Jeśli marzysz o idealnym daniu na wiosenne popołudnie, mamy dla Ciebie coś specjalnego. Tarta ze szparagami na kruchym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej kremowa konsystencja w połączeniu z chrupiącymi szparagami sprawi, że będzie to jedno z Twoich ulubionych dań sezonowych. Nie czekaj dłużej i zaskocz bliskich tym niezwykłym przysmakiem.

Krok po kroku: Tarta ze szparagami na kruchym cieście!

Lekkie danie, które można przygotować dzień wcześniej. Posiłek jest smaczny na ciepło oraz na zimno i dlatego jest dobrą propozycją na piknik lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Ja upiekłam tartę, aby mi umiliła pracę w ogródku.

O właściwościach zdrowotnych szparagów możesz poczytać w artykule  Oczyszczanie organizmu za pomocą szparagi.

najlepsza tarta ze szparagami na kruchym ciescie

Składniki na spód i farsz

Składniki na kruchy spód:

  • 2 kubki maki orkiszowej
  • 2/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szczypty soli – poczytaj o soli  Czy sól jest zdrowa?

Składniki na farsz tarty:

  • pęczek szparagów zielonych lub białych ok. 15 dag
  • ser parmezan ok. 10 dag
  • 3 jajka
  • 3 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Kurkuma.

Forma do tarty o średnicy 26 cm do 30 cm.

Można dodać trochę wędzonego boczku i 1 plasterek drobno posiekany. Nie zalecam dodawać więcej, ponieważ intensywny smak wędzonego boczku zdominuje delikatny smaczek szparagów.

Jak zrobić tartę

  • Szparagi obierz do połowy (od części przyziemnej, czyli miejsca ucięcia) obierkiem do warzyw.
tarta ze szparagami składniki

Podstawowe składniki

  • Ugotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  • Ponieważ górna część szparagów jest miękka i gotuje się szybciej, można ją odciąć, ugotować osobno lub tylko blanszować.
  • Odcięte części przyziemne należy gotować do miękkości.
  • Szparagi odcinamy na długości równej promieniowi formy do tarty.
  • Jeżeli forma ma średnicę 26 cm, to promień ma 13 cm. Wtedy szparagi obcinamy na 13-14 cm.

Tarta przepis na ciasto.

  • Wszystkie składniki na kruchy spód zmieszaj i wyrób na jednolitą masę.
  • Ciasto uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 15 minut.
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180 °C
Tarta ciasto

Etapy robienia ciasta

  • Schłodzone ciasto pokrój na plastry ok. 0,5 cm i ułóż w formie na tartę.
  • Równomiernie rozprowadź ciasto w formie, nakłuj widelcem i włóż na 10 -15 minut do piekarnika (ciasto lekko podpiekamy)
tarta ciasto ktuche

Robimy spód do ciasta.

Farsz do tarty:

  • Pokrojone ugotowane końcówki szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
  • Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  • Boczek pokrój na maleńkie kawałki.
  • Następnie mieszamy z częścią sera (część ok. 1/3 zostawiamy do wyłożenia spodu tarty) i boczkiem tworząc masę szparagowo-serową.
  • Jajka, śmietanę, sól, pieprz, kurkumę wymieszaj.
tarta składniki

Składniki na wierzch tarty

  • Podpieczona tartę oprósz lekko bułką tartą i posyp cienką warstwą sera tartego.
  • Szparagi poukładaj w formie, wolne przestrzenie pomiędzy szparagami wypełnij masą serwo- szparagową.
Tarta szparagi
  • Całość polej rozmieszanymi jajkami ze śmietaną i przyprawami.
  • Piecz tartę ok. 20 minut. Masa jajowa powinna być ścięta.

Smacznego!!

Tarta ze szparagmi na kruchym ciescie

Visits: 5

Similar Posts