Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Uwaga z przedawkowaniem ! Warto w sezonie zakupić sobie lub zebrać z terenów nieobjętych ochroną czosnek niedźwiedzi ze względu na jego właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Przedstawiam dwie wersje tego przepisu.
Czosnek niedźwiedzi przepis krok po kroku
Od wiekowych gospodyń domowych dowiedziałam się, że dawniej pesto z czosnku niedźwiedziego robiono tylko na bazie czosnku i soli. Zupełnie tego nie rozumiałam, ponieważ stare receptury były bardzo słone i nie dało się ich zjeść na kanapce jak pastę pesto z nasionami i czosnkiem. Osobiście kocham takie pasty pesto w różnych wariacjach z orzechami, sezamem, słonecznikiem itp.
Robię pesto według różnych przepisów oraz tworzę własne…..ale w tym roku zrozumiałam, dlaczego stare przepisy są mądrzejsze i mają w sobie pewną logikę zdrowotną.
Wytłumaczę to po zrobieniu pesto.
Liście czosnku niedźwiedziego na pesto
Składniki na pesto z czosnku niedźwiedziego
- Czosnek niedźwiedzi – używamy tylko liści. Czosnek możemy zrywać tylko z miejsc dozwolonych, czyli prywatnych polan leśnych.
Czosnek po zebraniu
- orzechy mogą być: laskowe, Pini, nerkowca. Ewentualnie słonecznik (słonecznik mniej polecam ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych)
- sól oczywiście najlepsza
- nóż dla wytrwałych, blender, najszybszy i wygodny jest termo mix
- umyte i wyparzone słoiki
- oliwa z oliwek lub inny olej tłoczony na zimno np. rzepak
- piękna muzyka
- dobry nastrój
- herbatka, kawa, woda
- pomocnicy. Bierzcie wszystkich dzieci, mąż, koleżanka.
Wykonanie
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, najlepiej parę godzin wcześniej, żeby się obsuszył i troszkę posiekać
- Posiekać na papkę nożem lub blenderem

Czosnek po zmieleniu
- Orzechy, lub nasiona zmielić i dodać do czosnku (kto ma termo mix może zmielić orzechy razem z czosnkiem) Możemy lekko podprażyć nasiona na patelni, ale ja nie polecam tego. Prażone nasiona mają bardzo przyjemny smak, ale wysoka temperatura powoduje, że zawarty w nasionach tłuszcz staje się dla nas niezdrowy.
- Dodać sól. Czosnek z solą robimy w proporcji na 250 g czosnku 2 duże łyżki soli. Pesto z czosnku z dodatkiem orzechów ma zawartość soli dodawaną według smaku. Należy jednak pamiętać, że sól konserwuje potrawy i im mniejsza ilość, tym krótszy termin przydatności.
- Wersja A- napełnić słoiki pesto, wierzch pesto zalewamy warstwą oliwy z oliwek.
- Wersja B- napełnić słoiki pesto solonym i szczelnie ubić.
- Przechowywać w lodówce

Czas przechowywania czosnku niedźwiedziego
Pesto z orzechami przechowuje się do 2 miesięcy, ale wiem, że niektórzy nawet do roku przechowują.Pesto z samą solą można przechowywać dłużejNa co należy zwrócić uwagę, przechowując pesto?
Na kolor, smak i zapach. Po prostu kierujemy się narządami zmysłu jak nasi przodkowie.Jeżeli coś ma zapach nieświeży lub zmieniony to nie spożywamy tego.
Czy pesto z czosnku niedźwiedziego może nam zaszkodzić ?
Wracając do tematu ze wstępu —Tak. Ja jestem tego przykładem.W trakcie robienia pesto wykonałam wiele prób smakowych.Robiłam pesto z migdałami, z orzechami nerkowca, z orzechami laskowymi, z mieszanką orzechów i z samą solą. Przyznaję, że jadłam tego dnia duże ilości pesto.Następnego dnia pojawiły się u mnie w całej jamie ustnej bolesne bąble, miałam spuchnięte całe gardło i ledwo przełykałam ślinę. Moje węzły chłonne szyjne znacznie się powiększyły i czułam się słabo.Zaczęłam poszukiwania na temat przedawkowania czosnkiem niedźwiedzim i mam 3 myśli albo wszystkie są prawdziwe, albo któraś z nich, albo żadna. 🙂
1. Czosnek niedźwiedzi pomaga w wydaleniu metali ciężkich z organizmu, to jest niezaprzeczalny fakt, a ja miałam wiele lat plomby amalgamatowe i mogłam mieć reakcję związaną z usuwaniem z kości jamy ustnej metali ciężkich.
2. Obejrzałam film Łukasza Łuczaja, który ostrzega przed dodawaniem oliwy do pesto przez wzgląd na zachodzący proces chemiczny, który staje się dla człowieka trujący (jad kiełbasiany).
3. Doszło do przedawkowania. Sprawdziłam w Materia Medica Homeopatycznej zatrucie czosnkiem Allium sativum. (Co prawda jest to czosnek pospolity, ale niedźwiedzi należy do tej samej rodziny) Zatrucie dotyczy błony śluzowej przewodu pokarmowego, oddechowego, oraz stawu biodrowego. Do objawów zatrucia zalicza się: pieczenie w żołądku, nadprodukcja śliny, odkrztuszanie galaretowatej wydzieliny, wzdęcia, ból stawu biodrowego nasilający się pod wpływem ruchu.
Wniosek
Nie miałam żadnych dolegliwości z punktu 3. I nadal nie znam pierwotnej przyczyny bólu, opuchlizny, owrzodzenia i rozbicia. Ale stawiam na punkt pierwszy ze względu na silne właściwości odtruwające z rtęci, o których jest napisane w artykule podlinkowanym w punkcie pierwszym.
Jeżeli masz jakiś pomysł, to napisz do mnie: cozdrowe@gmail.com
Views: 32