Dieta przeciwzapalna to potężne narzędzie do redukcji stanów zapalnych i chorób autoimmunologicznych. Kiedy organizm jest w stanie zapalnym, układ odpornościowy ulega osłabieniu. Może to prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Kontynuując ten cykl, choroby autoimmunologiczne powodują większą ilość stanów zapalnych w organizmie.
Aby zapobiec, poprawić lub wyleczyć chorobę autoimmunologiczną, kluczowe jest zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Wybór odpowiednich produktów spożywczych, które odżywią Twój organizm, jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zmniejszenie stanów zapalnych i zapobieganie lub poprawianie chorób autoimmunologicznych.
Jedzenie, które spożywasz codziennie, ma moc leczenia Twojego ciała lub szkodzenia i powodowania stanów zapalnych w organizmie. Aby zminimalizować stan zapalny i poprawić autoimmunologię, powinieneś wyeliminować produkty prozapalne, które mogą wywoływać reakcję immunologiczną. Zastąp te produkty 12 najlepszymi produktami spożywczymi na redukcję stanu zapalnego, które są omówione w tym artykule na temat diety przeciwzapalnej.
Czym jest choroba autoimmunologiczna?
Twój układ odpornościowy jest mechanizmem ochrony Twojego organizmu. Ma on za zadanie chronić Cię przed chorobami i innymi potencjalnie szkodliwymi zagrożeniami zewnętrznymi. Kiedy działa poprawnie, układ odpornościowy identyfikuje i niszczy zagrożenia takie jak wirusy, bakterie i pasożyty.
Choroba autoimmunologiczna występuje, gdy układ odpornościowy organizmu zaczyna atakować swoje własne komórki i tkanki. Układ odpornościowy błędnie identyfikuje zdrowe komórki i tkanki jako zagrożenia zewnętrzne i podejmuje atak, aby je zniszczyć. Może to zdarzyć się prawie w każdej części ciała, w tym w mózgu, mięśniach, skórze i innych narządach.
Choroby autoimmunologiczne są zazwyczaj przewlekłe i mogą zagrażać życiu. Istnieje około 140 chorób autoimmunologicznych lub chorób o autoimmunologicznej podstawie. Miliony ludzi na całym świecie cierpi na jedną lub więcej z tych chorób autoimmunologicznych. Około 80% osób z chorobami autoimmunologicznymi to kobiety.
Objawy autoimmunologii
Objawy autoimmunologii mogą dotyczyć kilku lub wszystkich narządów ciała. Do czasu, gdy choroba stanie się ostrą, objawy często pojawiają się i znikają, są niespecyficzne i różnorodne. Objawy, które mogą wskazywać na to, że Twój układ odpornościowy nie działa prawidłowo, to:
- Zmęczenie
- Ból i sztywność stawów
- Nawracające gorączki
- Wysypka na skórze
- Ból brzucha lub dyskomfort (czasami związany z zespołem jelita drażliwego lub IBS)
- Niedokrwistość lub jakiekolwiek znane niedobory witamin lub minerałów
- Zmiany nastroju
Przyczyny chorób autoimmunologicznych
Podczas gdy dokładna przyczyna autoimmunologii nie jest jasna, badania sugerują, że istnieje genetyczna skłonność do autoimmunologii oraz różne czynniki środowiskowe, które wywołują chorobę (2).
Szacuje się, że około 75% chorób autoimmunologicznych jest spowodowanych czynnikami środowiskowymi. 7 najważniejszych czynników powodujących choroby autoimmunologiczne to:
1. Nadwrażliwość na gluten
2. Genetycznie modyfikowane organizmy (GMO)
3. Dysfunkcja jelit
4. Stres neurologiczny
5. Toksyny
6. Stres i hormony
7. Infekcje
Nietolerancje pokarmowe a autoimmunologia
Jelita są niezwykle ważne w przypadku chorób autoimmunologicznych, ponieważ bakterie jelitowe silnie regulują układ odpornościowy. Faktycznie, 70% Twojego układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Jednym z głównych sposobów, w jaki czynniki opisane powyżej prowadzą do autoimmunologii, jest zapalanie i uszkadzanie jelit oraz niszczenie korzystnych bakterii.
