Jemioła

Z ziela jemioły można sporządzić macerat, nalewki, octy, maści. Warto poświecić trochę czasu na zrobienie sobie takiej mikstury, zwłaszcza że, jemioła ma działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne, rozkurczowe, wzmacniające, pobudzające przemianę materii, moczopędne.

Macerat z jemioły

Maceratio Visci. W tym celu najlepiej świeże ziele przemielić przez maszynkę. Uwaga! Zioło twarde i włókniste, odradzam użycie maszynki do mięsa elektrycznej, (połamie nożyki); tutaj sprawdzi się ręczna duża maszynka do mięsa), następnie zalać letnią przegotowana wodą z odrobiną soli kuchennej (0,5% roztwór soli kuchennej). Roztwór soli ułatwia ekstrakcję frakcji aminokwasowej i peptydowej. Pozostawić pod przykryciem na 6-8 godzin, przecedzić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Pić 3 razy dziennie po 30-50 ml. (2-3 łyżki surowca zalać 1 szklanką wody).

Nalewka z jemioły

Przepis:

100 g ziela zalewamy 0,5 litra alkoholem 20- 30% (należy alkohol rozcieńczyć z wodą do uzyskania pożądanej mocy alkoholu)
Nalewkę leżakujemy 14 dni. Stosować 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli.

Wino z jemioły

Przepis:

40 g świeżego ziela jemioły zalać litrem słodkiego białego wina
Leżakować wino 14 dni od czasu do czasu należy wino zamieszać. Przecedzić.
Stosować 1 kieliszek likierowy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie potem należy zrobić przerwę w kuracji przynajmniej na 2 tygodnie.

Ocet z jemioły

W zależności od ilości octu, jaka chcemy otrzymać.
Rozdrobnione lub przemielone ziele jemioły zlewamy posłodzoną wodą najlepiej cukrem nierafinowanym, lub miodem w proporcji 2 łyżki cukru na szklankę wody.
Aby skrócić czas fermentacji, dodajemy pół szklanki dobrej jakości niepasteryzowany ocet jabłkowy lub winny.
Otwór naczynia z jemiołą zakrywamy gazą, aby nie wleciały muszki, ale był dostęp powietrza.
Naczynie odstawiamy do ciepłego zacienionego miejsca, do czasu aż powstanie ocet. (ok. 3-4 tygodnie).

Ocet w smaku jest gorzko cierpki. Stosuje się go w kropelkach jak nalewkę. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy w smaku ocet należy dodać jabłka tak jak do klasycznego octu jabłkowego.

O rodzajach i właściwościach zdrowotnych octu możesz przeczytać w naszym artykule. Polecamy również artykuł, który wykazuje, dlaczego ocet jest korzystny dla zdrowia.

Jemioła fermentowana beztlenowo

Rozdrobnione lub przemielone ziele jemioły wrzucamy do balonu na wino. Całość zlewamy wodą posłodzoną melasą trzcinową w proporcji 2 łyżki melasy na szklankę wody.
Dodajemy mateczkę EM (efektywne mikroorganizmy) w ilości 1 szklanki.
Otwór balonu zamykamy korkiem z wypełnioną wodą rurką. (tak jak przy robieniu wina).
Odstawiamy jemiołę do fermentacji beztlenowej. Kiedy jemioła przestanie „bąbelkować co jest sygnałem, że fermentacja jest zakończona, zlewamy przecedzony napój probiotyczny do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.
Stosujemy po kieliszku likierowym 3 razy dziennie.

Jemioła – Ciekawostki

Świeże owoce i zmielone ziele można zamrozić i przechowywać 1 rok. Zużywać na bieżąco przy sporządzaniu maceratu lub maści. Maść stosuje się na guzy nowotworowe. Przepis Maść jemiołowa na guzy rakowe. Ziele jemioły i owoce zbierać od lutego do kwietnia.

O właściwościach jemioły przeczytasz w tym artykule. 

Materiały źródłowe:

“Rośliny Lecznicze” dr A. Ożarowski i W. Jaroniewski,

Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z Autor: Strehlow Wighard

Zdrowie człowieka w niezdrowym świecie” B. Bołotow

Views: 133

Podobne wpisy