Domowa czekolada to idealna propozycja dla duszy artystycznej. Możesz ją przygotować według własnej fantazji i upodobania, dając upust swojej kreatywności. Z cukrem lub bez, z egzotycznymi owocami, orzechami, bakaliami czy może suszoną śliwką? Wybór należy do Ciebie! Ty sam decydujesz o składzie tej domowej czekolady, a każda tabliczka może być zupełnie inna, odzwierciedlając Twoje aktualne pragnienia i inspiracje. Jej niepowtarzalny smak to prawdziwa eksplozja aromatów, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika słodyczy. Dobra zabawa podczas tworzenia i eksperymentowania z różnymi składnikami są gwarantowane. A najważniejsze… dzięki takiej czekoladzie, masz okazję tworzyć prawdziwe kulinarnie dzieła sztuki, które będą nie tylko smaczne, ale i wyjątkowe.
Domowa czekolada jak zrobić?
Składniki:
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego ekologicznego nierafinowanego
- 2 łyżki masła kakaowego (jeżeli nie masz, możesz zastąpić tłuszczem kokosowym)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki stołowe kakao
- miód lub ksylitol do smaku według uznania
- forma po czekoladzie (niektóre czekolady można kupić w formie plastikowej, wiec nie wyrzucaj jej)
- Można dodać suszone owoce, orzechy, migdały, kokos itp.
Nasza domowa czekolada jest zrobiona z batonikiem liofilizowaną truskawką oraz lekko pokropiona miodem żurawinowym = wspaniały smak !
Wykonanie:
- Tłuszcze roztopić w rondelku,
- zdjąć z ognia i dodać kakao. Uwaga! W przypadku dodania miodu pamiętajmy, aby go nie gotować ! (nie podgrzewać powyżej 40°C)
- Wymieszać,
- wlać do formy
- dodać ulubione dodatki.
- Wstawić do lodówki, żeby stężała.
Smacznego!
Views: 9