Burak czerwony właściwości

Kiszonki, czyli fermentowana żywność, nie są ani wynalazkiem ludzi, ani nowością. Jest to naturalnie występujące zjawisko w przyrodzie trwające już tysiące lat. Ludzie zauważyli to zjawisko i zaczęli stosować do użytku domowego w celu przedłużenia trwałości pożywienia. Dlaczego kiszonki są zdrowe? Fermentacja nie tylko konserwuje jedzenie, ale także wzbogaca je o korzystne bakterie, które wspierają układ trawienny i odpornościowy

Co można kisić?

Poddawać kiszeniu (fermentacji beztlenowej) możemy praktycznie wszystkie warzywa i wiele owoców, z wyjątkiem tych z dużą ilością chlorofilu. Niektóre warzywa, takie jak kapusta włoska, mogą mieć smak zbliżony do zgnilizny, co może zniechęcić amatorów kiszonek. Fermentacja warzyw odbywa się dzięki specjalnym bakteriom, które przekształcają cukry w kwas mlekowy, nadając kiszonkom charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne.

Kiszenie, czyli fermentacja beztlenowa

Fermentacja beztlenowa (kiszenie) odgrywa kluczową rolę w życiu organizmów. Proces ten zachodzi dzięki specjalnym kulturom bakterii probiotycznych. Probiotyki, czyli bakterie o dobroczynnym działaniu na zdrowie człowieka, swoją nazwę zawdzięczają określeniu “dla życia”. Te żywe drobnoustroje, takie jak:

  • Lactobacillus plantarum,
  • L. casei,
  • L. acidophilus
  • Streptococcus lactis

są dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem, co korzystnie wpływa na równowagę jelitową gospodarza.

Fermentacja zachodzi także w naszym ciele. Przykładowo, węglowodany mogą być przekształcane w alkohol. U kobiet glikogen wydzielany w pochwie jest fermentowany przez bakterie z gatunku Lactobacillus, przekształcając się w kwas mlekowy, który chroni pochwę przed patogenami.

czy kiszonki sa zdrowe
kiszone buraki w słoiku

Bakterie probiotyczne i ich rola w organizmie

W naszych jelitach dzięki pracy ok. 100 trylionów bakterii zostają rozłożone składniki odżywcze, których bez ich pomocy nasz organizm nie jest w stanie strawić i przyswoić. Bakterie w jelitach produkują np. witaminy z grupy B i K. Wzmacniają również nasz system odpornościowy. Bez właściwej flory jelitowej cały proces trawienia przebiega nieprawidłowo, powodując rozmaite dolegliwości trawienne, które z czasem prowadza do poważniejszych chorób włącznie z nowotworami.

W tradycyjnej medycynie chińskiej diagnoza stanu jelit jest kluczowa, aby zacząć leczyć pacjenta. Lekarze tradycyjnej medycyny chińskiej uważają, że człowiek może być zdrowy, jedynie jak ma zdrowe trawinie i wchłanianie. Dlatego niedziwne jest, że w wywiadzie medycznym z lekarzem medycyny chińskiej są zapytania o szczegóły dotyczące całego trawienia łącznie z pytaniami o wygląd, zapach i konsystencję stolca.

Dlaczego potrzebujemy kiszone pożywienie?

Jak już zostało nadmienione, za dobre trawienie odpowiada między innymi nasza flora jelitowa. Pożywienie przetworzone, czyli pasteryzowane, konserwowane, preparowane, długo gotowane do tego dochodzą środki czyszczące, chlor dodawany do wody, preparaty bakteriobójcze itp. niestety są szkodliwe dla naszej mikro bioty, a wręcz ją zabijają. Zabójczo również działa cukier, ponieważ jest pożywką dla patogennych dla nas  bakterii i grzybów m.in. candida albicans bytujących w jelitach.

W jednym ze swoich wywiadów dr Jerzy Jaśkowski zasygnalizował, że zjedzenie jednego słodkiego batonika typu „mars” niszczy w naszych jelitach ok, 50% pożytecznych bakterii.

Bardzo szkodliwe jest również spożywanie ziaren bądź mąki z ziaren opryskiwanych powszechnie przez rolników preparatami na bazie bakteriobójczego i owadobójczego Roundup.
Takie opryski są bardzo wygodne dla przemysłu rolniczego, ale nie dla zdrowia. Prowadzą do wielu chorób z nowotworami włącznie.

Również stres działa niekorzystnie na naszą florę jelitową. Stres zakwasza komórki, sprawiając nieprzychylne warunki dla korzystnych dla nas bakterii.

Po kuracji antybiotykowej również należy bezwzględnie zadbać o odbudowę flory jelitowej, ze względu na bardzo silne działanie leku. (anty-bio-tyk, czyli przeciwko życiu i  bakteriom, które są  dla nas korzystne).

Korzyści spożywania fermentowanej żywności

  • Fermentacja powoduje, że kiszone warzywa są lekkostrawne i nasz organizm zużywa mniej energii na trawienie.
  • Bakterie probiotyczne kiszonek obniżają poziom cholesterolu w surowicy.
  • Poprawia się praca perystaltyki jelit.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Zmniejsza się ryzyko raka okrężnicy 1.
  • Poprawia czynności przewodu pokarmowego.
  • Stymuluje odbudowę całej flory bakteryjnej.
  • Kiszone czerwone warzywa wzmacniają pracę serca.
  • Zwiększają przyswajalność mikroelementów takich jak wapń, potas, żelazo itp. w zależności od składu kiszonki.
  • Podwyższają poziom witamin z grupy B.
  • Odkwaszają organizm.
  • Dostarczają witamin, minerałów i węglowodanów.
  • Zapobiegają biegunkom.
  • Zapobiegają marskości wątroby 2.

Dlatego bardzo ważne jest, aby na bieżąco uzupełniać przyjazne dla naszego zdrowia bakterie przez spożywanie fermentowanej żywności.

Źródła:

S. Ellix Katz „Sztuka fermentacji”,

J. Schultz, E.Uberhuber „Leki z Bożej apteki”,

A. Baron „Kiszonki i fermentacje”,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

Views: 8

Podobne wpisy