Kto z nas nie ulega słodkiej pokusie? Jest coś nieodparcie przyjemnego w dzieleniu się ciastkiem, które rozpływa się w ustach, z kimś, kto sprawia, że nasze serce bije szybciej. To chwile, które pamiętamy, które chcemy celebrować i powtarzać. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, jaka jest druga strona tej słodkiej monety? W tych krótkich momentach rozkoszy kryje się coś więcej niż tylko kalorie – kryje się pytanie o cenę, jaką płacimy za te małe przyjemności. W naszym wpisie rozwijamy temat ukrytych kosztów słodkiego życia. Czy słodycze są warte swojej ceny? Zapraszamy do lektury, która może zmienić Twój sposób myślenia o deserach i pomóc Ci znaleźć równowagę między zdrowiem a słodką rozkoszą.

Dlaczego smak słodki (nie cukier) jest nam potrzebny?

Żyjemy w czasach, gdzie przemysł cukierniczy odnosi olbrzymie zyski.  Cukier dodawany jest niemal wszędzie: napoje, ketchupy, musztardy, kiełbasy, chleby, gotowe zupy, sosy, syropy, lekarstwa, to tylko część ukrytego cukru. Ten z ciastek, batoników czy soków jest akurat widoczny, więc mało kiedy zdajemy sobie sprawę, że zjadamy za dużo cukru. Nasz organizm potrzebuje słodkiego smaku. Mleko matki jest słodkie, więc śmiało możemy powiedzieć, że potrzebę słodkiego wyssaliśmy z mlekiem matki. Co ciekawe mleko matki zawiera 7% cukru mlecznego i jest słodsze od mleka pochodzenia zwierzęcego. Smak słodki zawsze kojarzył nam się z przyjemnością. Mówiąc o kimś, że jest słodki,  zawsze mamy na myśli kogoś ciepłego, przyjaznego, uroczego. Żaden słodki owoc nie jest dla nas trujący. Cały czas mówimy o smaku słodkim, a nie cukrze. Oprócz przyjemności smakowych. Smak słodki powoduje przypływ siły życiowej. Spożywając cukier, za pomocą insuliny w mózgu wydziela się serotonina (serotonina jest neuroprzekaźnikiem szczęścia) co daje nam chwilową przyjemność, ale po spożyciu cukru  za ok. 10 minut już nie czujemy się tak  szczęśliwi. Ogarnia nas senność i odczówamy spadek siły. Według tradycyjnej medycyny chińskiej smak słodki jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania w zdrowiu człowieka. Smak słodki harmonizuje wnętrze człowieka a szczególnie śledzionę i trzustkę. Nawilża, likwiduje suchość w ustach, usuwa zimno z organizmu.

Cukier w świetle badań naukowych.

Jeszcze 100 lat temu cukier był spożywany w niewielkich ilościach. Obecnie np. przeciętny Amerykanin spożywa rocznie ok. 72 kg cukru. W Europie spożycie na jednego mieszkańca jest nieco mniejsze, ale to i tak dużo za dużo. Jedna puszka popularnego napoju gazowanego zawiera 10 łyżeczek cukru. Potrzebujemy, tylko 5 gr cukru na dzień !  Cukier jest produktem silnie uzależniającym (badania na szczurach wykazały, że cukier uzależnia bardziej niż heroina) 1. 2. wysoko przetworzonym, pozbawionym wszelkich wartości odżywczych.
Co więcej, aby cukier był biały, używa się m.in. chloru jako wybielacza. Wszyscy chyba wiemy, co chlor czyni z poszarzałymi firankami, czy bakteriami w WC. Jeżeli jest bakteriobójczy w basenie czy w WC  to i w naszym organizmie również.
Niestety chlor zawarty w cukrze poważnie uszkadza naszą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, powodując lawinę chorób trawiennych. Choć cukier w pierwszej chwili zaspakaja łaknienie na słodkie, nie jest w stanie zaspokoić potrzebę naszego organizmu na wartości odżywcze zawarte w naturalnych produktach o smaku słodkim.

niezdrowy cukier

Cukier a zdrowie, czyli konsekwencje nadmiernego spożywania cukru rafinowanego

Nadmierna konsumpcja produktów słodkich a w szczególności słodzonych napojów i słodyczy może prowadzić do takich schorzeń jak:

