Jeśli marzysz o idealnym daniu na wiosenne popołudnie, mamy dla Ciebie coś specjalnego. Tarta ze szparagami na kruchym cieście to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej kremowa konsystencja w połączeniu z chrupiącymi szparagami sprawi, że będzie to jedno z Twoich ulubionych dań sezonowych. Nie czekaj dłużej i zaskocz bliskich tym niezwykłym przysmakiem.
Krok po kroku: Tarta ze szparagami na kruchym cieście!
Lekkie danie, które można przygotować dzień wcześniej. Posiłek jest smaczny na ciepło oraz na zimno i dlatego jest dobrą propozycją na piknik lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Ja upiekłam tartę, aby mi umiliła pracę w ogródku.
O właściwościach zdrowotnych szparagów możesz poczytać w artykule Oczyszczanie organizmu za pomocą szparagi.
Składniki na spód i farsz
Składniki na kruchy spód:
- 2 kubki maki orkiszowej
- 2/3 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 2 szczypty soli – poczytaj o soli Czy sól jest zdrowa?
Składniki na farsz tarty:
- pęczek szparagów zielonych lub białych ok. 15 dag
- ser parmezan ok. 10 dag
- 3 jajka
- 3 szklanki słodkiej śmietany 30%
- Sól.
- Pieprz.
- Kurkuma.
Forma do tarty o średnicy 26 cm do 30 cm.
Można dodać trochę wędzonego boczku i 1 plasterek drobno posiekany. Nie zalecam dodawać więcej, ponieważ intensywny smak wędzonego boczku zdominuje delikatny smaczek szparagów.
Jak zrobić tartę
- Szparagi obierz do połowy (od części przyziemnej, czyli miejsca ucięcia) obierkiem do warzyw.
Podstawowe składniki
- Ugotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze.
- Ponieważ górna część szparagów jest miękka i gotuje się szybciej, można ją odciąć, ugotować osobno lub tylko blanszować.
- Odcięte części przyziemne należy gotować do miękkości.
- Szparagi odcinamy na długości równej promieniowi formy do tarty.
- Jeżeli forma ma średnicę 26 cm, to promień ma 13 cm. Wtedy szparagi obcinamy na 13-14 cm.
Tarta przepis na ciasto.
- Wszystkie składniki na kruchy spód zmieszaj i wyrób na jednolitą masę.
- Ciasto uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 15 minut.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180 °C
Etapy robienia ciasta
- Schłodzone ciasto pokrój na plastry ok. 0,5 cm i ułóż w formie na tartę.
- Równomiernie rozprowadź ciasto w formie, nakłuj widelcem i włóż na 10 -15 minut do piekarnika (ciasto lekko podpiekamy)
Robimy spód do ciasta.
Farsz do tarty:
- Pokrojone ugotowane końcówki szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Boczek pokrój na maleńkie kawałki.
- Następnie mieszamy z częścią sera (część ok. 1/3 zostawiamy do wyłożenia spodu tarty) i boczkiem tworząc masę szparagowo-serową.
- Jajka, śmietanę, sól, pieprz, kurkumę wymieszaj.
Składniki na wierzch tarty
- Podpieczona tartę oprósz lekko bułką tartą i posyp cienką warstwą sera tartego.
- Szparagi poukładaj w formie, wolne przestrzenie pomiędzy szparagami wypełnij masą serwo- szparagową.
- Całość polej rozmieszanymi jajkami ze śmietaną i przyprawami.
- Piecz tartę ok. 20 minut. Masa jajowa powinna być ścięta.
Smacznego!!
Views: 0