Jeżyny właściwości

Jeżyny, znane również w różnych regionach Polski jako ostrężnica, ostrężyna, czernica czy ożyna, to owoc, który mimo że coraz rzadziej pojawia się na półkach sklepowych, wciąż oferuje bogactwo smaku i liczne właściwości jeżyny, które przynoszą korzyści zdrowotne. Cenione od wieków, dziś często ustępują miejsca bardziej popularnym owocom.

Warto jednak pamiętać, że jeżyna należy do tej samej rodziny co malina, która cieszy się dużą popularnością. Dziko rosnące krzewy jeżyn można znaleźć w lasach, na słonecznych łąkach i przy nasypach kolejowych. Dlaczego warto sięgać po ten owoc i jakie właściwości jeżyny mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie? Zachęcamy do poznania bliżej tego nieco zapomnianego skarbu natury.

Jeżyna Owoce, liście, pędy….

Dojrzałe owoce jeżyny  mają wspaniały smak słodko- kwaśny. Najsmaczniejsze są te dziko rosnące.
W polskiej fitoterapii owoce w postaci naparów z suchych owoców stosuje się zamiast malin w stanach gorączkowych.

W TMC (tradycyjna medycyna chińska) owoc jeżyny stosowano w leczeniu biegunki, anemii i częstomoczu. Jeżyna również wspomaga organizm w wydalaniu toksyn z organizmu.

Kubek jeżyn

Owoce jeżyny są bogate w witaminę C oraz sole mineralne, dlatego działają przeciwzapalnie.
Zjadając kubek świeżych owoców jeżyn, dostarczamy do naszego organizmu cenne składniki wzmacniające zdrowie.Owoce mają najwięcej witaminy C, bo ok. 30 mg (kubek owoców). Oprócz witaminy C w owocach jeżyn znajdziemy w śladowych ilościach

  • prowitaminę A,
  • tiaminę,
  • ryboflawinę,
  • niacynę,
  • kwas foliowy,
  • luteinę,
  • witaminę E,
  • witaminę K
  • cholinę

oraz takie mikroelementy jak

  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • mangan,
  • miedź,

Pomimo że są to śladowe ilości, przyswajalność jest wiele lepsza niż dawki sztucznej witaminy.

Bardziej cenione w zielarstwie są liście jeżyny, które najlepiej zbierać wczesną wiosną.
Liście mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe i przeciwbakteryjnie na przewód pokarmowy. Podobnie jak owoce mają właściwości detoksykacyjne. Usuwają toksyczne metabolity z organizmu wraz z moczem.

Jeżyny właściwości zdrowotne
Dojrzale owoce jeżyny

Jeżyny właściwości dla zdrowia i urody

Odwar z liści jeżyn polecany jest przy schorzeniach jelit i żołądka różnego pochodzenia. Wykazuje działanie łagodnie napotne, moczopędne, reguluje przemianę materii oraz przynosi ulgę w chorobach reumatycznych. Najczęściej liście jeżyny stosuje się w mieszankach z innymi ziołami w stanach gorączkowych, bólach brzucha, wzdęciach, niestrawności i biegunce.

Jeżyna dla urody

Zewnętrznie liście jeżyny są stosowane do przemywań skóry trądzikowej oraz przy wypryskach. Kąpiele z dodatkiem odwaru z liści jeżyn łagodzą swędzenie skóry.

Wyciąg z owoców jeżyn

Wyciąg z jeżyn posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Badania nad wyciągiem z jeżyn wykazały, że ten naturalny ekstrakt może być obiecującym środkiem wspomagającym w zapobieganiu i leczeniu zakażeń przyzębia.

Dalsze badania sugerują, że wyciąg z jeżyn (BBE) wykazuje nie tylko działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, ale także potencjalne właściwości przeciwnowotworowe.

Materiały źródłowe:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3540108/

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=25&sort=f&qlookup=&offset=50&format=Full&new=&rptfrm=nl&ndbno=09042&nutrient1=315&nutrient2=&nutrient3=&subset=0&totCount=298&measureby=m

A. Ożarowski, W. Jaroniewski „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”,

Ł. Łuczaj „Dzika kuchnia”,

P. Pitchford „ Odżywianie dla zdrowia”,

T.Błaszczyk” Leczę ziołami chińskimi”

Views: 14

Podobne wpisy