Kiedy błona śluzowa jelit jest uszkodzona, może stać się porowata. Pokarmy i inne substancje, które spożywasz, przechodzą przez te dziury w błonie jelitowej i przedostają się do krwiobiegu. Twój układ odpornościowy jest narażony na te pokarmy i reaguje na nie jako na zagrożenie, nasilając odpowiedź immunologiczną. Z tego powodu osoby z chorobami autoimmunologicznymi są bardziej podatne na nietolerancje pokarmowe.
Niedawne badanie obserwacyjne wykazało wyraźną różnicę w profilach nietolerancji pokarmowych u osób z chorobami autoimmunologicznymi (3). Poziomy IgG dla określonych przeciwciał pokarmowych były znacznie wyższe u pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, co oznaczało, że mieli one większą reakcję immunologiczną na te pokarmy. Ważne jest usuwanie pokarmów, które mogą powodować reakcję immunologiczną, aby zapobiec i poprawić choroby autoimmunologiczne.
Nietolerancje pokarmowe mogą być trudne do zidentyfikowania, ponieważ objawy są zwykle opóźnione o maksymalnie 72 godziny po spożyciu szkodliwego pokarmu. Objawy te obejmują nie tylko problemy trawienne, ale także migreny, zmęczenie, bóle stawów i problemy skórne. Testowanie nietolerancji pokarmowych to dobra opcja dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Aby uzyskać informacje na temat różnych metod testowania, zapoznaj się z tym artykułem.
Dieta przeciwzapalna a choroby autoimmunologiczne
Głównym czynnikiem przyczyniającym się do chorób autoimmunologicznych jest stan zapalny. Jedną z głównych przyczyn stanów zapalnych jest zła dieta, taka jak dieta typu Standard American Diet (SAD).
Pokarmy zawarte w diecie typu Standard American Diet (SAD) są niezwykle prozapalne. Zawierają one wysokie poziomy zaawansowanych produktów końcowych glikacji (AGE) lub glikotoksyn (4). Te związki powodują stan zapalny i stres oksydacyjny, uszkadzając tkanki w całym organizmie.
Dla każdej osoby z chorobą autoimmunologiczną kluczowe jest spożywanie diety przeciwzapalnej. Dieta przeciwzapalna eliminuje pokarmy powodujące stan zapalny i zawiera pokarmy zmniejszające stan zapalny w organizmie.
12 najlepszych produktów w diecie przeciwzapalnej dla osób z chorobami autoimmunologicznymi
Dieta przeciwzapalna skupia się na prawdziwych, naturalnych produktach spożywczych, które są najmniej prawdopodobne do wywołania reakcji immunologicznej. Niedobory antyoksydantów, witamin i mikroskładników mogą wpłynąć na zdolność organizmu do rozwiązywania stanów zapalnych.
Spożywanie produktów bogatych w mikroskładniki może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, wesprzeć układ odpornościowy i poprawić choroby autoimmunologiczne. Ważne jest również, aby upewnić się, że te produkty są organiczne, ponieważ pestycydy zostały powiązane z chorobami autoimmunologicznymi (5).
Tłuste ryby
Dzikie, poławiane tłuste ryby stanowią fantastyczny składnik diety przeciwzapalnej i mogą korzystnie wpłynąć na każdego z przewlekłym stanem zapalnym. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, które pomagają zmniejszać stan zapalny.
Twoje ciało przetwarza EPA i DHA na związki zwane rezolwinami i protektinami, które działają jako przeciwzapalne. Znaleziono również, że DHA zmniejsza produkcję cytokin i zmniejsza stan zapalny oraz aktywnie wspiera rozwiązanie stanu zapalnego (6).
Tłuste ryby, które są najlepszymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3, to:
- Łosoś
- Sardynki
- Śledź
- Makrela
- Anchois
Innym ważnym czynnikiem zmniejszającym stan zapalny jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 w diecie. Podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stan zapalny, większość kwasów tłuszczowych omega-6 zwiększa stan zapalny w organizmie.
