Na półkach sklepowych możemy zobaczyć różne rodzaje octu. Jest ocet spirytusowy, jabłkowy, ryżowy, winny czy dodatkami różnych ziół. Warto wiedzieć jednak, że nie każdy ocet służy naszemu zdrowiu.
Jakie są rodzaje octów?
Ocet balsamiczny
Jest długo leżakowany w beczkach (nawet 6 lat i dłużej) ma wyrazisty smak i jest mocno skoncentrowany, dlatego wystarczy tylko niewielka ilość, aby potrawa nabrała aromatu. Octy balsamiczne nie są tak kwaśne, jak inne octy a smak jest bardziej wyrafinowany z powodu przenikających się aromatów owoców, ziół i beczki.
Ocet spirytusowy
Powstaje w wyniku destylacji spirytusu. Jest to ocet bardzo silnie drażniący żołądek, ma działanie demineralizujące, dlatego nie powinien być stosowany wewnętrznie.
Ocet winny, jabłkowy i inne …
Najlepszy ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Taki ocet powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej z udziałem bakterii tlenowych Acetobacter.
Każdy z tych octów ma inne zastosowanie zdrowotne.

Prozdrowotne właściwości wybranych octów:
Ocet z białych winogron
- Łagodzi stany zapalne dróg moczowych
- Ułatwia wypróżnienia
- jest wspomagający w depresji
Ocet z ciemnych winogron
- Obniża poziom cholesterolu we krwi
- oczyszcza naczynia krwionośne z tłuszczu
- poprawia krążenie krwi
Ocet jabłkowy
- Reguluje ciśnienie krwi i krążenie
- wspomaga trawienie
- odkwasza
- oczyszcza stawy
- wspomaga odchudzanie
Ocet z piołunu
- Reguluje trawienie
- przeciw pasożytniczy
- żółciopędny
- usuwa toksyny z organizmu
- przeciwnowotworowy
Ocet agrestowy
- Wspomaga oddychanie
- wzmacnia naczynia krwionośne
- stosowany zewnętrznie poprawia ukrwienie
- stymuluje porost włosów
Ocet ananasowy
- Ułatwia trawienie szczególnie białek
- hamuje stany zapalne szczególnie dróg moczowych
- wspomaga leczenie osteoporozy (posiada dużą ilość manganu)
Ocet cebulowy i czosnkowy
- Przeciwzapalny
- antyseptyczny
- reguluje ciśnienie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- uelastycznia naczynia krwionośne
- stymuluje wydzielanie enzymów
- wzmacnia mięsień sercowy
- poprawia wzrok i pamięć
Ocet figowy
- Przeczyszczający
- poprawia koncentrację
- antydepresyjny
Ocet grejpfrutowy
- Działa bardzo silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych
- wspomaga odchudzanie (ocet wykonuje się z owocu razem ze skórką)
Ocet z kurkumy
- Oczyszcza i uspokaja jelito. Wskazany szczególnie w okresie postów i głodówek
- zalecany w okresie biegunek dla zmniejszenia podrażnienia jelit
Ocet morelowy
- Odtruwa organizm
- Oczyszcza krew
- chroni komórki
- odżywia skórę, włosy i paznokcie
- Wzmacnia zdolność koncentracji
Ocet porzeczkowy
- Pobudza układ odpornościowy
- Przeciwzapalny
- ochronny na śluzówki
- Wspomaga leczenie depresji
Ocet śliwkowy
- Antyalergiczny
- rozkurczowy
- wzmacnia naczynia krwionośne
- pobudza prace jelit
Ocet walerianowy /kozłek lekarski/
- Działa uspokajająco nie powoduje senności
Ocet wiśniowy
- Przeciwzapalny
- przeciwbólowy w schorzeniach reumatycznych
Ocet z owoców bzu czarnego
- Przeciwzapalny
- wzmacnia i odbudowuje system nerwowy
- pomaga przy zaparciach i hemoroidach
Ocet brzozowy
- Oczyszcza organizm z toksyn
- wzmacnia krew
Ocet z owocu kaliny
- Wzmacnia układ odpornościowy
- ma tendencję rozpuszczania guzów piersi
Ocet z krwiściągu
- Stosuje się przy włókniakach macicy
- Rozpuszcza tłuszcz w jamie brzusznej, przeciwnowotworowy
- wzmacnia nerki, wątrobę i żołądek.
Jak stosować ocet dla zdrowia
Standardowo octy przyjmujemy na pusty żołądek na 15 minut przed posiłkiem. Stosuje się niewielkie ilości np. łyżeczka octu na 1/2 szklanki wody.
Osoby z chorym żołądkiem powinny zachować szczególną ostrożność w stosowaniu octu.
Więcej o occie: Ocet dla zdrowia. Doskonały dla każdego żywy suplement diety
Odsłony: 12