Szparagi, często pomijane w codziennym jadłospisie, w rzeczywistości skrywają w sobie nieocenione bogactwo składników odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia i witalności. Te zielone pędy to nie tylko sprzymierzeńcy w walce o prawidłowy metabolizm i zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ale również skarbnica innych, równie istotnych korzyści. Właściwości szparagi ujawniają się w pełnej krasie, gdy mowa o detoksykacji naszego organizmu – dzięki obfitości błonnika i związków siarkowych, szparagi działają jak naturalny filtr, oczyszczając nasze ciało od wewnątrz.

Szparagi to także źródło cennych witamin, w tym witaminy K, nieodzownej dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi, oraz witaminy B9, kluczowej dla kobiet w ciąży i osób borykających się z anemią. Obfitość minerałów, w tym potasu, reguluje ciśnienie krwi, a działanie przeciwutleniające chroni komórki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia i minimalizując ryzyko wielu chorób.

Regularne włączanie szparagów do diety może znacząco poprawić funkcjonowanie układu trawiennego, łagodząc takie problemy jak zaparcia czy wzdęcia. Włączenie szparagów do diety to nie tylko kulinarna przyjemność, ale przede wszystkim świadomy wybór na rzecz zdrowia. Właściwości szparagi sprawiają, że są one doskonałym dodatkiem do wiosennych i letnich potraw, wzbogacając je nie tylko o wyjątkowy smak, ale i o wartości odżywcze.

Co to jest szparag?

Jest to wieloletnia roślina spożywcza i ozdobna z rodziny Liliaceae  rosnąca na terenach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Spożywa się młode pędy podziemnie koloru białego i nadziemne w kolorze zielonym szparagi białe i szparagi zielone. Zastosowania terapeutyczne tej rośliny opisano w farmakopeach Indyjskich, Chińskich i Brytyjskich oraz w tradycyjnym systemie medycyny, takim jak Ayurweda.

Najważniejsze odżywcze właściwości szparagi.

Szparagi są bogate w witaminy A, C, E, K, B 1, B6,  minerały:  żelazo, wapń, fosfor, potas oraz olejki eteryczne, aminokwasy (asparagina, arginina, tyrozyna) oraz flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna. Zawierają kwas foliowy niezbędny do tworzenia komórek krwi i rozwoju płodu, dlatego szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży. Spożycie 150 g szparagów zaspokaja dzienne spożycie kwasu foliowego w sposób całkowicie naturalny (200 mcg), dla kobiet w ciąży zalecana dawka dzienna kwasu foliowego to 400 mikrogramów. Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga chronić nasze oczy, skórę i układ odpornościowy.

Witamina C pomaga wzmocnić nasze naczynia włosowate oraz uczestniczy w tworzeniu kolagenu.Witamina K wspomaga w tworzeniu kości i krzepnięciu krwi, jak również obniża poziom cukru we krwi.

dlaczego warto jesc szparagiSzparagi zielone i białe oczyszczają organizm z toksyn.

Inne właściwości szparagi dla zdrowia

Szparagi zawierają duże ilości aminokwasu asparaginy, dzięki czemu są naturalnym środkiem moczopędnym. Spożywając szparagi, wypłukujemy z organizmu nadmiaru płynów i soli, co pomaga w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Szparagi zalecane są w dolegliwościach nerkowych, ale ze względu na swoje silne właściwości moczopędne nie powinno się ich stosować w trakcie trwania stanu zapalnego. Mogą wtedy zbyt silnie pobudzić wydalanie moczu i toksyn co jest dodatkowym obciążeniem dla organizmu w czasie trwania stanu zapalnego. Szparagi pomagają oczyścić naczynia krwionośne z cholesterolu. Można je stosować w nadciśnieniu i miażdżycy, ponieważ oczyszczają naczynia krwionośne.

Szparagi regulują trawienie i wspomagają odchudzanie.

Szparagi mają niską zawartość tłuszczu i kalorii (jedna szklanka szparagów to ko. 32 kalorie).Najistotniejsze jednak dla układu trawiennego są włókna w szparagach. Jest to rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, który nie tylko wspomaga odchudzanie, ale jest wspaniałym pokarmem dla naszej flory jelitowej.Błonnik ze szparagów daje uczucie sytości oraz ułatwia wypróżnianie. Pomaga pozbyć się zaparć oraz obniża poziom cholesterolu.

Szparagi chronią mózg.

W przeprowadzonych  badaniach  wykazano, że szparagi pomagają w leczeniu zaburzeń neurodegeneracyjnych oraz negatywnych objawach odstawienia alkoholowego (wywołane abstynencją alkoholową).

Szparagi wzmacniają układ immunologiczny.

Jak potwierdzają najnowsze badania  z 2018 roku (Journal of Experimental Botany) zawarte w szparagach fruktany inuliny i inuliny typu neoseries, są związkami poprawiającymi zdrowie, ponieważ są prebiotykami  – mają korzystny  wpływ na mikroflorę jelitową.

Dzięki temu są  immunomodulujące  i stymulujące naturalny układ odpornościowy ludzi zwierząt, i roślin w odpowiedzi na patogeny.

