Wiosną nasz organizm potrzebuje detoksykacji i oczyszczenia krwi z nagromadzonych toksyn, a sok z brzozy może w tym znacząco pomóc. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym i wzmacniającym, sok ten wspiera usuwanie szkodliwych substancji z organizmu, co jest szczególnie ważne po zimowych, ciężkostrawnych posiłkach oraz narażeniu na toksyny środowiskowe. W efekcie, wiele osób właśnie wiosną odczuwa zmęczenie, senność i większą podatność na przeziębienia. Sok z brzozy może być naturalnym wsparciem w przywracaniu energii i odporności w tym okresie.
Kiedy zbierać sok z brzozy
Jednym z najprostszych sposobów na detoks i zastrzyk nowej energii jest naturalny sok z polskiej brzozy. Można go zdobyć podczas spacerów w lesie, korzystając z dobrodziejstw natury. Gdy temperatura wzrasta po pierwszych przymrozkach, brzozy i inne drzewa zaczynają przesyłać soki z korzeni do gałązek, aby zasilić młode liście. To idealny moment, aby pozyskać sok, który skutecznie oczyszcza i odżywia organizm. Jednak okres, w którym można zbierać ten cenny płyn, jest krótki, więc warto działać szybko, by skorzystać z jego dobroczynnych właściwości.
Sok z brzozy właściwości
Świeży sok z brzozy (oskoła) ma działanie wzmacniające i regulujące przemianę materii. Pomaga zapobiegać tworzeniu się kamieni moczanowych oraz odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn. Kuracja sokiem z brzozy szczególnie korzystnie wpływa na nerki, wątrobę i układ moczowy, pomagając im pozbyć się złogów. Czysty sok z brzozy składa się w 95% z wody i w 5% z cennych składników odżywczych, takich jak węglowodany, sole mineralne, białka oraz witamina C (kwas askorbinowy).
Sok znajduje zastosowanie w leczeniu chorób nerek i kamicy moczowej, a podobnie jak młode listki brzozy, wspomaga również pracę wątroby. Osoby osłabione lub schorowane powinny regularnie pić sok z brzozy, ponieważ ma on właściwości wzmacniające, dotleniające, odkwaszające i odtruwające.
Zewnętrznie świeży sok z brzozy można stosować na włosy jako płukankę lub wcierkę. Taka kuracja nadaje włosom piękny połysk, zwiększa ich objętość i wzmacnia cebulki włosowe.
Kiedy zbiera się sok z brzozy?
Drzewa zaczynają puszczać soki w zależności od położenia geograficznego i temperatury powietrza. Pogodę warto obserwować już pod koniec lutego, jednak zazwyczaj drzewa budzą się około połowy marca. Brzozy zwykle zaczynają puszczać soki, gdy temperatura powietrza utrzymuje się powyżej 8 stopni przez kilka dni. Trudno dokładnie określić, kiedy ten proces się rozpocznie, ponieważ zależy to od pogody i nasłonecznienia drzewa. Jeśli nastąpi ochłodzenie, sok przestanie płynąć. Z obserwacji wynika, że w niektórych regionach brzozy zaczynają puszczać sok, gdy zakwita forsycja.
Czy zbieramy tylko sok z brzozy?
Czy zbieramy sok tylko z brzozy? Nie, choć sok z brzozy jest najpopularniejszy, istnieje wiele innych drzew, z których można pozyskiwać wartościowy sok. Wśród nich są:
- klon polny,
- klon jawor,
- grab,
- wierzba,
- buk,
- orzech włoski,
- czereśnia,
- wiśnia,
- topola
- osika
- olcha
Sok zbiera się z dużych, zdrowych drzew, najczęściej poprzez nacięcie, nawiercenie lub wbicie metalowej rurki pod kątem w drzewo, najlepiej od strony południowej, ponieważ obserwacje pokazują, że z tej strony drzewo wydziela więcej soku. Jeśli drzewo jest pochyłe, można wykorzystać jego krzywiznę, co ułatwia naturalne spływanie soku.
Dlaczego warto pozyskiwać sok brzozy?
Przedwiośnie to okres, gdy dostęp do świeżych roślin wspomagających wydalanie toksyn nagromadzonych zimą jest ograniczony, a organizm potrzebuje wzmocnienia. Sok z brzozy, klonu i innych drzew to pierwsza naturalna nowalijka, wolna od chemicznych dodatków. Z dużego, 20-letniego drzewa można uzyskać od 3 do 5 litrów soku. Ważne jest, aby po jego pobraniu zabezpieczyć otwór specjalną maścią gojącą, dostępną w sklepach ogrodniczych. Świeży sok z brzozy dodatkowo dotlenia organizm, a soki z drzew są doskonałymi naturalnymi napojami izotonicznymi dla sportowców.
Czy sok z brzozy pomaga na odchudzanie?
Sok z brzozy może wspierać proces odchudzania podczas kuracji oczyszczającej, dzięki swoim właściwościom regulującym trawienie. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ u niektórych osób spożycie większej ilości soku może powodować biegunkę. Osoby, które mają tendencję do nadmiernego odczuwania zimna, powinny ograniczyć spożycie tego soku. Sok z brzozy, dzięki swoim właściwościom oczyszczającym nerki i wątrobę, może wspomagać odchudzanie, udrażniając te narządy. Może również okazać się bardzo pomocny w przypadku zaparć, zwłaszcza przy suchym stolcu.
Czy sok z brzozy i klonu podnosi cukier we krwi?
