Pomidory są nie tylko zdrowe, ale mają także wspaniały i niepowtarzalny smak. Dlatego warto w sezonie letnim zrobić sobie zapasy w postaci domowej roboty przecieru pomidorowego.

Jak przygotować domowy przecier pomidorowy? Przepis na aromatyczny dodatek do potraw

Dzisiaj proponujemy pomidory w wariancie przecieru. Takie pomidory świetnie nadają się na zupę pomidorową do sosu, gulaszu czy na pizze. Najlepsze pomidory są oczywiście z własnej uprawy, o czym już pisaliśmy. Takie pomidory zawierają wiele cennych składników odżywczych, o czym poczytasz w artykule  o właściwościach zdrowotnych pomidorów według tradycyjnej medycyny chińskiej oraz artykuł opisujący właściwości zdrowotne według zachodniej fitoterapii Pomidor i jego właściwości.

Co potrzebujesz.

  • Pomidory najlepiej ze sprawdzonej ekologicznej uprawy
  • Butelki -mogą być po innych sokach tylko nie z plastiku butelki PET.
  • Blender, garnek, sito,
  • Dobre chęci i chwila wolnego czasu
  • Ewentualnie przyprawy- sól, czosnek, kurkuma, pieprz, bazylia.

Z jednego kilograma pomidorów otrzymujemy 0,7 l przecieru mało odparowanego. Im dłużej gotujemy pomidory, tym ciemniejszy i gęstszy przecier otrzymujemy.

Wykonanie

Dojrzałe pomidory umyj i sparz wrzątkiem (skórka pomidora łatwiej wtedy schodzi).

Wytnij twarde gniazda w pomidorach i obierz je ze skórki.

Przepis na domowy przepis pomidorowy
  • Daj do garnka i rozetrzyj blenderem.
  • Zagotuj otrzymaną pulpę.
domowy przepis pomidorowy przepis
  • Zbierz z gotującego się sosu/ pulpy pianę i wyrzuć.
  • Gotuj cały czas przecier, jednocześnie sukcesywnie wlewaj do wyparzonych butelek lub słoików i natychmiast zakręcaj napełnione butelki  (sos musi być wrzący, żeby pokrywki dobrze chwyciły butelki).
domowy przecier pomidorowy do pizzy

Domowy przecier pomidorowy uwagi:

Możesz przed podgrzaniem pulpy przecedzić ją na sicie, aby pozbyć się pestek. Niektórym przeszkadzają pestki ze względu na lekko gorzkawy smak pestki lub usuwają je najzwyczajniej ze względów estetycznych.

Sos można zrobić w wariancie z solą i przyprawami. Sól dodajemy do smaku. Przyprawy należy gotować z sosem. (15- 20 min)

Gotowy sos zostawiamy na wierzchu do przestygnięcia, aby sprawdzić, czy zakrętki dobrze chwyciły (zakrętka powinna być lekko wklęsła, a po przyciśnięciu palcem z góry nie powinna się ruszać).

Sos przechowujemy w piwnicy lub w chłodnym pomieszczeniu. Taki sos możemy trzymać nawet kilka lat, ale polecamy, aby zużyć sos do następnego sezonu pomidorowego.

Views: 7

Podobne wpisy