Standardowa dieta amerykańska (SAD) obejmuje wysokie ilości utlenionych kwasów tłuszczowych omega-6, które znajdują się w kukurydzy i soi. Spożywanie diety z wyższym stosunkiem omega-6 do omega-3 może pogorszyć stan zapalny w ciągu czasu (7). Zamiast tego, dąż do idealnego stosunku, który mieści się między 4:1 a 1:1.
Oliwki i extra virgin oliwa z oliwek
Spożywanie oliwek i extra virgin oliwy z oliwek jest doskonałe dla zmniejszenia stanu zapalnego. Oliwki i oliwa z oliwek zawierają przeciwzapalne związki, takie jak antyoksydanty, makroskładniki i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Oliwki zawierają błonnik, witaminę E, witaminę K, miedź i wapń. Oliwki i oliwa z oliwek powinny stanowić kluczowe składniki dobrze zbilansowanej diety przeciwzapalnej.
Oliwa z oliwek zawiera biologicznie aktywne związki fenolowe (polifenole) (8). Związki fenolowe mają pozytywny wpływ na lipoproteiny osocza, uszkodzenia oksydacyjne, markery stanu zapalnego, funkcję płytek krwi i komórkową oraz aktywność przeciwbakteryjną.
Badania pokazują również, że oliwa z oliwek może zwiększać poziom adiponektyny (9). Adiponektyna to białko-hormon, które reguluje poziomy glukozy oraz rozkład kwasów tłuszczowych. Niskie poziomy adiponektyny są związane ze stanem zapalnym (10).
Extra virgin oliwa z oliwek jest najzdrowszą formą oliwy z oliwek i ma najbogatszy smak. Jest ona produkowana bez użycia ciepła lub chemikaliów i ma niski punkt dymienia. Ze względu na niski punkt dymienia, extra virgin oliwa z oliwek najlepiej nadaje się do skraplania na gotowane lub surowe jedzenie lub jako sos do sałatek.
Kurkuma
W walce przeciwko stanom zapalnym, kurkuma jest potężnym narzędziem. Kurkuma to przyprawa i roślina lecznicza, która od wieków była stosowana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Aktywny związek kurkumy, kurkumina, to polifenol odpowiedzialny za żółty kolor kurkumy.
Kurkumina ma działanie
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzakrzepowe
- oraz chroniące układ sercowo-naczyniowy (11).
Zwiększa również naturalną zdolność antyoksydacyjną organizmu, która zwalcza szkodliwe wolne rodniki.
Kurkumę w proszku należy dodawać do potraw po ugotowaniu, aby zachować jej skuteczność jako przeciwzapalnej. Dodaj odrobinę czarnego pieprzu i spożywaj z tłuszczami, aby umożliwić lepsze wchłanianie korzystnych związków. Można także stosować suplementację kurkumą. Moim ulubionym suplementem z kurkumą jest Liposomal Curcumin.
Owoce jagodowe
Owoce jagodowe, takie jak jagody, czarne jagody, maliny, truskawki i żurawina, są wypełnione potężnymi składnikami odżywczymi. Owoce jagodowe zawierają witaminy, minerały i polifenole. Najbardziej zauważalne polifenole w owocach jagodowych to antocyjany, które nadają jagodom ich charakterystyczne kolory. Antocyjany wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Oprócz antocyjanów, owoce jagodowe zawierają obfite ilości fitochemikaliów, w tym kwas elagowy oraz flawonoidy katechina, kwercetynę i kempferol (12). Te związki wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Innym owocem, który świetnie redukuje stan zapalny, są wiśnie. Wiśnie są bogatym źródłem polifenoli i witaminy C, które wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania wykazują, że spożywanie słodkich lub kwaśnych wiśni może zapobiec lub zmniejszyć stres oksydacyjny i stan zapalny (13).
