Domowa czekolada to idealna propozycja dla duszy artystycznej. Możesz ją przygotować według własnej fantazji i upodobania, dając upust swojej kreatywności. Z cukrem lub bez, z egzotycznymi owocami, orzechami, bakaliami czy może suszoną śliwką? Wybór należy do Ciebie! Ty sam decydujesz o składzie tej domowej czekolady, a każda tabliczka może być zupełnie inna, odzwierciedlając Twoje aktualne pragnienia i inspiracje. Jej niepowtarzalny smak to prawdziwa eksplozja aromatów, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika słodyczy. Dobra zabawa podczas tworzenia i eksperymentowania z różnymi składnikami są gwarantowane. A najważniejsze… dzięki takiej czekoladzie, masz okazję tworzyć prawdziwe kulinarnie dzieła sztuki, które będą nie tylko smaczne, ale i wyjątkowe.

Domowa czekolada jak zrobić?

 

Składniki:

  • 2 łyżki tłuszczu kokosowego ekologicznego nierafinowanego
  • 2 łyżki masła kakaowego (jeżeli nie masz, możesz zastąpić tłuszczem kokosowym)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • miód lub ksylitol do smaku według uznania
  • forma po czekoladzie (niektóre czekolady można kupić w formie plastikowej, wiec nie wyrzucaj jej)
  • Można dodać suszone owoce, orzechy, migdały, kokos itp.

Nasza domowa czekolada jest zrobiona z batonikiem liofilizowaną truskawką oraz lekko pokropiona miodem żurawinowym = wspaniały smak !

Wykonanie:

  • Tłuszcze roztopić w rondelku,
  • zdjąć z ognia i dodać kakao. Uwaga! W przypadku dodania miodu pamiętajmy, aby go nie gotować ! (nie podgrzewać powyżej 40°C)
  • Wymieszać,
  • wlać do formy
  • dodać ulubione dodatki.
  • Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Domowa czekolada skladniki

Smacznego!

Views: 9

Podobne wpisy