  • cukrzyca typu 2
  • otyłość jest często wymieniana jako główny czynnik przyczyniający się do rozwoju cukrzycy, ale nowe badania wykazały, że spożycie cukru niezależnie wpływa na ryzyko cukrzycy
  • dysbakterioza a co za tym idzie problemy trawienne takie jak (zaparcia, biegunki, wzdęcia, odbijanie, czkawki, bóle żołądka, bóle brzucha itp.) poczytaj o roli bakterii w artykule, Dlaczego warto jeść kiszonki?
  • zaburzenia koncentracji i pamięci
  • nadpobudliwość psychoruchowa choroba Alzheimera
  • nowotwory (Od lat dwudziestych ubiegłego wieku postawiono hipotezę, że komórki nowotworowe wolą używać fermentacji cukru do wytwarzania energii niż fosforylacji opartej na tlenach)
  • osłabienie układu odpornościowego (cukier osłabia zdolność krwinek białych do fagocytowania tych szkodliwych drobnoustrojów/ po spożyciu cukru przez 5 godzin o 50% spada Twoja odporność)
  • cukier tworzy stany zapalne w organizmie (po spożyciu cukru poziom białka C-reaktywnego/ CRP podnosi się, co ma wpływ na występowanie chorób serca i cukrzycy)
  • cukier zaostrza przebieg astmy 
  • powoduje zaburzenia neurologiczne
  • wahania nastrojów
  • zmiany osobowości
  • przyczynia się do nadciśnienia
  • nadmiar słodyczy zakwasza krew i niszczy witaminy w tym witaminę B
  • cukier pozbawia organizm minerałów (aby organizm mógł go strawić, uruchamia własne zapasy, minerałów powodując niedobory i zaburzenia m.in. kośćca czy wypadanie włosów)
  • cukier prowadzi do zaniku kośćca, artretyzmu/ osteoporozie
    demineralizuje zęby, prowadząc do próchnicy i chorób przyzębia
  • cukier jest szkodliwy dla układu hormonalnego, w skład którego wchodzą wątroba, trzustka, nanercza
    prowadzi do otyłości (nie ma żadnych wartości odżywczych jedynie puste kalorie)
  • spożycie cukru powoduje, że nasz organizm zostaje okradziony z zapasów wapnia, potasu, chromu
    ponieważ cukier współzawodniczy z witaminą C, spożywając cukier w nadmiarze, przyczyniamy się do niedoborów tej, co z kolei powoduje zagrożenie szkorbutem, wylewem, zawałem serca, przedwczesnym starzeniem i wieloma innymi problemami zdrowotnymi.
  • cukier zaburza pracę śledziony, która zaczyna produkować nadmiar patologicznego śluzu, czego skutkiem jest: katar, flegma, ciągnąca się ślina, lepki stolec, cysty, guzy, upławy, rozwój grzybicy candida albicans
  • spożycie cukrów prostych jest powiązane z: depresją, sennością, słabym libido, przedwczesnymi zmarszczkami, wilczym głodem, wyczerpaniem, nerwowością, bólami głowy, zaburzeniem koncentracji, trądzikiem.
  • podejrzewa się również, że cukier przyczynia się do choroby Parkinsona

Jak widać lista przykrych konsekwencji jest długa, ale tak naprawdę w rzeczywistości jest o wiele dłuższa. Biorąc pod uwagę, że cukier zakwasza organizm już możemy dodać następną listę chorób wynikającą z zakwaszenia.

Co się dzieje w organizmie po spożyciu ciastka lub słodkiego napoju?

1. Cukier spożyty, najpierw w jamie ustnejzmienia pH, przyczyniając się do powstania patologicznej flory w ustach. 
2. W żołądku podrażnia błonę śluzową, co może prowadzić do stanów zapalnych żołądka włącznie z wrzodami. 
3. Cukier w jelicie cienkim przekształca się w glukozę.
4. Wtedy wątroba dostaje taką ilość glukozy, że podnosi się poziom cukru we krwi.
5. Kiedy zawartość glukozy we krwi jest za wysoka, wątroba przekształca go w cząstki tłuszczu, co równa się = otłuszczenie wątroby.
6. z wątroby cząsteczki tłuszczu odkładają się w innych partiach ciała jako tłuszcz. (biodra, brzuch itd.)
7. po zjedzeniu lodów, ciastek, czekolady itp. poziom cukru we krwi jest tak duży, że trzustka MUSI wyprodukować insulinę.

