Choć burak czerwony jest roślina znana i popularna w naszej kuchni wciąż zaskakuje swoimi właściwościami zdrowotnymi. Burak czerwony Beta vulgaris, bo o nim mowa
Burak czerwony właściwości lecznicze i odżywcze.
Burak czerwony jest bogaty w takie mikroelementy jak wapń, fosfor, sód, chlor, dzięki czemu wspaniale odkwasza nasz organizm, wzmacnia funkcję serca, układu ruchowego i nerwowego.
Osoby z niedokrwistością powinny spożywać buraka w każdej postaci, ponieważ burak jest również bogaty w żelazo, miedź, kwas foliowy i mangan.
Nie bez znaczenia jest też zawarty w burakach kobalt. Rozsławił on buraki jako krwiotwórcze. Ze względu na kwas foliowy zawarty w burakach, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego burak jest polecany dla kobiet w ciąży. Sok z buraka pity systematycznie przywraca miesiączkę kobietom po menopauzie. A oto zalety buraka czerwonego:
Burak wiąże metale ciężkie.
Wiele naturalnych kuracji oczyszczających w swoim protokole zawiera sok z buraka. Burak ma właściwości wiążące substancje szkodliwe m.in. metali ciężkich, ołowiu, rtęci, jak i gnilnych produktów zalegających w jelitach. Ponieważ jest żółciopędny, stosowany jest w kuracjach oczyszczających woreczek żółciowy i wątrobę. Odnowa pęcherzyka żółciowego
Burak zwiększa wydolność
Badania na sportowcach wykazały, że sok z buraków zwiększa poziom tlenku azotu (NO), który służy wielu funkcjom związanym ze zwiększonym przepływem krwi, wymianą gazów, biogenezą mitochondrialną i wydajnością oraz wzmacnianiem skurczów mięśni. 1
Burak i jego właściwości przeciwnowotworowe
Zawartość betacyjaniny (związki barwiące) w buraku ma działanie m.in. przeciwnowotworowe, powstrzymując wzrost komórek rakowych. Dr. S. Siegmund Schmidt przeprowadził badania na 19 beznadziejnie chorych onkologiczne i zauważył, że picie soku z buraka (z ok. 1 kg) przyniosło znaczną poprawę zdrowia pacjentów. Podobne badania zostały przeprowadzone przez innych niemieckich lekarzy min dr. Ferenczi, zaobserwował działanie hamujące wzrost nowotworu po regularnym podawaniu soku z buraka. 2
Burak poprawia pamięć
Dzięki zawartości krzemu w buraku, regularne spożywanie buraków poprawia pamięć i koncentrację.
Ponieważ burak jest bogaty w składniki przeciwutleniające, w badaniach wykazał właściwości poprawiające pamięć a w przypadku podawania leków, które upośledzają pamięć np. skopolamina, ekstrakty z buraka odwracały zaburzenia pamięci. 3
Burak wpływa na hormony
Burak jedzony lub pity w postaci soku zmieszany z marchewką reguluje gospodarkę hormonalną. Dlatego dziewczęta w okresie dojrzewania, jak i kobiety podczas menopauzy do swojego menu powinny włączyć właśnie buraka z marchewką.
Burak jest przeciwzapalny
Burak ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. W medycynie ludowej przy uporczywym kaszlu zaleca się wydrążenie w buraku otworu, następnie umieszczenie takiego buraka w piekarniku, wydrążonym otworem do góry i podgrzewanie w temp ok. 100 ºC. W buraku zacznie pojawiać się sok, który należy traktować jak syrop przeciwkaszlowy.
Burak działa przeciwcukrzycowo
Burak był stosowany w medycynie ludowej i wykazano niektóre jego działania farmakologiczne, w tym przeciwcukrzycowe, rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwnadciśnieniowe, hepatoprotekcyjne (ochronne na wątrobę) i przeciwnowotworowe. Wykazano również, że zwiększa wydajność sportową. 4
Tradycyjna medycyna chińska
W medycynie chińskiej zaleca się spożywanie buraka, aby wzmocnić serce, poprawić krążenie, zregenerować wątrobę, nawilżyć jelita szczególnie przy suchych zaparciach.
Burak w medycynie ludowej
W medycynie ludowej polecany jest przy anemii, chorobach onkologicznych, zapaleniu wątroby, nerwicy, bólu gardła, nadciśnieniu tętniczym.
Jak stosować buraki leczniczo ?
Dziennie przed jedzeniem rano i wieczorem po 50-100 ml soku / wiele źródeł podaje, że sok należy spożywać po odstaniu na ok. 1 godzinę lub w rozcieńczeniu z wodą, sokiem z marchewki w stosunku 1:4.
Uwaga!
Ponieważ w liściach buraka jest sporo kwasu szczawiowego, który hamuje metabolizm wapnia, należy liście spożywać z umiarem.
Burak nadaje się doskonale do kiszenia.
Zakwas buraczany to już polska historia. Barszcz, choć pochodzenie ma od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, tak głęboko zakorzenił się w polskiej tradycji, że w niektórych rejonach na stole wigilijnym musi być barszcz z kiszonych buraków.
Fermentacja jest powolnym procesem rozkładu substancji organicznych indukowanych przez mikroorganizmy lub enzymy, które zasadniczo przekształcają węglowodany w alkohole lub kwasy organiczne. 5
Kiszone buraki oprócz walorów smakowych mają szereg właściwości zdrowotnych dzięki pracy specjalnych bakterii powodujących proces fermentacji.
Buraki czerwone zostały ocenione jako potencjalny substrat do produkcji probiotycznego soku z buraków przez cztery gatunki bakterii kwasu mlekowego ( Lactobacillus acidophilus , L. casei , L. delbrueckii i L. plantarum). Dlaczego należy jeść kiszone warzywa?
Materiały źródłowe:
J. Schulz, E. Uberhuber ” Leki z Bożej apteki”,
C. Gerson, B.Bishop “Terapia doktora Gersona”,
J.A. Duke ” Księga zdrowia Ziołowa apteka domowa”
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/,
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4753754/,
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641416/,
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190212/,
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517037/,
Odsłony: 13