Mniszek lekarski przepis bez cukru

Mniszek lekarski kwitnie  najintensywniej  w kwietniu, dlatego to dobry czas na jego zbiory. Kwiat mniszka może być smaczną i zdrową alternatywą na deser lub drugie danie. Mniszek lekarski ma wiele właściwości wpływających na poprawę zdrowia. Oczywiście nie dla każdego ma wskazanie, dlatego warto wiedzieć o mniszku więcej, do czego zachęcam i polecam artykuł o mniszku, gdzie jest opis mniszka i jego zastosowanie i przeciwwskazania. 

Ponieważ mniszek lekarski jest dla naszego organizmu wychładzający, cynamon zmieni trochę termikę naszych kwiatków w cieście.  Cynamon jest wspaniałą przyprawą o wielu właściwościach wspomagających organizm.

Mniszek lekarski przepis bez cukru na kwiat w cieście cynamonowym

Składniki:

Przepis wystarcza na 20- 30 kwiatów w zależności od wielkości kwiatka.

  • 20- 30 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki swojskiego mleka (jak nie mamy swojskiego mleka może być woda)
  • 4 kopiate łyżki mąki orkiszowej białej (kwiaty mają delikatny smak, dlatego mąka pełnoziarnista nie jest wskazana, ponieważ zdominuje subtelny smak mniszka)
  • 1 łyżeczka cynamonu najlepiej z Madagaskaru, ponieważ ma delikatny smak.
  • Ksylitol w pudrze lub  syrop klonowy
  • Olej kokosowy nierafinowany, lub masło klarowane ghee, ok. 2 łyżki.
mniszek lekarski z miodem

Wykonanie:

  • Do jajka dodaj mleko, mąkę oraz cynamon.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do otrzymania ciasta w konsystencji ciasta naleśnikowego, na grube naleśniki, czyli ciasto jest gęstsze niż do wykonania cienkich naleśników.
  • amaczaj kwiatki w cieście za pomocą dwóch patyczków szaszłykowych.
  • Smaż na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obydwóch stron kwiatka.
  • Smażone kwiaty mniszka są gotowe. Można dodatkowo posypać ksylitolem w pudrze lub polać syropem klonowym. Wspaniale smakują również z ksylitolem waniliowym z wanilią burbon.
mniszek lekarski przepisy

Uwagi.

1. Kwiatki jak już zostało wspomniane, mają delikatny smak, ale  z nutką goryczy (szczególnie koszyczek kwiatowy) dlatego można do ciasta dodać małą łyżeczkę ksylitolu w pudrze, aby złagodzić gorzki posmak.

2. Każda mąka ma inną „ciężkość”, np. mąka orkiszowa typ 600 jest lżejsza (bardziej puszysta)  niż typ 850, dlatego mąkę dodajemy stopniowo do otrzymania pożądanej konsystencji ciasta.

mniszek lekaski przepisy

Życzymy smacznego.

Visits: 30

Similar Posts