Awokado
to superfoods bogate w składniki odżywcze i fitoskldniki. Liczne korzystne związki zawarte w awokado sprawiają, że jest to niezwykle skuteczny sposób na walkę z procesami zapalnymi w organizmie. Awokado zawiera fitochemikalia o właściwościach przeciwutleniających, w tym beta-sitosterol, glutation i luteinę. Glutation, znany jako “antyoksydant-mistrz”, jest kluczowy dla dobrego zdrowia. Glutation i beta-sitosterol pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Dodatkowe antyoksydanty w awokado to witaminy B, C, E i K. Te witaminy pomagają neutralizować wolne rodniki i zmniejszać procesy zapalne komórek. Awokado zawiera karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które również mają właściwości przeciwutleniające. Awokado jest doskonałym źródłem potasu oraz innych ważnych pierwiastków śladowych, takich jak sód i magnez. Te pierwiastki mogą pomóc zmniejszyć procesy zapalne w organizmie. Awokado jest również bogate w cholinę, niezbędny składnik odżywczy potrzebny do metabolizmu. Awokado jest bogate w błonnik, mało węglowodanów i w pełni załadowane zdrowymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (MUFAs) i zdrowymi cholesterolami. Badania wykazały, że spożywanie MUFAs w diecie chroni przed zespołem metabolicznym oraz czynnikami ryzyka chorób serca (14). Tłuszcze pomagają również organizmowi wchłaniać składniki odżywcze zawarte w awokado.
Warzywa liściaste
Ciemnozielone warzywa liściaste zawierają szeroki wachlarz witamin, minerałów (w tym mikroelementów) oraz błonnika. Niektóre z najbardziej odżywczych warzyw liściastych to szpinak, jarmuż, botwinka, rukola, jarmuż szwajcarski i kapusta collards. Pak Choi to kolejne warzywo liściaste – superfood, które zawiera potas, mangan i magnez. Szpinak, jarmuż, botwinka i inne ciemnozielone warzywa liściaste są prawdziwymi superfoods. Zawierają prawie 400% zalecanego dziennej dawki witaminy A w jednej filiżance. Zawierają także witaminę C, witaminę E, witaminę K i kwas foliowy. Obfitość antyoksydantów w warzywach liściastych chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ważne jest, aby łączyć warzywa liściaste ze zdrowymi tłuszczami, aby lepiej przyswajać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Można również spożywać wysokiej jakości proszek z zielonych warzyw, takie jak Organic Supergreens z 28 organicznymi i żywymi superfoodami.
Zielona herbata
Zielona herbata uważana jest powszechnie za korzystną dla zdrowia ze względu na jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawiera polifenol epigallokatechinę galusan (EGCG), który jest najważniejszym i najbardziej aktywnym składnikiem w zielonej herbacie. EGCG wykazuje właściwości ochronne przed uszkodzeniami komórkowymi, usuwa wolne rodniki i zmniejsza reakcje zapalne w organizmie (15). Zielona herbata bogata jest w kwercetynę, która jest potężnym przeciwutleniaczem i przeciwzapalnym składnikiem. Pomaga również w produkcji przeciwutleniaczy, takich jak glutation i dysmutaza ponadtlenkowa (SOD). Te przeciwutleniacze drastycznie zmniejszają stan zapalny w organizmie. Bardzo ważne jest, aby spożywać organiczną zieloną herbatę, ponieważ konwencjonalne zielone herbaty są intensywnie opryskiwane toksycznymi pestycydami i herbicydami. Najlepszym rodzajem zielonej herbaty jest matcha, która może zawierać nawet dziesięciokrotnie więcej związków przeciwutleniających niż standardowo zaparzona zielona herbata.
Warzywa krzyżowe
Warzywa krzyżowe, zwane także kapustowatymi, są jednymi z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie można spożywać. Oferują wiele witamin i minerałów oraz są bogate w fitonutrienty, karotenoidy i flawonoidy. Te związki są świetnym składnikiem diety przeciwzapalnej, ponieważ pomagają zwalczać uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki i neutralizować toksyny w organizmie. Warzywa krzyżowe zawierają glukozynolany, które zwiększają produkcję enzymów. Glukozynolany to związki siarkowe, które ulegają rozkładowi na metabolity. Metabolity wywołują specyficzne reakcje enzymatyczne, które pomagają detoksykować wątrobę i zwiększyć jej zdolność do usuwania z krwi karcynogenów i metali ciężkich. Pomagają również w trawieniu (16). Warzywa krzyżowe obejmują:
- brukselkę
- kapustę
- brokuły,
- kalafior,
- jarmuż
- gorczycę
Mają charakterystyczny gorzki smak i pikantny aromat. Brokuły to warzywo krzyżowe o niezwykłej mocy, stanowiące fantastyczne źródło sulforafanu. Sulforafan to silny izotiocyjanian (ITC), który zmniejsza replikację komórek rakowych i wzmacnia układ odpornościowy.
