kurozato cukier

Kurozato, czyli Czarny cukier  jest powszechnym składnikiem azjatyckiej kuchni. Ten rodzaj nierafinowanego cukru pochodzi z wyspy Okinawa i ma wiele korzyści zdrowotnych, których nie można znaleźć w cukrze białym i brązowym.

 

Zdrowa alternatywa dla cukru białego?

Uważa się, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu. W Japonii (i na Tajwanie) czarny cukier jest kojącym lekiem z wyboru na dolegliwości związane z miesiączką. Tak jak na zachodzie kobiety w czasie napięcia przedmiesiączkowego sięgają po czekoladę, tak w Japonii po cukier kurozato.

Co to jest cukier Kurozato?

Kurozato zwany także kokutou to nierafinowany japoński cukier zwykle sprzedawany w dużych, ciemnobrązowych kawałkach. Kurozato można znaleźć w azjatyckich sklepach specjalistycznych i jest on bardzo podobny do znacznie łatwiej dostępnego cukru Muscovado lub Barbados. Kurozato oprócz tego, że jest składnikiem do gotowania, spożywa się również czasami  w kawałkach jako rodzaj słodyczy.

Czy czarny cukier i brązowy jest tym samym?

Nie. Chociaż ludzie mogą mieć trudności z rozróżnieniem cukru czarnego i brązowego, ponieważ są bardzo do siebie podobne. Cukier czarny jest ciemniejszy niż cukier brązowy, ma bardziej złożony smak, przypomina dymny słód i ma nieco posmak soli. Cukier kurozato, Muscovado lub Barbados są pozyskiwane metodą odparowywania soku z trzciny cukrowej. Można powiedzieć, że mają podobne właściwości. Medycyna chińska i Japońska opisuje jednak właściwości lecznicze tego cukru. To, co jest najbardziej istotne, to wybór najlepszej jakości cukru czarnego a taki jest tylko w postaci czarnej bryły. Taki cukier należy kroić nożem lub skruszyć tłuczkiem.

Wartości odżywcze czarnego cukru

Cukier ten  zawiera potas, żelazo, wapń (ok. 165 mg na 100 g), fos for, chrom, witaminę C, A,B1, B2, B3. Żaden z tych składników nie występuje w białym cukrze.

kurozato cukier
Cukier z melasy trzcinowej

 

Zastosowanie w medycynie wschodniej

Medycyna chińska i japońska zaleca stosowanie kurozato  w zespole napięcia przedmiesiączkowego. Pomaga złagodzić dyskomfort, przynosząc ulgę podczas miesiączki. Łagodny słodki smak i kalorie dodają energii, wzmacniając kobietę w tym trudnym czasie.
W terminologii medycyny chińskiej powiedzielibyśmy, że leczy bolesne miesiączki, przenosząc i odżywiając krew.

Sposób podawania Kurozato

Niektóre popularne style podawania obejmują zanurzanie kawałka cukru w filiżance imbirowej herbaty (idealnej na chłodne dni lub dla osoby wyziębionej). W Japonii kurozato topi się i karmelizuje, aby uzyskać krystalizowane lizaki. Podaje się go również na słodkich ziemniakach, ale można śmiało tworzyć własne fantazje z tym cukrem byle by nie przesadzać, bo jakby nie było, to jest cukier.

Materiał źródłowy:

https://chinesemedicinetraveller.com/

Odsłony: 5

Podobne wpisy