Bardzo prosty przepis na baton bezglutenowy z amarantusem. Ekspresowy w wykonaniu, dodający energii batonik słodzony daktylami. Bez pieczenia, bez cukru, bez rozczarowań.
Baton bezglutenowy z amarantusem ekspandowanym. Zalety
Batonik bezglutenowy, który ma 3 wielkie zalety: jest smaczny, dodaje energii i potrzeba tylko ok. 10 -15 min, aby go wykonać.
Dlaczego batonik bezglutenowy z amarantusem i daktylami lub innymi dodatkami cię nie rozczaruje? Ponieważ tak naprawdę składniki ustalasz sam (dodajesz to, co lubisz). Ze względu na to ze, baton jest z amarantusem, jedynym pewnym składnikiem tego przepisu powinien być amarantus ekspandowany.
Składniki:
amarantus bio ekspandowany (preparowany)
według uznania i upodobań smakowych:
- ulubione orzechy. Np. Włoskie lub laskowe
- ulubione suszone owoce, ale może być opcja bez nich. Np.Figi
- suszone daktyle lub figi, lub daktyle i figi
Wykonanie:
W zasadzie do wykonania batoników potrzebny jest amarantus i suszone słodkie owoce np. daktyle. Aby batonik był bardziej energetyczny, dodajemy orzechy.
Proporcje ustalamy sami, ale należy zawsze stopniowo dodawać suche produkty takie jak orzechy i amarantus do wilgotnych wtedy mamy wpływ na gęstość i konsystencję masy. Masa ma być lepka i nie może się rozpadać.
Składniki potrzebne ma baton bezglutenowy.
Zaczynamy:
- Daktyle i figi namaczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody na ok.30 min.
- W międzyczasie orzechy obieramy z łupinek, kroimy i lekko podprażamy na patelni, aby smak orzechów był bardziej wyrazisty.
- Namoczone owoce delikatnie miksujemy blenderem. Można dodać trochę wody, w której moczyły się owoce.
- Do uzyskanej masy dodajemy orzechy i amarantus.
- Wszystko razem mieszamy najlepiej ręką. Możemy do masy dodać ulubione smakołyki jak np. suszony owoc morwy czy suszone jabłko.
- Masę przekładamy na pokrytą folią spożywczą deskę do krojenia. Oczywiście, jeżeli masę przełożymy do szklanej formy, nie będzie odpadu ze zużytej folii, ale będziemy mieli większe zużycie wody, myjąc formę :) (czas wykonania batoników zostanie wtedy wydłużony).
- Masę przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozwałkowujemy na pożądaną przez nas grubość. Rozwałkowaną masę na desce wstawiamy na 15 min do zamrażalnika lub na 30 min do lodówki.
- Kroimy według uznania: kwadraciki, prostokąty, trójkąty itp.
- Gotowe.
Gotowy baton bezglutenowy fit z amarantusem
Smacznego!!
Odsłony: 9