Choć burak czerwony jest roślina znana i popularna w naszej kuchni wciąż zaskakuje swoimi właściwościami zdrowotnymi. Burak czerwony Beta vulgaris, bo o nim mowa

 

Burak czerwony właściwości lecznicze i odżywcze.

Burak czerwony jest bogaty w takie mikroelementy jak wapń, fosfor, sód, chlor, dzięki czemu wspaniale odkwasza nasz organizm, wzmacnia funkcję serca, układu ruchowego i nerwowego.
Osoby z niedokrwistością powinny spożywać buraka w każdej postaci, ponieważ burak jest również bogaty w żelazo, miedź, kwas foliowy i mangan.
Nie bez znaczenia jest też zawarty w burakach kobalt. Rozsławił on buraki jako krwiotwórcze. Ze względu na kwas foliowy zawarty w burakach, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego burak jest polecany dla kobiet w ciąży. Sok z buraka pity systematycznie przywraca miesiączkę kobietom po menopauzie. A oto zalety buraka czerwonego:

Burak wiąże metale ciężkie.

Wiele naturalnych kuracji oczyszczających w swoim protokole zawiera sok z buraka. Burak ma właściwości wiążące substancje szkodliwe m.in. metali ciężkich, ołowiu, rtęci, jak i gnilnych produktów zalegających w jelitach. Ponieważ jest żółciopędny, stosowany jest w kuracjach oczyszczających woreczek żółciowy i wątrobę. Odnowa pęcherzyka żółciowego

Burak zwiększa wydolność

Badania na sportowcach wykazały, że sok z buraków zwiększa poziom tlenku azotu (NO), który służy wielu funkcjom związanym ze zwiększonym przepływem krwi, wymianą gazów, biogenezą mitochondrialną i wydajnością oraz wzmacnianiem skurczów mięśni. 1

Burak i jego właściwości przeciwnowotworowe

Zawartość betacyjaniny (związki barwiące) w buraku ma działanie m.in. przeciwnowotworowe, powstrzymując wzrost komórek rakowych. Dr. S. Siegmund Schmidt przeprowadził badania na 19 beznadziejnie chorych onkologiczne i zauważył, że picie soku z buraka (z ok. 1 kg) przyniosło znaczną poprawę zdrowia pacjentów. Podobne badania zostały przeprowadzone przez innych niemieckich lekarzy min dr. Ferenczi, zaobserwował działanie hamujące wzrost nowotworu po regularnym podawaniu soku z buraka. 2

Burak poprawia pamięć

Dzięki zawartości krzemu w buraku, regularne spożywanie buraków poprawia pamięć i koncentrację.
Ponieważ burak jest bogaty w składniki przeciwutleniające, w badaniach wykazał właściwości poprawiające pamięć a w przypadku podawania leków, które upośledzają pamięć np. skopolamina, ekstrakty z buraka odwracały zaburzenia pamięci. 3

Burak wpływa na hormony

Burak jedzony lub pity w postaci soku zmieszany z marchewką reguluje gospodarkę hormonalną. Dlatego dziewczęta w okresie dojrzewania, jak i kobiety podczas menopauzy do swojego menu powinny włączyć właśnie buraka z marchewką.

Burak jest przeciwzapalny

Burak ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. W medycynie ludowej przy uporczywym kaszlu zaleca się wydrążenie w buraku otworu, następnie umieszczenie takiego buraka w piekarniku, wydrążonym otworem do góry i podgrzewanie w temp ok. 100 ºC.   W buraku zacznie pojawiać się sok, który należy traktować jak syrop przeciwkaszlowy.

Burak działa przeciwcukrzycowo

Burak był stosowany w medycynie ludowej i wykazano niektóre jego działania farmakologiczne, w tym przeciwcukrzycowe, rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwnadciśnieniowe, hepatoprotekcyjne (ochronne na wątrobę) i przeciwnowotworowe. Wykazano również, że zwiększa wydajność sportową. 4

Tradycyjna medycyna chińska

W medycynie chińskiej zaleca się spożywanie buraka, aby wzmocnić serce, poprawić krążenie, zregenerować wątrobę, nawilżyć jelita szczególnie przy suchych zaparciach.

Burak w medycynie ludowej

W medycynie ludowej polecany jest przy anemii, chorobach onkologicznych, zapaleniu wątroby, nerwicy, bólu gardła, nadciśnieniu tętniczym.

Jak stosować buraki leczniczo ?

 Dziennie przed jedzeniem rano i wieczorem po 50-100 ml soku / wiele źródeł podaje, że sok należy spożywać po odstaniu na ok. 1 godzinę  lub w rozcieńczeniu z wodą, sokiem z marchewki w stosunku 1:4.

Uwaga!

Ponieważ w liściach buraka jest sporo kwasu szczawiowego, który hamuje metabolizm wapnia, należy liście spożywać z umiarem.

Burak nadaje się doskonale do kiszenia.

Zakwas buraczany to już polska historia. Barszcz, choć pochodzenie ma od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, tak głęboko zakorzenił się w polskiej tradycji, że w niektórych rejonach na stole wigilijnym musi być barszcz z kiszonych buraków.

Fermentacja jest powolnym procesem rozkładu substancji organicznych indukowanych przez mikroorganizmy lub enzymy, które zasadniczo przekształcają węglowodany w alkohole lub kwasy organiczne. 5

Kiszone buraki oprócz walorów smakowych mają szereg właściwości zdrowotnych dzięki pracy specjalnych bakterii powodujących proces fermentacji.
Buraki czerwone zostały ocenione jako potencjalny substrat do produkcji probiotycznego soku z buraków przez cztery gatunki bakterii kwasu mlekowego ( Lactobacillus acidophilus , L. casei , L. delbrueckii i L. plantarum).  Dlaczego należy jeść kiszone warzywa?

Materiały źródłowe:

J. Schulz, E. Uberhuber ” Leki z Bożej apteki”,

C. Gerson, B.Bishop “Terapia doktora Gersona”,

J.A. Duke ” Księga zdrowia Ziołowa apteka domowa”

, J. Górnicka “Apteka natury”

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/, 

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4753754/, 

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641416/, 

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6190212/,

 5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4517037/, 

Odsłony: 13

Podobne wpisy