Olej kokosowy
Olej kokosowy (tłoczony na zimno nierafinowany) zawiera nasycone kwasy tłuszczowe o krótkim i średnim łańcuchu, nazywane średniołańcuchowymi triglicerydami (MCT). MCT są w stanie przenikać przez błony komórkowe i dostarczać energię bez potrzeby nośników białkowych lub specjalnych enzymów. To może być bardzo pomocnym źródłem kalorii na diecie przeciwzapalnej. Kwasy tłuszczowe nasycone stanowią co najmniej 50% naszych ścian komórkowych i chronią przed niepożądanymi składnikami, które mogą naruszyć integralność strukturalną ściany komórkowej. Olej kokosowy jest najstabilniejszym źródłem kwasów tłuszczowych dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych (92%). Ta stabilność jest ważna, ponieważ zmniejsza obciążenie wolnymi rodnikami na nasze ciało. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać nasze komórki. Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy, kwas kaprylowy i kwas kaprynowy. Ta kombinacja kwasów tłuszczowych działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy dzięki ich właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym (17). Olej kokosowy również pomaga w utrzymaniu równowagi poziomu cukru we krwi i zwiększa produkcję ciał ketonowych, co zmniejsza stan zapalny. Najlepiej używać organicznego, nierafinowanego oleju kokosowego, aby czerpać wiele korzyści z jego stosowania. Olej kokosowy świetnie sprawdza się w kuchni, ponieważ ma wyższy punkt dymienia niż wiele innych olejów (takich jak extra virgin olive oil). W przeciwieństwie do utleniania, olej kokosowy pozostaje stabilny i nie traci swoich właściwości antyoksydacyjnych podczas wysokich temperatur.
Grzyby
Grzyby to superfood, których wartość odżywcza i lecznicza była doceniana już tysiące lat temu i są one ważnym elementem diety przeciwzapalnej. Zawierają one wiele przeciwzapalnych związków, takich jak polisacharydy, związki fenolowe i indolowe, mykosteroidy, kwasy tłuszczowe, karotenoidy i witaminy. Metabolity pochodzące z grzybów mają właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przede wszystkim przeciwzapalne, wzmacniające i regulujące układ odpornościowy. Grzyby zawierają wiele polisacharydów, w tym beta-glukan. Beta-glukan to silny związek stymulujący układ odpornościowy, który wiąże się z powierzchnią wrodzonych komórek odpornościowych. To zmniejsza skłonność do reakcji autoimmunologicznych i nadmiernej aktywności zapalnej w przypadku ataku na organizm.
Rośliny karminatywne
Wiele przypraw i ziół jest karminatywnych. Rośliny karminatywne pomagają poprawić trawienie, zapobiegać powstawaniu gazów w przewodzie pokarmowym i usuwać gazy z przewodu pokarmowego. Pomagają łagodzić jelita, modulować skurcze jelit i stymulować przepływ żółci. Przykłady roślin karminatywnych to:
- rukiew,
- bazylia,
- czarny pieprz,
- kolendra,
- cynamon,
- czosnek,
- imbir,
- mięta,
- rozmaryn,
- szałwia,
- koper,
- tymianek
- kurkuma.
Rośliny karminatywne zawierają potężne przeciwutleniacze i fitoskładniki o działaniu przeciwzapalnym. Wspaniałymi sposobami na korzystanie z roślin karminatywnych są herbaty ziołowe, olejki eteryczne, świeże zioła, żucie koperku, soki i warzywa i napoje fermentowane. Więcej informacji o roślinach karminatywnych i siedmiu powodach, by ich używać, znajdziesz w tym artykule.
