Burak czerwony to roślina, która od wieków goszczę na naszych stołach, ale jej zdolności do poprawy zdrowia nadal budzą podziw. Beta vulgaris, bo tak brzmi jej łacińska nazwa, to skarbnica składników odżywczych, których pozytywny wpływ na organizm człowieka jest nieoceniony. Ceniony za swoje właściwości detoksykacyjne oraz zdolność do obniżania ciśnienia krwi, burak czerwony to prawdziwy bohater wśród warzyw. Regularne włączanie go do diety może przynieść znaczące korzyści dla zdrowia, a jego wszechstronne zastosowanie w kuchni sprawia, że nigdy nie jest nudny. Jego głęboki, rubinowy kolor dodaje potrawom życia, a liczne przepisy z jego użyciem inspirują do eksperymentów kulinar nych. Zapraszam do lektury wpisu, w którym przybliżę jego niezwykłe właściwości oraz zaskakujące sposoby wykorzystania w codziennym jadłospisie.

Burak czerwony właściwości i korzyści dla zdrowia

Burak czerwony jest bogaty w takie mikroelementy jak wapń, fosfor, sód, chlor, dzięki czemu wspaniale odkwasza nasz organizm, wzmacnia funkcję serca, układu ruchowego i nerwowego.
Osoby z niedokrwistością powinny spożywać buraka w każdej postaci, ponieważ burak jest również bogaty w żelazo, miedź, kwas foliowy i mangan.
Nie bez znaczenia jest też zawarty w burakach kobalt. Rozsławił on buraki jako krwiotwórcze. Ze względu na kwas foliowy zawarty w burakach, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego burak jest polecany dla kobiet w ciąży. Sok z buraka pity systematycznie przywraca miesiączkę kobietom po menopauzie. A oto zalety buraka czerwonego:

Burak wiąże metale ciężkie.

Wiele naturalnych kuracji oczyszczających w swoim protokole zawiera sok z buraka. Burak ma właściwości wiążące substancje szkodliwe m.in. metali ciężkich, ołowiu, rtęci, jak i gnilnych produktów zalegających w jelitach. Ponieważ jest żółciopędny, stosowany jest w kuracjach oczyszczających woreczek żółciowy i wątrobę. Odnowa pęcherzyka żółciowego

Burak zwiększa wydolność

Badania na sportowcach wykazały, że sok z buraków zwiększa poziom tlenku azotu (NO), który służy wielu funkcjom związanym ze zwiększonym przepływem krwi, wymianą gazów, biogenezą mitochondrialną i wydajnością oraz wzmacnianiem skurczów mięśni. 1

Burak czerwony właściwości przeciwnowotworowe

Zawartość betacyjaniny (związki barwiące) w buraku ma działanie m.in. przeciwnowotworowe, powstrzymując wzrost komórek rakowych. Dr. S. Siegmund Schmidt przeprowadził badania na 19 beznadziejnie chorych onkologiczne i zauważył, że picie soku z buraka (z ok. 1 kg) przyniosło znaczną poprawę zdrowia pacjentów. Podobne badania zostały przeprowadzone przez innych niemieckich lekarzy min dr. Ferenczi, zaobserwował działanie hamujące wzrost nowotworu po regularnym podawaniu soku z buraka. 2

Burak poprawia pamięć

Dzięki zawartości krzemu w buraku, regularne spożywanie buraków poprawia pamięć i koncentrację.
Ponieważ burak jest bogaty w składniki przeciwutleniające, w badaniach wykazał właściwości poprawiające pamięć a w przypadku podawania leków, które upośledzają pamięć np. skopolamina, ekstrakty z buraka odwracały zaburzenia pamięci. 3

Burak wpływa na hormony

Burak jedzony lub pity w postaci soku zmieszany z marchewką reguluje gospodarkę hormonalną. Dlatego dziewczęta w okresie dojrzewania, jak i kobiety podczas menopauzy do swojego menu powinny włączyć właśnie buraka z marchewką.

Burak jest przeciwzapalny

Burak ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. W medycynie ludowej przy uporczywym kaszlu zaleca się wydrążenie w buraku otworu, następnie umieszczenie takiego buraka w piekarniku, wydrążonym otworem do góry i podgrzewanie w temp ok. 100 ºC.   W buraku zacznie pojawiać się sok, który należy traktować jak syrop przeciwkaszlowy.

Burak działa przeciwcukrzycowo

Burak był stosowany w medycynie ludowej i wykazano niektóre jego działania farmakologiczne, w tym przeciwcukrzycowe, rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwnadciśnieniowe, hepatoprotekcyjne (ochronne na wątrobę) i przeciwnowotworowe. Wykazano również, że zwiększa wydajność sportową. 4

Tradycyjna medycyna chińska

W medycynie chińskiej zaleca się spożywanie buraka, aby wzmocnić serce, poprawić krążenie, zregenerować wątrobę, nawilżyć jelita szczególnie przy suchych zaparciach.

Burak czerwony właściwości

Burak w medycynie ludowej

W medycynie ludowej polecany jest przy anemii, chorobach onkologicznych, zapaleniu wątroby, nerwicy, bólu gardła, nadciśnieniu tętniczym.

Jak stosować buraki leczniczo ?

 Dziennie przed jedzeniem rano i wieczorem po 50-100 ml soku / wiele źródeł podaje, że sok należy spożywać po odstaniu na ok. 1 godzinę  lub w rozcieńczeniu z wodą, sokiem z marchewki w stosunku 1:4.

Uwaga!

Ponieważ w liściach buraka jest sporo kwasu szczawiowego, który hamuje metabolizm wapnia, należy liście spożywać z umiarem.

Burak nadaje się doskonale do kiszenia.

Zakwas buraczany to już polska historia. Barszcz, choć pochodzenie ma od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, tak głęboko zakorzenił się w polskiej tradycji, że w niektórych rejonach na stole wigilijnym musi być barszcz z kiszonych buraków.

Fermentacja jest powolnym procesem rozkładu substancji organicznych indukowanych przez mikroorganizmy lub enzymy, które zasadniczo przekształcają węglowodany w alkohole lub kwasy organiczne. 5

Kiszone buraki oprócz walorów smakowych mają szereg właściwości zdrowotnych dzięki pracy specjalnych bakterii powodujących proces fermentacji.
Buraki czerwone zostały ocenione jako potencjalny substrat do produkcji probiotycznego soku z buraków przez cztery gatunki bakterii kwasu mlekowego ( Lactobacillus acidophilus , L. casei , L. delbrueckii i L. plantarum).  Dlaczego należy jeść kiszone warzywa?

Materiały źródłowe:

J. Schulz, E. Uberhuber ” Leki z Bożej apteki”,

C. Gerson, B.Bishop “Terapia doktora Gersona”,

J.A. Duke ” Księga zdrowia Ziołowa apteka domowa”

, J. Górnicka “Apteka natury”

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/, 

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4753754/, 

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641416/, 

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190212/

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517037/

Views: 25

Similar Posts