Ocet z kwiatów szczypiorku poprawia trawienie, neutralizuje toksyny w organizmie, likwiduje obrzęki, zwalcza pasożyty, a co najważniejsze ma obłędny smak, zapach i kolor. Zakochasz się w nim na zawsze.
Czy można zrobić ocet ze szczypiorku?
Najczęściej szczypiorek zjadamy przed kwitnieniem na surowo jako dodatek do chleba, past, sałatek i zup. Kiedy szczypiorek zakwitnie, cieszy nasze oko, ale nie zawsze mamy pomysł jak spożytkować kwiat szczypiorku.
Kwiaty szczypiorku podobnie jak łodyżki mają podobne właściwości lecznicze.
O niezwykłych właściwościach octu poczytasz w tym artykule Ocet dla zdrowia. Niedoceniany żywy suplement diety oraz Ocet rodzaje zastosowanie i właściwości dla zdrowia
Ocet z kwiatów szczypiorku ma smak kwaśny, słodki i lekko ostry. Nie da się opisać dokładnie tego smaku, ponieważ zarówno aromat, jak i smak jest jak królewski dresing do sałatek i serów.
Tak wygląda ocet ze szczypiorku.
Właściwości octu z kwiatów szczypiorku
Ocet z kwiatów szczypiorku ma także właściwości wiążące toksyny nagromadzone w wątrobie i w podbrzuszu które są wynikiem niewłaściwej diety.
Ponadto możemy stosować ocet z kwiatów szczypiorku w przypadku:
- niestrawności
- nadwagi /wspomaga odchudzanie.
- Zaburzeniach krążenia
- nudności
- nadmiar śluzu w organizmie np. odpluwanie flegmy
- pasożyty
- wodniste stolce
- zewnętrznie łagodzi ukąszenia owadów
Warto również wiedzieć, że kwiaty szczypiorku zarówno świeże, jak i w postaci octu wzmacniają nerki, wątrobę i żołądek.
Dla osób z chorobami żołądka ocet jest korzystniejszym wyborem niż świeży kwiat, ponieważ nie obciąża żołądka.
Kwiat szczypiorku na ocet przepis
składniki:
- kwiaty szczypiorku
- przegotowana i ostudzona woda
- miód
- ocet jabłkowy niepasteryzowany
Ważne ! używamy tylko ocet niepasteryzowany, ponieważ zawiera żywe bakterie octowe.
Sposób wykonania:
- napełnić cały słoik umytymi kwiatkami szczypiorku
- zalać zalewą, zakręcić delikatnie słoik (nie dokręcaj słoika. Ocet potrzebuje dopływu tlenu)
Kwiaty szczypiorku
ZALEWA:
- 4 szklanki wody
- 1 dużą łyżkę miodu i
- 1 niepełną szklankę octu jabłkowego.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy i zalewamy kwiaty.
- Kwiaty szczypiorku zalewamy tak, aby wszystkie były zakryte.
W zależności od ilości kwiatów dobieramy wielkość słoika i ilość zalewy.
Czas leżakowania octu:
Zalewę z kwiatami odstawiamy w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej na ok. 14 dni minimum, ale jak tylko zalewa zmieni kolor na piękny różowo fioletowy, możemy już zrobić pierwsze próby smakowe.
Jak stosować ocet z kwiatów szczypiorku?
Kulinarnie stosujemy ocet podobnie jak inne octy do sałatek, mięsnych galaretek, dresingów,
lemoniad.Zdrowotnie wewnętrznie stosujemy 1 łyżeczkę octu na pół szklanki wody.
Można również 1 łyżeczkę octu trzymać w ustach i powolutku po kropelce przełykać.
Views: 43