Rosół z kości i kolagen
Rosół kości i kolagen są doskonałe do leczenia i naprawy jelit oraz są ważnym elementem diety przeciwzapalnej. Pomagają one łagodzić i leczyć zapalne tkanki jelitowe. W ten sposób wzmacniają układ odpornościowy, ponieważ problemy trawienne są często przyczyną przewlekłych stanów zapalnych i autoimmunologicznych. Dla osób z zapaleniem jelit ważne jest, aby w ich organizmach znalazła się łatwostrawna białkowa dieta. Rosół kości i kolagen są łatwe do strawienia i zawierają aminokwasy, które wspierają mocne wyściełanie jelit. W miarę gojenia się jelit i stabilizacji układu odpornościowego, wrażliwość na żywność, która jest częsta w przypadku autoimmunologii, może się poprawić. Rosół kościowy i białko kolagenowe można przygotować w domu lub kupić w postaci płynnej lub proszkowej. Moją ulubioną marką płynnego rosołu kości jest Kettle & Fire (tutaj), a moim ulubionym kolagenem w proszku jest True Immunity Organics multi-collagen protein. Możesz użyć formy proszkowej w smoothie i napojach, aby uzyskać więcej tych kluczowych składników odżywczych, ale powinny być mieszane tylko z wodą podczas postu.
Jedzenie, których powinno się unikać w przypadku autoimmunologicznych chorób
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny unikać żywności prozapalnej oraz żywności, która najprawdopodobniej wywoła reakcję układu odpornościowego (nadwrażliwość na pokarmy). Dieta autoimmunologiczna uwzględnia najczęstsze produkty, z którymi ludzie mają problemy.
Wrażliwość na pokarmy
Kiedy masz wrażliwość na dany pokarm, wpłynie on na twoją odpowiedź układu odpornościowego. Pokarmy, które najczęściej powodują reakcję układu odpornościowego to:
gluten, nabiał, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, soja, pszenica, ryby oraz owoce morza.
Wiele osób ma również wrażliwość na warzywa z rodziny psiankowatych (pomidory, ziemniaki, bakłażany, papryki), kukurydzę, rośliny strączkowe, wszelkie zboża, żywność przetworzoną oraz oleje roślinne. W przypadku chorób autoimmunologicznych należy unikać spożywania tych pokarmów.
Pokarmy prozapalne
Tak samo, jak istotne jest spożywanie pokarmów o właściwościach przeciwzapalnych, równie ważne jest unikanie pokarmów, które powodują stan zapalny organizmu. Należą do nich:
Cukier Przetworzone węglowodany (biała mąka, biały ryż, białe ziemniaki) Mięso i nabiał pochodzące z hodowli konwencjonalnych Ryby hodowane na fermach Wędliny i mięsa przetworzone Tłuszcze trans (częściowo uwodornione oleje) Glutaminian sodu (MSG) oraz inne dodatki i konserwanty spożywcze Silnie przetworzone oleje roślinne i nasion, takie jak olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, orzechowy, winogronowy, bawełniany i olej saflorowy Sztuczne słodziki.
Te produkty spożywcze pobudzają stan zapalny oraz powodują nadmierną kwasowość w tkankach. Ważne jest, aby unikać tych składników pokarmowych w diecie stosowanej w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Podsumowanie
Choroby autoimmunologiczne występują, gdy układ odpornościowy atakuje własne komórki i tkanki organizmu. Stan zapalny jest jednym z czynników przyczyniających się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, a sama choroba z kolei zwiększa stan zapalny. Dlatego tak ważne jest, aby osoby z chorobami autoimmunologicznymi ograniczały stan zapalny.
Pokarmy, które spożywamy codziennie, mają ogromny wpływ na poziom stanu zapalnego w organizmie. Pokarm ma moc leczenia lub szkodzenia organizmowi. Aby zredukować stan zapalny, należy wyeliminować pokarmy prozapalne oraz produkty spożywcze, na które może występować nadwrażliwość. Należy zastąpić te szkodliwe produkty spożywcze pokarmami o właściwościach przeciwzapalnych, które mogą korzystnie wpływać na organizm.
Istnieje 12 produktów spożywczych o właściwościach przeciwzapalnych, które są szczególnie korzystne w przypadku chorób autoimmunologicznych. Są to m.in. ryby bogate w kwas tłuszczowy omega-3, takie jak łosoś oraz zdrowe tłuszcze znajdujące się w awokado, oliwkach i oliwie z oliwek extra virgin, a także olej kokosowy. Owoce jagodowe, czereśnie, zielone warzywa liściaste, brokuły oraz inne warzywa z rodziny krzyżowych oraz grzyby są świetnymi produktami spożywczymi o właściwościach przeciwzapalnych.
