Istnieje co najmniej kilka przepisów tego chleba. Dzisiaj propozycja przyspieszona na ten smaczny i zdrowy chlebek.

Przepis na chleb z Kaszy gryczanej niepalonej

Aby udała się wersja przyspieszona, należy zakupić najwyższej jakości kaszę gryczaną bio. Kasza powinna być niepalona o lekkim, odcieniu zieleni i co najważniejsze niesuszoną Roundapem !

Składniki:

  • 2 kubki kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • forma keksowa
  • masło do posmarowania formy
  • miłość (bez ograniczeń)

Wykonanie:

  • Kaszę dobrze przepłucz, a następnie zalej wodą tak, aby cała kasza była przykryta na ok. 1 cm
  • Po ok. 2 godzinach sprawdź, czy kasza napęczniała i ewentualnie dolej wody, aby kasza była zanurzona.
  • Odstaw kaszę w ciepłe miejsce na dobę.

chleb z kaszy gryczanej przepis

  • Następnego dnia kasza powinna już być lekko skiełkowana (po tym poznasz ze kasza jest dobrej jakości).
  • Na sicie wypłucz kaszę, a następnie przesyp do miski/ garnka i zmiel blenderem, na jednolitą masę dodając sól.

Chleb z kaszy

  • Masę wlej do wysmarowanej grubo masłem formy,
  • nakryj ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Możesz włożyć formę z kaszą do zimnego piekarnika na noc.
  • Następnego dnia i piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 190ºC ok.1 godzinę.

Życzę smacznego!

Odsłony: 5

Napisz komentarz