Podagrycznik i Szparagi zawsze warto spożywać, kiedy jest na nie sezon.
Podagrycznik, jak i Szparagi mają bardzo cenne, niestety już zapomniane, właściwości zdrowotne, o których przeczytasz w artykule o szparagach.
Zupa krem ze szparagów i podagrycznika właściwości dla zdrowia
Podagrycznik jest pospolitą rośliną stosowaną w lecznictwie ludowym na podagrę (czyli dna moczanowa) i reumatyzm. Zioło to występuje bardzo powszechnie, przy lasach, drogach, nieużytkach, ogrodach itd.
Ma smak przypominający pietruszkę i seler, dlatego do zupy dodajemy go niewiele, tylko jako dodatek, żeby nie zdominował delikatnego smaku szparagów.
Szparagi i podagrycznik
Zupa krem ze szparagów i podagrycznika — Wykonanie
Składniki:
- pęczek szparagów
- kilka ziemniaków ok. 5 szt. średniej wielkości
- 1/2 kostki masła
- 2 -3 litry wody
- trochę podagrycznika
- ewentualnie 1 bulwa topinambura
- sól
- pieprz
- odrobina kurkumy
W kwestii ziemniaków ilość jest zależna od indywidualnych upodobań. Im więcej ziemniaków tym zupa będzie gęstsza i treściwa, ale jednocześnie smak szparagów jest słabszy.
Dzieci lubią więcej ziemniaków, ponieważ bardziej im smakują niż szparagi. Najlepiej samodzielnie testować ilość ziemniaków.
Wykonanie:
- Szparagi do połowy obieramy.
- Ziemniaki obieramy.
- Topinambur porządnie myjemy.
- Podagrycznik myjemy
- Wszystkie składniki oprócz masła kroimy i gotujemy w wodzie.
- Kiedy ziemniaki są miękkie, odkładamy wywar z warzywami do lekkiego przestudzenia oraz dodajemy masło.
- Letni wywar miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy (sol i pieprz) do smaku.
Zupa krem ze szparagów i podagrycznika ma delikatny smak, świetnie smakuje z czarnym sezamem, grzankami lub ptysiami do zupy.
Odsłony: 41