Zioła, takie jak kurkuma oraz zioła karminatywne, świetnie radzą sobie ze stanem zapalnym, podobnie jak zielona herbata, bulion kościowy i kolagen. Włączenie tych produktów spożywczych o właściwościach przeciwzapalnych do diety to świetna strategia na redukcję stanu zapalnego i może pomóc w zapobieganiu lub poprawie chorób autoimmunologicznych.
Materiały Źródłowe:
Książki:
Recepta na leki naturalne James F. Balch Mark Stengler Young Balch
Ponadczasowe Tajemnice Zdrowia i Odmładzania Tom 1 i 2 Autor: Andreas Moritz
Grzyby lecznicze Autor: Tero Isokauppila
Wygraj z Alzheimerem Autor: Dale Bredesen
1. Autoimmune Disease Statistics, American Autoimmune Related Diseases Association, Inc. Link here
2. Schmidt C, Questions Persist: Environmental Factors in Autoimmune Disease, 2011 Jun; 119(6): A248-A253. PMID: 21628113
3. Coucke F, Food intolerance in patients with manifest autoimmunity. Observational study. 2018 Nov; 17(11): 1078-1080. PMID: 30213697
4. Uribarri J, Woodruff S, et al., Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet, 2010 Jun; 110(6): 911-16.e12. PMID: 3704564
5. Gold LS, Ward MH, Dosemeci M, De Roos AJ, Systemic autoimmune disease mortality and occupational exposures. 2007 Oct.; 56(10): 3180-201. PMID: 17907164
6. Tabbaa M, Golubic M, Roizen M, Bernstein A, Docosahexaenoic Acid, Inflammation, and Bacteria Dysbiosis in Relation to Periodontal Disease, Inflammatory Bowel Disease, and the Metabolic Syndrome, 2013 Aug; 5(8): 3299-3310. PMID: 23966110
7. Patterson E, Wall R, et al., Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. 2012 April, 539426; PMID: 22570770
8. Cicerale S, Conlan XA, Sinclair AJ, Keast RS, Chemistry and health of olive oil phenolics. 2009 Mar; 49(3): 218-36; PMID: 19093267
9. Kabiri A, Hosseinzadeh-Attar MJ, Haghighadoost F, Impact of olive-rich diet on serum omentin and adiponectin levels: a randomized cross-over clinical trial among overweight women. 2017 Aug; 68(5); 560-568; PMID: 27931137
10. Sofi F, Giangradi I, et al., Effects of a 1-year dietary intervention with n-3 polyunsaturated fatty acid-enriched olive oil on non-alcoholic fatty liver disease patients: a preliminary study. 2010 Dec., 61(8): 792-802; PMID: 20465434
11. Wongcharoen, W, Phrommintkul A, The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. 2009 Apr 3; 133(2): 145-51; PMID: 19233493
12. Hannum SM, Potential impact of strawberries on human health: a review of the science. 2004: 44(1): 1-17. PMID: 15077879
13. Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD, A Review of the Health Benefits of Cherries. 2018 Mar; 10(3). PMID: 29562604
14. Gillingham LG, Harris-Janz S, Jones, PJ, Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors. 2011 Mar; 46(3): 209-28; PMID: 21308420
15. Tipoe GL, Leung TM, Hung MW, Fung ML, Green tea polyphenols as an antioxidant and anti-inflammatory agent for cardiovascular protection. 2007 Jun; 7(2): 135-44. PMID: 17584048
16. Sturm C, Wagner AE, Brassica-Derived Plant Bioactives as MOdulators of Chemopreventive and Inflammatory Signaling Pathways. 2017 Sep; 18(9). PMID: 28862664
17. Newell-Fugate A, Effects of coconut oil on glycemia, inflammation, and urogenital microbial parameters in female Ossabaw mini-pigs, 2017 Jul; 12(7): e0179542. PMID: 28704429
18. Muszynska B, Grzywacz-Kisielewska A, et al., Anti-inflammatory properties of edible mushrooms: A review. 2018 Mar, 373-381. Link here
Views: 28