Istnieje co najmniej kilka przepisów tego chleba. Dzisiaj propozycja przyspieszona na ten smaczny i zdrowy chlebek.
Przepis na chleb z Kaszy gryczanej niepalonej
Aby udała się wersja przyspieszona, należy zakupić najwyższej jakości kaszę gryczaną bio. Kasza powinna być niepalona o lekkim, odcieniu zieleni i co najważniejsze niesuszoną Roundapem !
Składniki:
- 2 kubki kaszy gryczanej niepalonej
- woda
- 1 łyżeczka płaska soli
- forma keksowa
- masło do posmarowania formy
- miłość (bez ograniczeń)
Wykonanie:
- Kaszę dobrze przepłucz, a następnie zalej wodą tak, aby cała kasza była przykryta na ok. 1 cm
- Po ok. 2 godzinach sprawdź, czy kasza napęczniała i ewentualnie dolej wody, aby kasza była zanurzona.
- Odstaw kaszę w ciepłe miejsce na dobę.
- Następnego dnia kasza powinna już być lekko skiełkowana (po tym poznasz ze kasza jest dobrej jakości).
- Na sicie wypłucz kaszę, a następnie przesyp do miski/ garnka i zmiel blenderem, na jednolitą masę dodając sól.
- Masę wlej do wysmarowanej grubo masłem formy,
- nakryj ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Możesz włożyć formę z kaszą do zimnego piekarnika na noc.
- Następnego dnia i piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 190ºC ok.1 godzinę.
Życzę smacznego!
Odsłony: 5