Z drzewa kasztanowca zwyczajnego pozyskuje się kilka surowców o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jest to roślina, która od wieków cieszy się popularnością w medycynie naturalnej i tradycyjnej ze względu na swoje wszechstronne korzyści dla zdrowia. Kasztanowiec zwyczajny, naukowo nazywany Aesculus hippocastanum, jest dużym drzewem pochodzącym z rejonów Europy i Azji. Od wieków różne części tego drzewa są wykorzystywane w celach leczniczych ze względu na unikalne właściwości zdrowotne.
Na przykład, nasiona kasztanowca zwyczajnego są cennym surowcem, z którego pozyskuje się ekstrakt, który ma właściwość uszczelniania naczyń krwionośnych oraz przeciw obrzękom. Ten ekstrakt jest szeroko stosowany w leczeniu stanów zapalnych, obrzęków nóg, żylaków oraz hemoroidów.
Oprócz tego liście kasztanowca zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Ich napary lub ekstrakty są wykorzystywane do łagodzenia objawów zapalenia gardła, owrzodzeń skóry oraz innych stanów zapalnych. W artykule omówimy szczegółowo różne części kasztanowca zwyczajnego oraz ich korzystny wpływ na zdrowie. Dowiedzmy się więcej o tej fascynującej roślinie i jak możemy wykorzystać jej właściwości lecznicze w codziennym życiu.
Kasztanowiec zwyczajny właściwości zdrowotne:
- uszczelnia ściany naczyń włosowatych,
- Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, przywracając im elastyczność,
- Poprawia krążenie obwodowe,
- zwiększa ukrwienie skóry,
- Przeciwdziała zastojom żylnym,
- usprawnia przepływ krwi w naczyniach żylnych oraz w umięśnieniu gładkim.
Zewnętrznie stosowane preparaty kasztanowca działają:
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwzapalnie
- lekko ściągająco
- likwidują obrzęki i krwiaki.
Garbniki zawarte w surowcu z kasztanowca wpływają na przewód pokarmowy, działając:
- rozkurczowo,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie
- łagodnie przeciw biegunce.
Kora z kasztanowca zastosowanie lecznicze:
Korę pozyskujemy młodych i zdrowych gałązek. Po ususzeniu w ciepłym przewiewnym pomieszczeniu mamy gotowy surowiec (Cortex Hippocastani) Odwar z kory stosowany jest w:
- nieżytach przewodu pokarmowego,
- obecności krwi w kale,
- owrzodzeniu jelita grubego,
- hemoroidach i pękających żylakach.
Przepis na odwar z kory drzewa kasztanowego:
- 1 łyżka rozdrobnionej kory
- dwie szklanki letniej wody
- pozostawić na 1-2 godziny
- następnie gotować 5 minut
- odstawić na 10 minut
- przecedzić i pić 1/4- 1/2 szklanki
zewnętrznie robić okłady na obrzęki i żylaki.
Kwiat Kasztanowca działanie:
Kwiaty (Flos hippocastani) zbieramy się w czerwcu. Ścinamy całe kwiatostany kasztanowca w pełni kwitnienia. Suszymy tylko kwiaty w ciepłym przewiewnym zacienionym miejscu. Kwiaty rozkładamy cieniutką warstwą, aby nie gniły. Uzyskany surowiec (Flos Hippocastani) zawiera między innymi, escynę, flawonoidy i związki kumarynowe, które:
- uszczelniają i wzmacniają naczynia włosowate,
- wspomagają odtruwanie organizmu,
- regulują przemianę materii,
- poprawiają krążenie mózgowe, obwodowe i wieńcowe,
- Hamują rozwój miażdżycy.
Przepis na intrakt z kwiatów kasztanowca:
Doktor H.Różański poleca intrakt kwiatowy sporządzony na winie wytrawnym:
- 100 g świeżych kwiatów
- zalać 500 g gorącym winem wytrawnym
- zażywać 2 razy dziennie po 15 ml lub 1 raz dziennie po małym kieliszeczku na dobre krążenie krwi.
Napar z kwiatów kasztanowca:
- 1 łyżki kwiatów
- na 1 szklankę wrzątku (nie gotować)
- pić 2 razy dziennie po 200 ml przez 3-4 tygodnie.
Owoce kasztanowca zastosowanie lecznicze:
Wyciągi z niedojrzałych owoców i dojrzałych nasion służą do:
- leczenia obrzęków pooperacyjnych, pourazowych,
- zaburzeń krążenia żylnego kończyn i mózgu,
- żylaków kończyn i odbytu (hemoroidów).
Podawane są także w przypadku:
- udaru,
- obrzęku mózgu,
- w stanach zapalnych żył,
- przy zakrzepach, zawałach,
- w profilaktyce zakrzepicy.
Wyciągi z owoców i nasion Kasztanowca:
- zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń,
- przywracają elastyczność naczyniom krwionośnym,
- poprawiają krążenie obwodowe, mózgowe i wieńcowe,
- Usprawniają krążenie krwi w skórze,
- Przyśpieszają resorpcję płynów surowiczych w miejscu obrzęku,
- Hamują stan zapalny oraz odczyn alergiczny.
B. Bołotow zaleca sporządzenie „piwa” z owoców kasztanów dla wzmocnienia pracy żołądka.
Pączki i liście kasztanowca w leczeniu
Z pączków i liści kasztanowca również wykonuje się preparaty w postaci intraktu, nalewek, naparów czy syropów. Posiadają podobnie jak kwiaty, owoce i kora właściwości:
- odtruwające,
- przeciwzapalne,
- Działają przeciwzakrzepowo,
- wzmacniająco na śródbłonki naczyń krwionośnych
Pączki bardzo dobrze wpływają na elastyczność skóry. Działają przeciwzapalnie na układ oddechowy i pokarmowy. Zaleca się również stosowanie pączków do kuracji oczyszczających. (czyszczą krew).
Napar z pączków kasztanowca:
- 1 łyżka rozdrobnionych świeżych lub suchych pączków
- zalać 1 szklanką wrzącej wody
- odstawić na 15 minut, przecedzić
- Pić 2 razy dziennie po 1 szklance przez 2-3 tygodnie.
W przypadku stanów zapalnych układu oddechowego:
- ½ szklanki naparu z miodem 4 razy dziennie przez 1-2 tygodnie.
Intrakt.
- 100 g świeżych lub suchych pączków
- zalać 300 g gorącego wina, lub alkoholu 30-40%
- Odstawić na 7 dni, a następnie przefiltrować.
Można osłodzić miodem lub sokiem owocowym (najlepiej żurawinowym, różanym, z rokitnika, berberysowym, głogowym, kalinowym lub jarzębinowym). Zażywać 2 razy dziennie po 10-15 ml. W sprzedaży można kupić korę czy pączki kasztanowca. Jest też wiele gotowych preparatów zawierających w swoim składzie wyciągi z kasztanowca. Warto jednak wybrać się na spacer pod drzewo kasztanowca i zebrać samodzielnie surowiec z Kasztanowca.
Źródła:
dr. J.A.Dukle „Księga Zdrowia Ziołowa Apteka Domowa”,
dr. A.Ożarowski, W.Jaroniewski „Rośliny Lecznicze”,
dr. J. Górnicka „Apteka Natury”,
dr. H. Różański, www.rozanski.li
Views: 32