Chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Kasza gryczana niepalona to składnik ceniony w kuchni za swój charakterystyczny smak oraz właściwości odżywcze. Z tego właśnie ziarna powstaje chleb z kaszy gryczanej niepalonej czyli doskonała alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Dzięki niemu możemy cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też korzyściami zdrowotnymi płynącymi z gryki. Istnieje wiele przepisów na ten chleb, a dziś chcę Wam zaproponować przyspieszoną wersję tego smacznego i zdrowego wypieku. Idealna dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej diety coś nowego, a jednocześnie nie mają wiele czasu na długie wypieki.

Przepis na chleb z Kaszy gryczanej niepalonej

Aby udała się wersja przyspieszona, należy zakupić najwyższej jakości kaszę gryczaną bio. Kasza powinna być niepalona o lekkim, odcieniu zieleni i co najważniejsze niesuszoną glifosatem!

Składniki:

  • 2 kubki kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • forma keksowa
  • masło do posmarowania formy
  • miłość (bez ograniczeń)

Wykonanie:

  • Kaszę dobrze przepłucz, a następnie zalej wodą tak, aby cała kasza była przykryta na ok. 1 cm
  • Po ok. 2 godzinach sprawdź, czy kasza napęczniała i ewentualnie dolej wody, aby kasza była zanurzona.
  • Odstaw kaszę w ciepłe miejsce na dobę.
chleb z kaszy gryczanej przepis

  • Następnego dnia kasza powinna już być lekko skiełkowana (po tym poznasz ze kasza jest dobrej jakości).
  • Na sicie wypłucz kaszę, a następnie przesyp do miski/ garnka i zmiel blenderem, na jednolitą masę dodając sól.
Chleb z kaszy

  • Masę wlej do wysmarowanej grubo masłem formy,
  • nakryj ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Możesz włożyć formę z kaszą do zimnego piekarnika na noc.
  • Następnego dnia i piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 190ºC ok. 1 godzinę.
domowy chleb z kaszy

Dlaczego warto

Samodzielne wypieki chleba w domu pozwalają nam na pełną kontrolę nad składnikami, dzięki czemu możemy być pewni jakości i braku konserwantów oraz innych dodatków. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie bogactwo smaku z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Gryka, będąca głównym składnikiem, jest źródłem białka, błonnika i wielu ważnych minerałów. Ponadto jest to kasza bezglutenowa, co czyni chleb odpowiednim również dla osób z nietolerancją glutenu. Jeżeli dążymy do zdrowego stylu życia, chcemy wzbogacić dietę o wartościowe składniki oraz cieszyć się autentycznym smakiem domowego pieczywa, chleb z kaszy gryczanej niepalonej stanowi doskonały wybór.

Views: 8

Podobne wpisy