Szparagi wzmacniają potencję.

Już w starożytności uważano, że szparagi mają właściwości immunostymulujące i są afrodyzjakiem. Swoim kształtem zachęcają panów do spożywania.

Obecnie  badania  na szczurach potwierdzają starożytny pogląd. Najlepiej jednak przeprowadzić takie badanie na sobie, zwłaszcza że szparagi są bardzo smaczne i zdrowe.

W aspekcie żeńskim łagodzą bóle menstruacyjne oraz pobudzają płodność.

Plantacja szparagów oraz szparagi z domowego ogródka

Właściwości szparagi w medycynie chińskiej

Korzeń szparagu chińskiego Tian Men Dong (Asparagus cochinchinensis) w medycynie chińskiej stosuje się leczniczo jako suszone zioło w dolegliwościach płuc i nerek.  Zamiennie można  stosować  kłącze szparagu lekarskiego, czyli tego, który rośnie u nas w  dolegliwościach nerek i pęcherza moczowego i wątroby.

Jest to warzywo o działaniu ochładzającym, dlatego ma zastosowanie w zapaleniu oskrzeli, gruźlicy, jak i innych chorobach wynikających z przekrwienia płuc.

Ponieważ szparagi są moczopędne, stosuje się je przy obrzękach, skąpomoczu, jak i jako dodatek w mieszankach ziołowych ułatwiających wyprowadzenie patogenów z organizmu razem z moczem.

Szparagi mają właściwości nawilżające jelita, dlatego mają zastosowanie w zaparciach i suchym stolcu.

Szparagi zalecane są osobom, które cierpią na: bezsenność, zawroty głowy, drętwienie palców, anemię, ogólne osłabienie, szybkie męczenie się, mają bladą skórę i słaby wzrok.

Szparagi w aspekcie duchowym

Szparagi doskonale sprawdzają się u osób agresywnych, łatwo wpadających w złość, gdyż ochładzają emocje.

Rozwijają takie uczucia jak współczucie i wrażliwość.

UWAGA!

W medycynie chińskiej podłoże choroby może wynikać z wielu czynników, które są kluczowe do zastosowania ziół. Dla przykładu bezsenność może mieć kilka przyczyn, a do każdej z nich stosuje się inne zioła, dlatego zioła powinien komponować doświadczony terapeuta medycyny chińskiej.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania szparagi.

Zbyt duże spożycie szparagów może podrażnić nerki. Osoby mające biegunki i jest im zimno, powinny szparagi omijać, ponieważ szparagi wpływają ochładzająco na organizm. Aktywne stany zapalne pęcherza i nerek są przeciwwskazaniem do spożywania szparagów.

Jak smakują szparagi?

Szparagi mają bardzo delikatny smak. Najlepiej komponują się z masłem, bułka tartą, sosem beszamelowym, ziemniakami.Można je dodawać do sałatek, robić z nich  zupę,  zapiekać, zrobić tartę  lub podawać jako warzywo samodzielnie, lub dodatek do obiadu. Oczywiście kreatywność jest tu wskazana i można samodzielnie stworzyć sposób na najlepiej przyrządzone szparagi.

Jak gotować szparagi?

Szparagi mają przyziemne części trochę zwłókniałe, dlatego najlepiej jest obrać szparaga do połowy za pomocą obierka do warzyw.Szparagi gotuje się w lekko osolonej wodzie lub na parze. Warto również zakupić sobie specjalny garnek do szparagów, ponieważ wtedy zanurzone w wodzie są tylko najtwardsze części szparaga, czyli przyziemne. Garnek do szparagów i inne akcesoria możesz  kupić w tym sklepie.

wlasciwosci szparagi

 

Jak kupować szparagi?

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest własna uprawa w ogródku, ale na szparagi od posadzenia do zbioru trzeba średnio czekać 3 lata. Ten, kto ma w pobliżu plantację szparagów, należy do szczęśliwców, którzy mogą sobie kupić świeżutkie szparagi.

W sklepie świeżość szparaga poznajemy po wyglądzie jego dolnej i górnej części.Górna część, czyli ta zaokrąglona powinna być napięta i twarda, zwiędnięte i suche szparagi ignorujemy. Dolna część to miejsce obcięcia szparaga. Tu zwracamy uwagę na zbity miąższ. Nie powinny być zbytnio  obsuszone.

Ciekawostka

Po zjedzeniu szparagów nasz mocz przybiera specyficzny zapach. Jest bardzo ostry i nieprzyjemny. Jest to normalne ze względu na obecność w szparagach aminokwasu asparaginy i nie należy się tym zbytnio przejmować.

Materiały źródłowe:

Odżywianie dla zdrowia P. Pitchword,  książkę zakupisz tu

Materia Medica dr. T. Błaszczyk

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26463825/?from_term=%22Asparagus+Plant%22%5BMAJR%5D&from_pos=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093494/

https://academic.oup.com/jxb/article/69/18/4227/5074274

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19139984/?from_single_result=influence+of+asparagus+on+sexuality

https://www.healthionics.com/2020/03/asparagus-properties-and-benefits/

Views: 5

Podobne wpisy