Chleb migdałowy

Zafunduj sobie chleb migdałowy, a poczujesz więcej energii w ciele.
Chlebek, choć nie należy do tanich przepisów, jest jednak jak wysokiej jakości suplement, dzięki połączeniu składników o wysokich właściwościach energetycznych i odżywczych. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą go jeść, a nawet powinny  osoby z problemami jelitowymi. Szczególnie polecamy ten chlebek osobom pracującym umysłowo oraz uczniom i studentom, ponieważ chlebek poprawia koncentracje.

Składniki na chleb migdałowy

Składniki:

Proszę, postaraj się, o składniki ekologiczne, żeby chleb był naprawdę zdrowy.

  • 400 g mąki z migdałów ekologicznych
  • 100 g sezamu
  • 100 g siemienia lnianego
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 50 g masła
  • 3 jajka ekologiczne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mąka sezam siemie jajka śmietana

Wykonanie chlebka migdałowego:

  • Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
  • Wlać do formy keksowej 12/24 cm
  • Piec w temperaturze 160º C ok. 50 minut.
składniki w misce

Chleb migdałowy w foremce przed i po upieczeniu

Przepis nie zawiera soli, ale można dodać 1/2 łyżeczki. Chleb bez soli  jest neutralny w smaku, natomiast z solą przypomina  tradycyjne chleby.

chlebek migdałowy pokrojony

Przekrojony domowy ekologiczny chlebek z maki migdałowej

Uwaga!

Chlebek znakomicie nadaje się do urozmaicenia diety osób stosujących dietę Paleo

Odsłony: 5

Podobne wpisy