Mniszek lekarski najintensywniej kwitnie w kwietniu, co sprawia, że jest to idealny czas na jego zbiór. Kwiaty mniszka mogą stanowić smaczną i zdrową alternatywę na deser lub drugie danie. Roślina ta ma liczne właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Jednak nie jest wskazana dla każdego, dlatego warto poznać więcej informacji na jej temat. Zachęcam do przeczytania artykułu o mniszku lekarskim, w którym znajdziesz opis rośliny, jej zastosowanie oraz przeciwwskazania.
Ponieważ mniszek lekarski ma działanie wychładzające dla naszego organizmu, dodatek cynamonu do potrawy z jego udziałem może nieco zmienić termikę tego dania. Cynamon to wyjątkowa przyprawa o licznych właściwościach wspomagających organizm.
Mniszek lekarski przepis bez cukru na kwiat w cieście cynamonowym
Składniki:
Przepis wystarcza na 20- 30 kwiatów w zależności od wielkości kwiatka.
- 20- 30 kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 jajko
- ½ szklanki swojskiego mleka (jak nie mamy swojskiego mleka może być woda)
- 4 kopiate łyżki mąki orkiszowej białej (kwiaty mają delikatny smak, dlatego mąka pełnoziarnista nie jest wskazana, ponieważ zdominuje subtelny smak mniszka)
- 1 łyżeczka cynamonu najlepiej z Madagaskaru, ponieważ ma delikatny smak.
- Ksylitol w pudrze lub syrop klonowy
- Olej kokosowy nierafinowany, lub masło klarowane ghee, ok. 2 łyżki.
Wykonanie:
- Do jajka dodaj mleko, mąkę oraz cynamon.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do otrzymania ciasta w konsystencji ciasta naleśnikowego, na grube naleśniki, czyli ciasto jest gęstsze niż do wykonania cienkich naleśników.
- amaczaj kwiatki w cieście za pomocą dwóch patyczków szaszłykowych.
- Smaż na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obydwóch stron kwiatka.
- Smażone kwiaty mniszka są gotowe. Można dodatkowo posypać ksylitolem w pudrze lub polać syropem klonowym. Wspaniale smakują również z ksylitolem waniliowym z wanilią burbon.
Uwagi.
1. Kwiatki jak już zostało wspomniane, mają delikatny smak, ale z nutką goryczy (szczególnie koszyczek kwiatowy) dlatego można do ciasta dodać małą łyżeczkę ksylitolu w pudrze, aby złagodzić gorzki posmak.
2. Każda mąka ma inną „ciężkość”, np. mąka orkiszowa typ 600 jest lżejsza (bardziej puszysta) niż typ 850, dlatego mąkę dodajemy stopniowo do otrzymania pożądanej konsystencji ciasta.
Życzymy smacznego.
Views: 32