  • nadciśnienie,
  • choroby jelit.

Przytrucie kadmem należy potraktować poważnie, ze względu na jego powszechne występowanie a usunięcie go z organizmu nie jest łatwe. Można go znaleźć w nawozach stosowanych w produkcji żywności, również woda płynąca ze starych rur metalowych często jest skażona kadmem. Jak wykazały badania, piperyna zmniejsza poziom uszkodzeń wywołanych działaniem kadmu poprzez zmniejszenie wolnych rodników i reaktywnych form tlenu oraz hamowanie peroksydacji lipidów. (Peroksydacja lipidów ma wpływ na starzenie się komórek i organizmu)
Naukowcy przetestowali łagodzący wpływ na uszkodzenia kadmem za pomocą piperyny. Odkryli, że piperyna wykazywała maksymalną skuteczność w porównaniu z wybranymi ziołami, przywracająca żywotność komórek.

Piperyna jak stosować.

Piperyna najczęściej jest spożywana jako składnik czarnego pieprzu. Dodawanie czarnego pieprzu do gotowanych potraw, surowej żywności i świeżych soków jest dobrym sposobem na zwiększenie wchłaniania składników odżywczych. Pieprzem możemy przyprawiać prawie wszystkie potrawy, nawet przekąski, takie jak popcorn.


Kurkuma i Piperyna działanie synergetyczne.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak działa piperyna w połączeniu z kurkumą, przeczytaj artykuł:  Kurkuma z własnej doniczki ,kurkumina -10 faktów które warto znać

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29445415

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29250980

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28939403

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28545378

http://rozanski.li/2008/piperyna-i-jej-dzialanie/

Visits: 12

Similar Posts