środa, 26 styczeń 2022
Hanf 1

Tarta ze szparagami (zielonymi) na kruchym cieście.Prosty przepis

Previous Next

Przepis na swojską tartę ze szparagami


Tarta ze szparagami


Lekkie danie, które można przygotować dzień wcześniej. Posiłek jest smaczny na ciepło i na zimno dlatego jest dobrą propozycją na piknik lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Ja upiekłam tartę, aby mi umiliła pracę w ogródku.

O właściwościach zdrowotnych szparagów możesz poczytać w artykule  Oczyszczanie organizmu za pomocą szparagi.

 

kawałek tarty na talerzu

 

Składniki na spód i farsz

 

Składniki na kruchy spód:

 

  • 2 kubki maki orkiszowej
  • 2/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szczypty soli – poczytaj o soli  Czy sól jest zdrowa?

 

 

Składniki na farsz tarty:

  • pęczek szparagów zielonych lub białych ok. 15 dag
  • ser parmezan ok. 10 dag
  • 3 jajka
  • 3 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Kurkuma.


Forma do tarty o średnicy 26 cm do 30 cm.

Można dodać trochę wędzonego boczku -1 plasterek drobno posiekany. Nie zalecam dodawać więcej, ponieważ intensywny smak wędzonego boczku zdominuje delikatny smaczek szparagów.



Jak zrobić tartę

  • Szparagi obierz do połowy (od części przyziemnej, czyli miejsca ucięcia) obierkiem do warzyw.

 

podstawowe sładniki

Podstawowe składniki

  • Ugotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  • Ponieważ górna część szparagów jest miękka i gotuje się szybciej, można ją odciąć, ugotować osobno lub tylko blanszować.
  • Odcięte części przyziemne należy gotować do miękkości.
  • Szparagi odcinamy na długości równej promieniowi formy do tarty.
  • Jeżeli forma ma średnicę 26 cm, to promień ma 13 cm. Wtedy szparagi obcinamy na 13-14 cm.

 

Tarta przepis na ciasto.

  • Wszystkie składniki na kruchy spód zmieszaj i wyrób na jednolitą masę.
  • Ciasto uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 15 minut.
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180 °C

 

etapy robienia ciasta

Etapy robienia ciasta

 

  • Schłodzone ciasto pokrój na plastry ok. 0,5 cm i ułóż w formie na tartę.
  • Równomiernie rozprowadź ciasto w formie, nakłuj widelcem i włóż na 10 -15 minut do piekarnika (ciasto lekko podpiekamy)

 

tarta ciasto spód

Robimy spód do ciasta.

 

Farsz do tarty:

  • Pokrojone ugotowane końcówki szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
  • Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  • Boczek pokrój na maleńkie kawałki.
  • Następnie mieszamy z częścią sera (część ok. 1/3 zostawiamy do wyłożenia spodu tarty) i boczkiem tworząc masę szparagowo-serową.
  • Jajka, śmietanę, sól, pieprz, kurkumę wymieszaj.

 

tarta skladniki

Składniki na wierzch tarty

  • Podpieczona tartę oprósz lekko bułką tartą i posyp cienką warstwą sera tartego.
  • Szparagi poukładaj w formie, wolne przestrzenie pomiędzy szparagami wypełnij masą serwo szparagową.

 

Gotowa tarta

Tak wygląda gotowa tarta.

 

  • Całość polej rozmieszanymi jajkami ze śmietaną i przyprawami.
  • Piecz tartę ok. 20 minut. Masa jajowa powinna być ścięta.

 

Smacznego!!

 

 

Każdy artykuł pisany jest z intencją niesienia pomocy tym którzy tracą nadzieję. Zajmujemy się tematyką, która odkrywa to, co potrzeba, aby ludzie odzyskali zdrowie, radość i nadzieję w dobro i miłość, która płynie z drugiego człowieka.