Owies właściwości posiada niezwykłe, czyniąc go jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych źródeł pokarmu zarówno dla młodszych, jak i starszych. Ma działanie kojące na ducha, stymuluje myślenie, dodaje energii i poprawia kondycję skóry. Słyszałeś kiedyś powiedzenie: jedz owies, a będziesz mocny jak koń? To starodawne przysłowie faktycznie opiera się na prawdzie. Owies bowiem obfituje w liczne ważne składniki odżywcze. Kiedy spożywamy go w postaci owsianki, przynosi on niesamowite korzyści dla naszego ciała. Na przykład, 100 g płatków owsianych dostarcza nam 7 z 10 niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie produkuje samodzielnie, dlatego muszą one być dostarczane z jedzeniem.

Owies właściwości pokarmowe

Owies jest bogaty w węglowodany, tłuszcze, białka. Co ciekawe owies w porównaniu z innymi zbożami ma najmniej węglowodanów. Głównym węglowodanem owsa jest skrobia, która jest błonnikiem pokarmowym, szczególnie korzystnym dla naszej flory jelitowej bowiem jest prebiotykiem, czyli pokarmem dla bakterii probiotycznych. Nie należy tego mylić z probiotykiem!

Owies właściwości prozdrowotne

Największą zaletą owsa jest jego bogactwo składników mineralnych. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania krzemionka  zasługuje na szczególną uwagę. Rozpuszczalna w wodzie krzemionka poprawia przemianę materii, wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych, na narządy wewnętrzne, kości, włosy, skórę.Oprócz witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K warto zwrócić uwagę na zawarte w owsie β-glukany.

βglukany hamują rozwój bakterii gnilnych, zmniejszają wchłanianie tłuszczu oraz cholesterolu. Działają silnie wzmacniająco na układ odpornościowy. Wiążą trucizny pokarmowe (szczególnie odpady białkowe) i pomagają je wydalić z organizmu.

Owies właściwości i zastosowanie

Owies można spożywać gotowany, w postaci gotowanych płatków owsianych oraz odwarów z ziaren i słomy owsianej. Owsianka jest formą kleiku. Płatki trzeba koniecznie gotować. Mają wtedy właściwości wzmacniające nasz organizm. Nie spożywa się płatków surowych, zalanych ciepłym płynem. Surowe zboża obciążają układ trawienny. A więc gotowaną na wodzie owsiankę, możemy spożywać, aby skutecznie wzmocnić nasz układ odpornościowy, ale również możemy śmiało podać taki kleik wzmacniająco rekonwalescentom.

owies wlasciwosci
Ziarno z łuską z ekologicznego gospodarstwa

 

owsiankę spożywamy przy:

  • wychłodzeniu organizmu
  • wzmacniająco przy braku siły
  • uspokajająco i regenerująco
  • w zaburzeniach układu nerwowego
  • w zaburzeniach pamięci
  • biegunkach
  • chorobach trzustki
  • chorobach nerek
  • chorobach wątroby
  • niskim libido
  • przedwczesnym starzeniu się
  • wysokim poziomie cholesterolu we krwi 

Wodne wyciągi z owsa stosuje się w:

  • kaszlu
  • zaburzeniach reumatycznych
  • kamicy moczowej
  • chorobach nerek
  • bezsenności
  • epilepsji
  • zaburzeniach trawiennych
  • robaczycach
  • stresie
  • bezsenności
  • wyczerpaniu
  • nerwicach
  • zatruciu pokarmowym

Owies zastosowanie zewnętrznie

Zewnętrznie owies stosuje się w postaci odwarów z ziaren i słomy owsa do przemywań oraz kąpieli.Najbardziej popularny do kąpieli jest odwar ze słomy owsa, ale można również stosować całe ziarno z łuską.

Odwar z owsa działa wspomagająco przy:

  • kamicy moczanowej
  • reumatyzmie
  • chorobach nerek
  • liszajach
  • trądziku
  • potliwości stóp
  • swędzeniu skóry

Przepis na odwar z owsa

  • 1 łyżka stołowa owsa na 1 szklankę wrzącej wody.
  • Owies zalewamy w garnku wodą i odstawiamy na 30 minut.
  • Po 30 minutach doprowadzić miksturę do wrzenia i gotować ok. 20 minut.
  • Przecedzić odwar i dopełnić do 1 szklanki przegotowaną wodą, czyli przecedzamy odwar, wlewamy do szklanki,
  • jeżeli jest odwaru np. 1/2 szklanki uzupełniamy gorącą przegotowaną wodą resztę szklanki.
owies wlasciwosci zdrowotne
Ekologiczne ziarno owsa

 

Owies w medycynie chińskiej

W medycynie chińskiej owies stosowany jest jako środek dietetyczny wspomagający układ odpornościowy. Jako zioło, choć bywa stosowane, nie ma kluczowego znaczenia.Owies ma termikę ciepłą, zatem ogrzewa organizm. Smak owsa jest słodki oraz lekko gorzki.Szczególnie korzystne działanie wzmacniające ma owies w chorobach śledziony i serca.

Ponieważ działa wzmacniająco na te organy, wskazany jest w:

  • kołataniu serca
  • stanach lękowych
  • bezsenności
  • zawrotach głowy
  • spontanicznych potach
  • wyczerpaniu
  • bladości skóry
  • anemii
  • braku koncentracji
  • suchej skórze
  • wypadaniu włosów
  • zimnych kończynach
  • braku apetytu
  • nietolerancji tłuszczów
  • bólach brzucha
  • depresjach
  • osłabionym libido
  • fizycznym

Owies przeciwwskazania:

Osoby z zaburzeniami krążenia z tendencją do zaparć, zaburzeniami płuc i nadmiernym śluzem powinny przed spożyciem owsa poradzić się terapeuty medycyny naturalnej.

 

Materiały źródłowe: większość tych książek zakupisz w sklepie, linki poniżej

dr. T.Błaszczyk „Materia medica”,

A. Ożarowski, W.Jaroniewski „ Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”,

Hildegarda z Bingen „Wiedza lecznicza”,

P. Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”,

M. Kushi, A. Jack „Makrobiotyka”,

J. Lebiediew „Wszystko można wyleczyć”,

J. A. Duke „Księga zdrowia ziołowa apteka domowa”,

Visits: 28

Similar Posts