Sok z brzozy zawiera około 0,5-2% cukru, natomiast sok z klonu (mowa o wodzie klonowej, a nie syropie) jest nieco słodszy, z zawartością cukrów na poziomie 1-2%. Oba soki mają niski indeks glikemiczny. Choć osoby z cukrzycą powinny unikać cukrów, należy pamiętać, że cukier jest obecny w niemal każdym produkcie, a soki z naszych drzew są pod tym względem wyjątkowo korzystne. Sok z brzozy, ze względu na swoje ochładzające właściwości (zgodnie z terminologią medycyny chińskiej), może przynosić korzyści osobom z nadciśnieniem, pomagając obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć uderzenia gorąca na twarzy.
Jak przechowywać sok z klonu i brzozy
Świeży sok z klonu i brzozy to w rzeczywistości woda drzewna, zawierająca wodę, cukry (glukozę, fruktozę i sacharozę), sole mineralne oraz substancje organiczne. Ze względu na obecność cukru, soki te szybko fermentują, co sprawia, że mają bardzo krótki okres trwałości – już na drugi dzień mogą zacząć się psuć. Aby spowolnić fermentację, należy chronić soki przed światłem, owijając słoiki lub butelki np. ręcznikiem. Przechowywanie soku w lodówce i spożycie go jak najszybciej jest kluczowe.
Sok klonowy można również odparować, uzyskując syrop, który ma dłuższą trwałość. Jednak proces ten wymaga dużej ilości soku. Sok z brzozy i klonu można pasteryzować, choć należy pamiętać, że pasteryzacja pozbawia sok wielu cennych składników odżywczych. Alternatywnie, można spróbować zakonserwować sok z brzozy, dodając do słoika (ok. 3 litry) szczyptę kory dębu – sok nabierze lekkiej goryczy, ale będzie mniej podatny na psucie.
Oba soki, zarówno klonowy, jak i brzozowy, można zamrozić, np. w woreczkach do lodu. Należy jednak pamiętać, że mrożenie zmienia termikę soku, więc nie zaleca się spożywania go, gdy jesteśmy wyziębieni lub chorujemy z odczuciem zimna w ciele. Z soków można również przygotować podpiwek, wino, ocet, a także zaprawiać je alkoholem. Sok z klonu lub brzozy z dodatkiem alkoholu może być serwowany w formie drinków.
Jak pozyskiwać sok z drzew?
Najlepsze zbiory soku z drzew przypadają na okres, gdy księżyca przybywa. To naturalne zjawisko, podczas którego drzewa produkują więcej soku – nie ma w tym żadnej magii. Cała przyroda, w miarę zbliżania się pełni księżyca, wykazuje większy wzrost. Aby zebrać sok, wybieramy dorodne, duże drzewo i nacinamy lub nawiercamy je od strony południowej, ponieważ ta strona wydziela więcej soku niż strona północna.
W otworze umieszczamy słomkę, wężyk lub rurkę, w zależności od tego, co mamy pod ręką. Pod rurką stawiamy słoik lub butelkę i czekamy, aż sok zacznie samoczynnie skapywać. Najlepiej używać szklanych naczyń, ponieważ sok nie wchodzi wtedy w reakcje z plastikiem. Jeśli jednak używamy plastikowej butelki, warto regularnie sprawdzać zbiory i przelewać sok do szklanych pojemników.
Zachęcam do obejrzenia filmu instruktażowego na temat pobierania soku na kanale doktora Łukasza Łuczaja.
Jak pić sok z brzozy i sok z klonu
Sok z brzozy oraz sok z klonu najlepiej pić bezpośrednio po spuszczeniu z drzewa. Czyli jak tylko napełni się nam pojemnik z sokiem, zaczynamy go pić. Na początek zalecam jeden kieliszek soku i obserwacje organizmu. Jeżeli nic się nie dzieje, tzn. nie ma bólu brzucha lub biegunki zaczynamy zwiększać ilość wypijanego soku. Sok możemy pić podobnie jak wodę ok. 1,5 litra na dobę. Osoby odczuwające gorąco w ciele mogą pić nawet do 3 litrów dziennie soku.
Sok klonowy jest słodszy i można go rozcieńczać z wodą lub na czas picia soku klonowego zrezygnować z jedzenia słodkich przekąsek, napoi, owoców, chleba. Świeży sok klonowy i brzozowy jest dostępny naprawdę krótko, dlatego warto zrezygnować trochę z innych węglowodanów, aby uzupełnić elektrolity z soków.
UWAGA
Jak już zostało nadmienione, woda z brzozy jest wychładzająca, należy ją pić małymi łykami żeby nie doprowadzić do przeziębienia gardła. Osoby z tendencją do marznięcia i przeziębień po wypiciu szklanki soku mogą ssać plasterek imbiru lub jeden goździk aby ogrzać trochę organizm po wypiciu wody z brzozy. Imbir i goździki mają właściwości ogrzewające żołądek.
Sok z brzozy i klonu przeciwwskazania
Badania wykazały, że u 39% osób uczulonych na pyłki drzew po spożyciu soku z brzozy wystąpiły reakcje alergiczne. Osoby, które mają tendencję do marznięcia, mogą pić sok z brzozy w mniejszych ilościach, najlepiej z dodatkiem imbiru, goździków lub innych rozgrzewających ziół.
Materiały źródłowe:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7214889/
http://dendrologiasobolewski.pl/gatunki-rodzime/wybrane-gatunki-klonow-w-stanie-bezlistnym/
Views: 27