Ponieważ cukier ma bardzo wysoki poziom glikemiczny (wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po spożyciu) trzustka wytwarza nadmiar insuliny, który gdy poziom cukru gwałtownie spadnie (a tak się właśnie dzieje po spożyciu cukrów prostych) prowadzi do niedocukrzenia objawiającego się sennością, nerwowością, depresją itp. a w przyszłości do uszkodzeń trzustki.

cukier i poziom glikemiczny

Cukier a zdrowie: pytania i odpowiedzi:

Jak rozpoznać nadmiar cukru w organizmie?

Oprócz wymienionych powyżej objawów:

  • wzrasta łaknienie na białko szczególnie pochodzenia zwierzęcego (metabolizm węglowodanów reguluje metabolizm białek i odwrotnie)
  • grzybica pochwy
  • ból kości
  • obrzęki (wynik nadmiaru patologicznego śluzu)

Jak inaczej zaspokoić ochotę na coś słodkiego?

Najlepszym rozwiązaniem jest dieta złożona z naturalnych roślinnych produktów, które są dobrze przeżuwane (przeżuwanie pomaga wydobyć naturalny słodki smak).

Produkty słodkie, które nie szkodzą

Zachęcam również do przeczytania jaki cukier wybrać- przewodnik.

Smak słodki znajdziemy w owocach, warzywach takich jak:

  • buraki,
  • dynia,
  • marchewka,
  • słodkie ziemniaki,
  • ziemniaki,
  • pasternak,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • pieczarki,
  • kapusta biała,
  • korzeń pietruszki,
  • groszek zielony,
  • awokado,
  • papryka,
  • szparagi,
  • szpinak,
  • wężymord
  • ogórek 
  • smażona cebula.

Zaspokoisz pragnienie na słodkie, również jedząc:

  • słodki ryż,
  • kaszę jaglaną,
  • kukurydzę,
  • kasztany jadalne,
  • kokos,
  • orzechy pinii,
  • wanilię,
  • orzechy laskowe,
  • grzyby leśne,
  • boczniaki,
  • shitake,
  • masło,
  • mleko krowie świeże,
  • jajka, migdały,
  • sezam,
  • słonecznik.
  • Również mięso wołowe jest w smaku słodkim.

Jak odstawić słodycze?

  • Jak zostało wspomniane, należy dobrze przeżuwać szczególnie pokarmy o smaku słodkim, jakie zostały wymienione powyżej.
  • Przez pewien czas ok. 3-4 tygodnie nie jeść suszonych owoców szczególnie daktyli i rodzynek a najlepiej wszystkich, aby organizm mógł się zregenerować.
  • Należy zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczy nierafinowanych a szczególnie tych o smaku słodkim:  olej kokosowy, dyniowy, sojowy (uwaga! Większość soi jest modyfikowana genetycznie GMO, co może prowadzić do poważnych chorób), lniany, sezamowy, słonecznikowy, z oliwek.
  • Zażywaj chrom (zmniejsza łaknienie na słodycze).
  • Popijaj od czasu do czasu herbatkę z lukrecją (jest słodka i wzmacnia żołądek).
  • Dozwolony jest też sok z winogron organicznych (bio) w niewielkich ilościach (kieliszek likierowy) ze względu na właściwości odbudowujące krew.

Czy są bezpieczne zamienniki cukru?

Tak. Do takich zamienników należy m.in.:

  • stewia,
  • miód,
  • melasa trzcinowa,
  • cukier kokosowy

i inne, o których będziemy jeszcze pisali. Należy jednak pamiętać, że wciąż  są to cukry, dlatego osoby chore powinie je ograniczyć do absolutnego minimum. Nawet spożywanie suszonych czy świeżych owoców znacznie podnosi poziom glukozy we krwi.
Najlepiej jednak będąc na detoksie cukrowym nie spożywać żadnych zamienników cukru przez pewien czas. (w zależności od schorzenia)
Wyjątkiem są owoce o niskim indeksie glikemicznym takie jak maliny czy borówki leśne (jagody).

Nasz organizm dopomina się wszystkich smaków, słodkiego również, ale nadmiar słodkiego zwłaszcza cukrów prostych, prowadzi  do problemów zdrowotnych.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28835408

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17617461

B. Simonsohn “Stewia”,

H. R. Clark „Kuracja życia”,

N. Winters, J. H. Kalley „Zagłodzić Raka”, 

B. Fife „Dieta Ketogeniczna”, 

P. Pitchford „Odżywianie  dla zdrowia”, 

A. Moritz „Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania”, 

Visits: 8

Similar Posts