Lumbrokinaza co to jest

Lumbrokinaza to enzym pochodzący z dżdżownic, który stał się znany dzięki swoim korzystnym działaniom na układ krwionośny. Wielu z nas, gdy słyszy o dżdżownicach, reaguje odrazą czy obrzydzeniem. Przecież to małe, śliskie stworzenia, które raczej kojarzą się z wilgotną ziemią niż z medycyną. Jednakże te skromne stworzenia kryją w sobie tajemnicę o wielkim potencjale zdrowotnym. Dzisiaj chcemy przedstawić Ci tę niesamowitą stronę dżdżownic, która może sprawić, że spojrzysz na nie z nowym, pełnym szacunku okiem. W końcu natura potrafi nas zaskakiwać w najmniej spodziewanych miejscach.

Lumbrokinaza i Dżdżownice co to ma wspólnego.

Wraz z mrówkami, owadami i innymi insektami, dżdżownice od tysięcy lat są podstawą tradycyjnej medycyny chińskiej. Starożytny chiński tekst medyczny, „Ben Cao Gang Mu” stwierdza, że dżdżownica („Di Long”)  jest używana jako tak zwany „przełamywacz” przy:

  • paraliżach,
  • drętwieniach,
  • blokadach kanałów merydianowych.

W latach 70.  prof. Shan Hongren odkrył enzymatyczne funkcje ekstraktu z dżdżownic. W związku z odkryciem został uhonorowany nagrodą na Konferencji Naukowej ONZ w 1978 r. W 1997 r. produkt wytworzony z dżdżownic o nazwie Plasmin został zatwierdzony przez chiński rząd jako nowy lek. W 1999 r. China Medical Society uczyniło Plasmin kluczowym produktem, który ma być promowany w całych Chinach. W tym samym roku  Plasmin został zarejestrowany przez chińskie Biuro Nadzoru i Administracji jako formuła TCM chroniona na poziomie krajowym, a w 2000 roku została włączona do Chińskiej Farmakopei Narodowej – przynajmniej według szeregu witryn promocyjnych (Health King 2004).  

Lumbrokinaza i enzymy proteolityczne w medycynie chińskiej.

Obecnie w Chinach stosuje się ekstrakt z dżdżownic przy leczeniu:

  • astmy,
  • nadciśnienia,
  • wrzodów,
  • padaczki,
  • schorzeń naczyń krwionośnych
  • oraz do zwalczania gorączki.
  • zakrzepicy

Począwszy od lat 80, japońscy naukowcy potwierdzili tę obserwację eksperymentalnie, gdy wyizolowali sześć enzymów proteolitycznych z dżdżownic. Wspólnie nazwali te enzymy lumbrokinazą (LK). (Enzymy proteolityczne są naturalnymi substancjami, które przyspieszają trawienie białek w ich składowych aminokwasach).

Lumbrokinaza jest obecnie udostępniana przez wielu amerykańskich dystrybutorów suplementów. W encyklopedycznej bazie danych National Library of Medicine,  w jednym z badań stwierdzono, że “lumbrokinaza jest korzystna w leczeniu zawału mózgu [udar, wyd.]” (Jin 2000). Substancja wykazuje również pewien potencjał w opiece pooperacyjnej u pacjentów, którzy otrzymali protetyczne wszczepy naczyniowe (Hwang 2002).

Dżdżownice znane nie tylko w Chinach

Istnieje wiele zapisów o stosowaniu preparatów z dżdżownic w różnych zakątkach świata. W Laosie i Birmie stosowano kąpiele w płynie z jamy dżdżownic przeciw ospie. Dżdżownice podawane jako lek wzmacniający, suszono, spalano na popiół i proszkowano. Tradycyjna medycyna Hinduska stosuje dżdżownice w postaci wywaru przy:

  • gorączce,
  • bólu żołądka,
  • bólu karku,
  • zaburzeń trawiennych i nerwowych.
Lumbrokinaza boluoke

Wietnamczycy stosują sproszkowane dżdżownice do leczenia:

  • zakażeń bakteryjnych
  • i wirusowych.

W Iranie dżdżownice traktowane są jako lek

  • zmniejszający wielkość kamieni moczowych
  • oraz pomocny w ich wydaleniu.

W tym celu są pieczone i spożywane z chlebem.

Prace badawcze w Polsce

W badaniach prowadzonych przez interdyscyplinarny zespół z Zakładu Immunobiologii i Zakładu Biochemii, Instytutu Biologii i Biochemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz z Laboratorium Analitycznego Wydziału Chemii UMCS, a także Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Uniwersytetu Medycznego w Lublinie są izolowane i identyfikowane oraz oceniane pod kątem aktywności biologicznej związki pozyskiwane z dżdżownic o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwnowotworowym.

Substancje bioaktywne są uzyskiwane z metabolitów bakterii Raoultella ornithinolytica, która została wyizolowana ze ściany jelita dżdżownic Dendrobaena veneta jako prawdopodobny symbiont. Sposób izolacji został opatentowany (PATENT NR 212077), a szczep zdeponowany w celach patentowych w Narodowym Instytucie Leków w Warszawie. Wspólnie z Uniwersytetem Jagiellońskim został zgłoszony do ochrony patentowej związek o selektywnym działaniu na raka szyjki macicy.

Dżdżownice i związki przeciwnowotworowe

Zauważono, że dżdżownice żywią się głównie grzybami i bakteriami, które pobierają wraz z masą organiczną. Z glebą dostają się do ich przewodu pokarmowego również mikroorganizmy saprofityczne, jak i patogenne. Przed tymi drugimi musiały wytworzyć system obronny pozwalający przetrwać im w środowisku glebowym. Jednym z wielu mechanizmów obronnych przed zakażeniem jest wytwarzanie substancji antybiotycznych: przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybowych przez bakterie symbiotyczne w jelicie. Związki te, jak się okazało, mają również aktywność przeciwnowotworową. 

Zespół badawczy otrzymał kompleks gliko-proteinowy o działaniu przeciwgrzybowym w stosunku do Candida albicans oraz przeciwnowotworowym o aktywności na komórki raka jajnika i raka piersi.  Ponadto wyizolowano związki o aktywności przeciwprątkowej oraz przeciwnowotworowej, działające na różne linie nowotworowe, które po dokładnej identyfikacji będą w przyszłości patentowane. Oprócz analizy metabolitów bakterii jelitowych dżdżownic prowadzone są badania nad aktywnością przeciwnowotworową płynu celomatycznego pozyskiwanego bezpośrednio z jamy ciała tych bezkręgowców. Szczególnie ciekawe jest silne działanie na komórki raka płuca. Wyniki prowadzonych badań prezentowane są na konferencjach naukowych i publikowane w prestiżowych czasopismach zagranicznych. 

Źródło: http://www.faim.org/of-enzymes-worms-and-cance ; https://biotechnologia.pl

Views: 67

Similar Posts