Podagrycznik i Szparagi zawsze warto spożywać, kiedy jest na nie sezon.

 

Podagrycznik, jak i Szparagi  mają bardzo cenne, niestety już zapomniane, właściwości zdrowotne, o których przeczytasz w artykule o szparagach.

Zupa krem ze szparagów i podagrycznika właściwości dla zdrowia

Podagrycznik jest pospolitą rośliną stosowaną w lecznictwie ludowym na podagrę (czyli dna moczanowa) i reumatyzm. Zioło to występuje bardzo powszechnie, przy lasach, drogach, nieużytkach, ogrodach itd.
Ma smak przypominający pietruszkę i seler, dlatego do zupy dodajemy go niewiele, tylko jako dodatek, żeby nie zdominował delikatnego smaku szparagów.

Zupa krem ze szparagów i

Szparagi i podagrycznik

Zupa krem ze szparagów i podagrycznika — Wykonanie

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • kilka ziemniaków ok. 5 szt. średniej wielkości
  • 1/2 kostki masła
  • 2 -3  litry wody
  • trochę podagrycznika
  • ewentualnie 1 bulwa topinambura
  • sól
  • pieprz
  • odrobina kurkumy

W kwestii ziemniaków ilość jest zależna od indywidualnych upodobań. Im więcej ziemniaków tym zupa będzie gęstsza i treściwa, ale jednocześnie smak szparagów jest słabszy.
Dzieci lubią więcej ziemniaków, ponieważ bardziej im smakują niż szparagi. Najlepiej samodzielnie testować ilość ziemniaków.

Wykonanie:

  • Szparagi do połowy obieramy.
  • Ziemniaki obieramy.
  • Topinambur porządnie myjemy.
  • Podagrycznik myjemy

najlepsza zupa krem z podagrycznika i

  • Wszystkie składniki oprócz masła kroimy i gotujemy w wodzie.
  • Kiedy ziemniaki są miękkie, odkładamy wywar z warzywami do lekkiego przestudzenia oraz dodajemy masło.

zupa krem szparagi przepis

  • Letni wywar miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy (sol i pieprz) do smaku.

Zupa krem ze szparagów i podagrycznika ma delikatny smak, świetnie smakuje z czarnym sezamem, grzankami lub ptysiami do zupy.

 

 

Odsłony: 41

Podobne wpisy