Bardzo prosty przepis na baton bezglutenowy z amarantusem. Ekspresowy w wykonaniu, dodający energii batonik słodzony daktylami. Bez pieczenia, bez cukru, bez rozczarowań.

Baton bezglutenowy z amarantusem ekspandowanym. Zalety

Batonik bezglutenowy, który ma 3 wielkie zalety: jest smaczny, dodaje energii i potrzeba tylko ok. 10 -15 min, aby go wykonać.

Dlaczego batonik bezglutenowy z amarantusem i  daktylami lub innymi dodatkami cię nie rozczaruje? Ponieważ tak naprawdę składniki ustalasz sam (dodajesz to, co lubisz). Ze względu na to ze,  baton jest z amarantusem, jedynym pewnym składnikiem tego przepisu powinien być amarantus ekspandowany.

Składniki:

amarantus bio ekspandowany (preparowany)

według uznania i upodobań smakowych:

  • ulubione orzechy. Np. Włoskie lub laskowe
  • ulubione suszone owoce, ale może być opcja bez nich. Np.Figi
  • suszone daktyle lub figi, lub daktyle i figi

Wykonanie:

W zasadzie do wykonania batoników potrzebny jest amarantus i suszone słodkie owoce np. daktyle. Aby batonik był bardziej energetyczny, dodajemy orzechy.
Proporcje ustalamy sami, ale należy zawsze stopniowo dodawać suche produkty takie jak orzechy i amarantus do wilgotnych wtedy mamy wpływ na gęstość i konsystencję masy. Masa ma być lepka i nie może się rozpadać.

baton bezglutenowy z amarantusem przepisSkładniki potrzebne ma baton bezglutenowy.

Zaczynamy:

  • Daktyle i figi namaczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody na ok.30 min.
  • W międzyczasie orzechy obieramy z łupinek, kroimy i lekko podprażamy na patelni, aby smak orzechów był bardziej wyrazisty.
  • Namoczone owoce delikatnie miksujemy blenderem. Można dodać trochę wody, w której moczyły się owoce.
  • Do uzyskanej masy dodajemy orzechy i amarantus.
  • Wszystko razem mieszamy najlepiej ręką. Możemy do masy dodać ulubione smakołyki jak np. suszony owoc morwy czy suszone jabłko.
  • Masę przekładamy na pokrytą folią spożywczą deskę do krojenia. Oczywiście, jeżeli masę przełożymy do szklanej formy, nie będzie odpadu ze zużytej folii, ale będziemy mieli większe zużycie wody, myjąc formę :) (czas wykonania batoników zostanie wtedy wydłużony).
  • Masę przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozwałkowujemy na pożądaną przez nas grubość. Rozwałkowaną masę na desce wstawiamy na 15 min do zamrażalnika lub na 30 min do lodówki.
  • Kroimy według uznania: kwadraciki, prostokąty, trójkąty itp.
  • Gotowe.

Gotowy baton bezglutenowy fit z amarantusem

Smacznego!!

Odsłony: 9

Podobne wpisy