Ciasto ze Śliwkami jest wyjątkowo łatwe do upieczenia. Wszystkie składniki ciasta są ekologiczne a zamiast białego cukru w składzie jest cukier muscovado. Proste i smaczne

Ciasto ze śliwkami proste do zrobienia

Aromatyczne o lekko karmelowym posmaku, który nadał cukier muscovado. Swojskie śliwki węgierki dodały królewskiego smaku. Przeczytaj o właściwościach ciemnego cukru, do którego zalicza się  muscovado.

Składniki na ciasto ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami przepis

Ciasto ze śliwkami wykonanie

  • Masło rozpuścić w rondelku
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę
  • Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. (Przesiana mąka nadaje ciastu większą puszystość)
  • Nastawić piekarnik na 180 C
  • Śliwki umyć i wydrylować z pestek
  • Do ubitej masy jajecznej powoli porcjami dodajemy mąkę na przemian z masłem.

Czyli dajemy trochę mąki, mieszamy delikatnie i dodajemy trochę masła. Ponownie mieszamy delikatnie, dodajemy mąki, mieszamy……itd

Gotową masę wlewamy do blaszki ok. 24 na 24 cm – wielkość blaszki jest zależna od ilości ciasta. W przepisie miarką są kubki, a więc ilość ciasta zależna od wielkości kubka. W tym przepisie kubek ma pojemność 350 ml.

Jeżeli masz większy kubek, dodaj dodatkowo jedno jajko i rozważ większą blaszkę.

proste ciasto ze śliwkami
  • Na masę układamy śliwki, starając się, aby skórka była bardziej skierowana do ciasta a środek do nieba.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (góra i dół) ok. 1 godziny. Ciasto pieczemy na dolnym ruszcie.

Uwaga!

Każdy piekarnik ma inną wydolność w pieczeniu. Trzeba obserwować ciasto i po ok. 40 minutach ocenić sytuację. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków, w jakim stopniu jest ciasto upieczone i czy należy dać ciasto na wyższy ruszt. (niekiedy spód ciasta jest upieczony, a wierzch jeszcze potrzebuje jeszcze  pieczenia).

przepis na ciasto ze śliwkami i krusonka

Smacznego!!

Visits: 8

Similar Posts